離教者之家

智慧的開端

< [1] 2
沙文 2024/5/9 06:30

屌不如您買一套扮杜拜王子隨從,同阿超講奉王子命如期拎5個億來.
大紫荊勲章您都有得攞
beebeechan 2024/5/9 07:28
伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦

... men-dress-code.html

我哋一 ...
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

真神亞拉既旨意我唔清楚
天主既旨意就無吩咐過麻甩佬都唔准露上身胸肌, On the day you 露了, you shall die!
beebeechan 2024/5/9 07:32
夠曬智慧喇啩?啱曬你life style
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

有時真係要講下敬畏同智慧架
正如遊天安門, 唔好隨便拎住張A4白紙
沙文 2024/5/9 07:34
所以就係立場決定觀點。
採取乜嘢立場,就各廟各菩蕯,有時係自己中個埋去,有些人在伊朗出世,好醜命生成。
我有得揀,尚算不幸中之大幸
沙文 2024/5/9 07:54
講開又講,從來冇見過奧olympics游泳水賽有伊斯蘭國家選手,都係智慧之一。
貴教在這方面,智慧係較少嘅
沙文 2024/5/9 08:15
回覆 23# beebeechan
咁呢樣就要睇解經嘅智慧嘞。當時夫婦二人剝光豬並不羞恥,食咗之後就摘樹葉,咁係咪基督教解經,亞當凈係遮住賓周唔遮對lin,厄娃就上下遮曬,而伊斯蘭解經就男人都遮埋lin頭?
沙文 2024/5/9 08:22
不過睇經文又睇唔出天主設計時裝, 男裝同女裝有咩唔同喎.
真係要好有智慧的開端先至搞得掂,既然你都開端咗 不如你解釋下點解貴教接受男人可以打出lin頭, 女人就唔得,等我對智慧的開端有一些初步了解

Unto Adam also and to his wife did the LORD God make coats of skins, and clothed them.
抽刀斷水 2024/5/9 10:23
「那樹上的果, 你不要吃, 吃了會死」,, 這是知識
去吃, 或是不去吃...是要運用智慧

亞當厄娃吃了, 就是無智慧, 因為他們不敬畏上主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 10:45

蛇哥說「你們吃了也不一定死」也是知識,而且按故事結果,他的知識比起「吃了會死」更準確。

因此如單純說判斷事物是否正確來說,亞當厄娃吃禁果的決定是有智慧的,然而如果說吃了就是無智慧的話,就是由於他們不懂分辨耶和華的容人氣度之小和力量之大,以現今職場或銷售員的觀念即係「唔識湊客/湊老細」。
沙文 2024/5/9 10:35
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗
抽刀斷水 2024/5/9 10:39
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗 ...
沙文 發表於 2024/5/9 10:35

要靠睇佢地係咪剝光豬才知道有無食咗,顯然天主都無智慧啦。

智慧門檻都幾高。
沙文 2024/5/9 10:44
咁我真係向來都唔知天主點智慧法。
譬如,養幾條金魚,您唔會整太平洋咁大嘅缸。但係佢為咗裝住地球......
沙文 2024/5/11 17:36
再睇下十誡原話係點樣講:
Exo 20.3除了我以外、你不可有別的神。
佢唔係話“除咗我之外就冇別的神”
基本上同我老婆話“除了我以外、你不可有別的女人”係一樣。
我老婆都唔係話“除咗我之外呢個世界就冇別的女人”,佢只係吩咐我...
所以,佢只係同猶太佬講,"你不可有別的女人"都唔算不合理, 人之常情啫。

即使演化成基督教,亦保留原有寫法:
天主教:欽崇一天主在萬有之上。
新教:不可敬拜上帝以外的別神

最多只係認屎認屁話佢最叻,都唔夠膽話上天下地得孤一個神。
但係傳教嗰陣就唔講呢尐,一味自high得一個神。
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊