離教者之家

基督教涉嫌的二次創作 / 抄襲

[1] < [17] [18] 19 > [26]
beebeechan 2016/3/13 14:38
回覆  beebeechan
BTW, 根据12宗徒遺訓, 顛鼠教完全唔合規格
7 Concerning Baptism

7:1 Concerning baptism, you should baptize this way: After first explaining all things, baptize in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, in flowing water.

沙文 發表於 2016/3/13 13:22

呢d 大清律例黎哩喎
沙文 2016/3/13 14:43
呢d仲大清過大清律例啦
beebeechan 2016/3/13 21:11
呢d仲大清過大清律例啦
沙文 發表於 2016/3/13 14:43

裡邊既613條律例一早就廢左哩
係你呢類人認為基督徒要割包皮, 安息日唔可以執柴, 唔著兩種布料造既衫....
沙文 2016/3/13 21:36
回覆 364# beebeechan

我冇咁認為, 相反, 613條律例廢左之後, 我好鼓勵gay督徒應該多尐玩人獸交
http://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=683&from=recommend_f
您有養咩寵物呀?
beebeechan 2016/3/13 22:25

我冇咁認為, 相反, 我好鼓勵gay督徒應該多尐玩人獸交

您有養咩寵物呀? ...
沙文 發表於 2016/3/13 21:36

唔一定係人獸架,
有時係獸人交
沙文 2016/3/13 22:32
Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由南斗星君同北斗星君聯合做editor.
beebeechan 2016/3/13 22:38
Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由 ...
沙文 發表於 2016/3/13 22:32

不過出入境時, 移民局本冊上有個名就麻煩勒
他就被扔入房仔...........
抽刀斷水 2016/3/13 22:39

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由 ...
沙文 發表於 2016/3/13 22:32

仲啟發左日本仔大賺一筆:
沙文 2016/3/14 00:44
回覆 369# 抽刀斷水

而且此制度十分過癮
   Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

點解世上咁多人鍾意改12宗徒个名? Peter, James, John.....
就係因為叫哩尐名有著數
凡係叫做Peter, James, John.....都過得骨

您聽日找個Notary Public宣誓改名做Jorge Mario Bergoglio, 實唔洗入火湖
beebeechan 2016/3/14 23:11
回覆  抽刀斷水

而且此制度十分過癮
   Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。 ...

點解世上咁多人鍾意改12宗徒个名? Peter, James, John.....
就係因為叫哩尐名有著數
沙文 發表於 2016/3/14 00:44

所以佢地唱歌好聽
沙文 2016/5/29 11:13
佛经有好多詞彙係凈譯音, 例如大家都好熟悉嘅南無阿彌陀佛, 並唔係東西北有阿彌陀佛咁解,而係Namo Amitābha嘅譯音.又如般若波羅蜜多心經不但名稱係音譯, 成段經文:揭諦揭諦,波羅揭諦,波羅僧揭諦,菩提薩婆訶。都係譯音

基督教有樣學樣, 在其經文中又係揀一部份專登譯音:阿們, 以馬內利, 哈利蘿柚, 邪傻瑕尼西....等等

而佢地又唔敢好似佛經淨譯音, 驚凈譯音人地唔識解, 所以在後面括住意譯, 可見其實這些terms係根本唔駛譯音嘅, 若果咁鍾意譯音, 點解唔成本聖經譯音而凈係幾句譯音學人地佛經呢?
beebeechan 2016/5/29 20:56
佛经有好多詞彙係凈譯音, 例如大家都好熟悉嘅南無阿彌陀佛, 並唔係東西北有阿彌陀佛咁解,而係Namo Amitābh ...
沙文 發表於 2016/5/29 11:13

挑。。。
又好很簡單唶

即係我要話:『我要調理農務』
唔係香港人就唔知我講乜哩.
翻譯時, 明白呢句話既人就括住, 加上意思: 『我要調理農務 (f uck your mother)』
沙文 2016/5/31 02:14
唔係喎
照哩個翻譯原則, 應該咁樣譯經:

Hei chū shén chuàng zào tiān dì。然後括弧(翻出來, 就是起初  神 創造天地。)
beebeechan 2016/5/31 02:52
唔係喎
照哩個翻譯原則, 應該咁樣譯經:

Hei chū shén chuàng zào tiān dì。然後括弧(翻出來, 就是起 ...
沙文 發表於 2016/5/31 02:14

唔該譯埋呢句:

白膠黐
沙文 2016/5/31 03:03
SENG KING BAK GAU CHI
沙文 2016/6/6 02:48
"除了我以外、你不可有別的神。"

語氣咁似我老婆嘅哩個idea, 究竟係唔係邪傻瑕原創嘅呢?
1939年佛洛伊德提出摩老西其實係由圖坦卡門個老豆Akhenaten學師, 創出一神邪傻瑕.
beebeechan 2016/6/6 04:22
"除了我以外、你不可有別的神。"

語氣咁似我老婆嘅哩個idea, 究竟係唔係邪傻瑕原創嘅呢?
1939年佛洛伊德提 ...
沙文 發表於 2016/6/6 02:48

弗洛依德在古埃及學, 神學經學的地位就無佢在心理學上既地位咁勒。
佢呢本書在考古界, 神學界一點地位都無。

佢講既 Akhenaten 又名 法魯Amenophis IV
是公元前1352-1334 的法魯。
是在出埃及之後的法魯。
沙文 2016/6/7 22:50
幾時出埃及, 點解經書唔夠胆講明呢?點解唔夠胆講係边位法老呢?
就係因為可以留低一尐空間畀您狗噏老作. 摩老西之年代都係話唔埋,任您作 https://en.wikipedia.org/wiki/Moses
所以, 聖經在古埃及學, 神學經學的地位就無弗洛依德在心理學上既地位咁勒。
講埃及學, 就梗係聽埃及佬講啦, 埃及佬講得仲過癮:
https://grahamhancock.com/moses-akhenaten-same-person-osman/
沙文 2016/6/11 12:37
回覆 378# beebeechan

今次陳版友鬼拍後尾枕嘞!平日扮哂顛鼠教徒, 其實係陳版友係反顛鼠教嘅

根据顛鼠教官方立場, 出谷紀追猶太佬嘅法郎係Merneptah:
http://www.newadvent.org/cathen/10208b.htm

而Merneptah, 係Amenophis IV之後百幾年之第8任法郎,

Amenophis IV (1352-1334BCE 在位)   
Merneptah (1213-1203BCE 在位)
beebeechan 2016/6/11 23:05

根据顛鼠教官方立場, 出谷紀追猶太佬嘅法郎係Merneptah:
http://www.newadvent.org/cathen/10208b.htm

而Merneptah, 係Amenophis IV之後百幾年之第8任法郎,
沙文 發表於 2016/6/11 12:37

文中就寫得清楚:

The chief objection to this view is 。。。。。。。。

人地都未肯定, 你就來扮哂好肯定

你閱讀能力, 好很唔勁
[1] < [17] [18] 19 > [26]

返回首頁 | 登錄 | 註冊