離教者之家

天主教的深邃智慧

< [1] 2
沙文 2022/2/14 12:30
聖教會都應該同祖國接軌,唔可以用後30年否定前30年吖嘛。香港人冇經歷過這一段,係要學習下。
況且,貴教同黨同源,都係猶太佬始作俑者,多尐交集亦好合理。做得婦,話唔定中梵建交都成功,咁就功德無量矣。
匿名 2022/2/14 19:59
沙文,你前段時間唔係叫人地唔好再反基個咩?點解你講野唔算數架?
沙文 2022/2/14 21:56
回覆 23# Guest from 172.104.227.x

我冇反基喎,我充份肯定教會有深邃智慧

我只係擔心若然香港教會好似陳版友咁口硬,再不主動表示支持動態國安法、動態前30年……等等,不久就會唔准梵帝appoint主教,湯漢斯冇得撈,同大陸一樣。仲拆L曬10字架添。
beebeechan 2022/2/14 22:55
湯漢斯冇得撈,
沙文 發表於 2022/2/14 21:56

你既新聞資訊, 落後咗幾乎近一年。一啲都唔動態
沙文 2022/2/14 23:08
冇落後喎。佢冇得撈Apostolic Administrator嘛。
沙文 2022/2/14 23:15
我幾時有話自己一晚兩食呀?
beebeechan 2022/2/15 00:47
冇落後喎。佢冇得撈Apostolic Administrator嘛。
沙文 發表於 2022/2/14 23:08

會唔准梵帝appoint主教,湯漢斯冇得撈

撈乜? 你自己睇番你撈咗乜
沙文 2022/2/15 00:56
我講兩件事吖嘛
1.冇得appoint主教
兼且
2.湯漢斯冇得撈
beebeechan 2022/2/15 01:07
我講兩件事吖嘛
1.冇得appoint主教
兼且
2.湯漢斯冇得撈
沙文 發表於 2022/2/15 00:56

挑。。。咁你都無講「同大陸一樣」係邊個大陸哩
美洲又係大陸, 澳洲, 非洲又大陸
沙文 2022/2/15 01:19
係呀好多時講嘢都會omit咗一啲嘢. 例如'世上只有一個中國',但係,日本又夠有一個中國啦,貴國外交部就從來唔會講明係邊個中國
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... D%E5%9C%B0%E6%96%B9
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊