離教者之家

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

[1] < [13] [14] 15 > [17]
beebeechan 2024/1/29 11:53
見乜鬼#257丫,#259咪覆咗你囉。

抽刀斷水 發表於 2024/1/29 11:38

學生交咗份考卷就攞梗5**等級咁...
你份卷不及格架.....閱卷員打個大交叉....

B按
以你既水平一定唔知你錯咩?
好采人地數字遊客在#260就批咁勒:期期都有人中彩, 點會係unexpected event?
(你係咪只睇我帖.因為太吸引勒...就唔理其它版友翕咗乜!)
匿名 2024/1/29 11:53
「天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納」...你要求要有証據, 可驗証, 可確認先接納。

不過, 這 ...

幾位教宗都有神蹟

你睇有幾多平信徒的神蹟會被認可?

無話一定造假,但係定係實際上(De facto) 標準不一。
匿名 2024/1/29 11:56
學生交咗份考卷就攞梗5**等級咁...
你份卷不及格架.....閱卷員打個大交叉.... ...

DSE / HKCEE 有樣野好,就係禁止寫上考生姓名,所以就比較客觀

如果如果允許寫上考生姓名,而你估下如果考生係名人,名星,名人子女,特別係政界人士,娛樂圈人士,待遇會唔會不同?可能一係就好鬆手,好易5星星,一係就好緊手,勁易拿1/UNCL
beebeechan 2024/1/29 11:58
幾位教宗都有神蹟

Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/29 11:53

點解做教宗唔可以有神蹟?
抽刀斷水 2024/1/29 11:59
B按
以你既水平一定唔知你錯咩?
好采人地數字遊客在#260就批咁勒:期期都有人中彩, 點會係unexpected event?
(你係咪只睇我帖.因為太吸引勒...就唔理其它版友翕咗乜!)
beebeechan 發表於 2024/1/29 11:53

#260意思,係人地中就唔係miracle / unexpected,自己中就係miracle / unexpected,自己睇返。
beebeechan 2024/1/29 12:02
DSE / HKCEE 有樣野好,就係禁止寫上考生姓名,所以就比較客觀

如果如果允許寫上考生姓名,而你估下如果 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/29 11:56

話抽刀份卷有錯的, 你都有份架喎
beebeechan 2024/1/29 12:04
#260意思,係人地中就唔係miracle / unexpected,自己中就係miracle / unexpected,自己睇返。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 11:59

問題係「中六合係咪神蹟」,, 唔係問「你中六合係咪神蹟」
你唔睇題目便盲中中作答, 係考文科各科paperII 的大忌

B按:
其實個個買六合彩時都諗住開彩日就做大富翁...(中富喇)
邊個會諗住唔會中都去買?
所以...即使中咗...都唔係unexpected event嚟,係:「仲唔輪到我咩」
抽刀斷水 2024/1/29 12:05
話抽刀份卷有錯的, 你都有份架喎
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:02

仲有你另一個例子:有個後生女會生仔

呢個就唔係unexpected,但假如果個係你個女,咁就unexpected,但通常都唔係lucky。

自己個女畀李小超搞大咗個肚,咁就係lucky + unexpected = miracle喇。
抽刀斷水 2024/1/29 12:08
問題係「中六合係咪神蹟」,, 唔係問「你中六合係咪神蹟」
你唔睇題目便盲中中作答, 係考文科各科paperII  ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:04

呢度講出咗miracle既主觀性,一艘船沉沒後乘客全部死亡,但係死剩你一個,都係miracle,但對於其他死咗既乘客就唔係了。
beebeechan 2024/1/29 12:10
仲有你另一個例子:有個後生女會生仔

呢個就唔係unexpected,但假如果個係你個女,咁就unexpected ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 12:05

如有醫生話知, 你個女係唔會有得生, 不育架喇。。。。呢個先係unexpected event喎,
你話係咪?
匿名 2024/1/29 12:11

九龍皇帝曾灶財、巴士阿叔、港女14巴,都好受社會關注,佢地都好吸引。
beebeechan 2024/1/29 12:13
呢度講出咗miracle既主觀性,一艘船沉沒後乘客全部死亡,但係死剩你一個,都係miracle,但對於其他 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 12:08

呢個咪同空姐10000米跌落嚟, 全機死剩佢一個相同囉
咁要睇睇因乜原因我唔死。。。。
有合理原因就當然唔係神蹟嚟。。。係死好采
beebeechan 2024/1/29 12:16

九龍皇帝曾灶財、巴士阿叔、港女14巴,都好受社會關注,佢地都好吸引。 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/29 12:11

抽水係中級知識份子嚟架, 唔同旁觀者, 寄生虫, 你瘋之流
或者係佢對「九龍皇帝曾灶財、巴士阿叔、港女14巴,」無興趣
抽刀斷水 2024/1/29 12:22
如有醫生話知, 你個女係唔會有得生, 不育架喇。。。。呢個先係unexpected event喎,
你話係咪? ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:10

父母眼中自己仔女永遠長不大,所以正常自己個女生仔女,都可能當係unexpected,更何況你指明係「後生女」,咁16歲就大肚,你話係咪unexpected丫。
抽刀斷水 2024/1/29 12:23
呢個咪同空姐10000米跌落嚟, 全機死剩佢一個相同囉
咁要睇睇因乜原因我唔死。。。。
有合理 ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:13

假如嗰刻你祈禱呢?係咪miracle?
抽刀斷水 2024/1/29 12:27
Cambridge dictionary 已經舉咗呢個例子:

Looking at the state of his car, it's a miracle (that) he wasn't killed!

It’s a miracle (that) he wasn’t killed in that car crash.

講呢句野既人,唔駛去研究因乜原因佢無死到啦。
beebeechan 2024/1/29 13:11
假如嗰刻你祈禱呢?係咪miracle?
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 12:23

我唔知幾時開始, 判斷是否神蹟是從第一身角度來看。
咁使鬼咩「科學接納」「專家驗証」確實?

你又唔睇標題, 講野跑哂題!

「 為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納」講明係要由第三者身份去睇架喇!
beebeechan 2024/1/29 13:12
Cambridge dictionary 已經舉咗呢個例子:

Looking at the state of his car, it's a miracle (that) he w ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/29 12:27

呢個咪典型既用第三身角度睇囉。
講既人, 根本唔使乜驗証, 鑬定, 就已經話係miracle喇
去到天主教會, 仲要花唇舌話俾佢知:唔係神蹟 , 係好采, 因為咁咁咁, 所以你無撞死到。
beebeechan 2024/1/29 14:43
幾位教宗都有神蹟

你睇有幾多平信徒的神蹟會被認可?

無話一定造假,但係定係實際上(De facto) 標準不 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/1/29 11:53 提交

你話教會既顯赫人仕被承認的神蹟有特別待遇。
你拎唔出實例。但我有。

德蘭修女係天主教紅人喇,佢死咗點解唔造馬作啲神蹟,嗱嗱聲封聖喇。
要等九年,証實有兩個神蹟由她產生先完成封聖呢?
匿名 2024/1/29 14:50
德蘭修女係天主教紅人喇,佢死咗點解唔造馬作啲神蹟,嗱嗱聲封聖喇。
要等九年,証實有兩個神蹟由她產生先完成封聖呢?

等咁長時間又有另一個問題

因為神蹟調查通常涉及人證,人類記憶有限,過咗咁耐,D證據開始模糊晒,你先話係神蹟。知情者反駁難度加增。
[1] < [13] [14] 15 > [17]

返回首頁 | 登錄 | 註冊