離教者之家

沒有看見而相信,才是有福的

< [1] [2] 3 > [6]
抽刀斷水 2024/8/29 09:53
「永恒快樂, 洗脫罪孽」在天國先有的。 不過有啲人, 好似你咁, 打死都唔願上去.....有都唔想去攞, 但又原 ...
beebeechan 發表於 2024/8/27 21:06

你玩個公仔玩到污糟晒,養隻狗又養到污糟邋遢,然後就賴個公仔賴隻狗做乜唔自己走去沖涼,又唔諗下係你搞到/容許個環境咁污糟,咁個公仔同隻狗先會污糟既。
beebeechan 2024/8/29 10:08
你玩個公仔玩到污糟晒,養隻狗又養到污糟邋遢,然後就賴個公仔賴隻狗做乜唔自己走去沖涼,又唔諗下 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 09:53

當天主用大洪水來洗乾淨個世界時, 你班友咪又係嗌慘?!
beebeechan 2024/8/29 10:11
原來條數老吹出黎既(見),出現選舉舞弊。
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 09:50

少......咁你選舉時, 選票放咗入箱, 有無得話要拎番出嚟先...?
有冇話我都係唔投1號, 改棄權。
匿名 2024/8/29 14:33
獨裁政府樣樣管太多,冇曬自由,冇自由扑,冇自由姦,冇自由0元購,果然冇自由而且獨裁。

獨裁係原始的管理方法,建於簡單的政治結構,已經實行咗幾千年,大致有效。

但獨裁有很多問題和副作用,例如一旦獨裁者腦受傷患精神病,全國玩完。

民主在過去之所以無效,因為要實現真民主,實在太複雜,難度太高,成本太大。現在不成熟的國家,都一樣。

美國號稱民主強國,但其實美國都只係民選總統議員,而且總統2選1,唔算真係民主

目前真係做到接近民主的,網站就係Wikipedia,國家就係瑞士國,Wikipedia可以自由被任何網民寫野而不亂,瑞士可以實現合法擁槍,但治安遠比美國好,很少槍擊案,治安也不比香港差,可見民主係有效的。

香港2012年至2019年亂局,問題在於「半民主」狀態的尷尬,這種情況會導致「民選」陣營與「非民選」陣營嚴重對立對抗,最終演變成暴亂及內地與香港矛盾。因此香港說明,要麼民主,要麼現狀,半民主或循序漸進,並非一定smooth
匿名 2024/8/29 14:38
獨裁係原始的管理方法,建於簡單的政治結構,已經實行咗幾千年,大致有效。

香港2014及2019年亂局,主要係當局犯了「訴諸循序漸進」的謬誤,或訴諸中庸的謬誤。即認為「循序漸進」一定或多數比「大刀闊斧式改革」風險低。
匿名 2024/8/29 18:51
「沒有看見而相信, 是有福的」,, 是講信耶穌....不用要見到耶穌做直播, 要見到復活既耶穌, 要見到神蹟..這才是有福。

「没有看見而相信」....不用學歷, 經驗....去 KK園工作, hea hea地就有幾萬皮一個月, 包食住.....呢啲係有禍。

可唔可以講下背後個邏輯或原則有咩分別?

信耶穌 VS 信KK園區 不同的分式

唔用KK園區或耶穌,試下講beebeechan是神

信beebeechan是神的女兒的人有福的,因她為世人的罪而死,3日後復活,信她的人必得永生。不信她的人,罪已經定了,必不得見永生,反有神的震怒。有beebeechan經為證。信徒把10分之1,奉獻給信奉beebeechan 信眾的會址的負責人,神必把福氣加給他。
抽刀斷水 2024/8/29 20:44
當天主用大洪水來洗乾淨個世界時, 你班友咪又係嗌慘?!
beebeechan 發表於 2024/8/29 10:08

大屠殺原來係為咗幫人沖涼?咁狗主為污糟狗沖涼,又要掟啲狗落泳池浸死佢地?

信咗教真係變得擁有另類智慧。
jimmychauck 2024/8/29 20:48
回覆 4# 旁觀者

你倒是全不懂。
抽刀斷水 2024/8/29 20:50
少......咁你選舉時, 選票放咗入箱, 有無得話要拎番出嚟先...?
有冇話我都係唔投1號, 改棄權。 ...
beebeechan 發表於 2024/8/29 10:11

唔係咁比喻喎,應該咁樣:

在選舉天堂話事人的現場:

受天主教嬰兒洗禮的佛教徒:咦喂,我想投阿釋迦喎。

選舉工作人員:Sorry呀,你張選票得耶和華呢個option,因為你啱啱出世就受洗咗。

佛教徒:有無搞錯呀!
beebeechan 2024/8/29 22:04
信beebeechan是神的女兒的人有福的,因她為世人的罪而死,3日後復活,信她的人必得永生。不信她的人,罪已經定了,必不得見永生,反有神的震怒。有beebeechan經為證。信徒把10分之1,奉獻給信奉beebeechan 信眾的會址的負責人,神必把福氣加給他。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/8/29 18:51

淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

不過, 如有人(唔係一個, 兩個人, 係一大班人) 肯同beebee陳作証, 話見過復活後既beebee陳, 寧被處死也不會改口...証明阿beebee陳講既野唔係流既, 係堅既。
再加埋阿beebee陳之前講過既野, (例如50年不變, 有普選, 恒生指數到50000點....)一一應驗, 落實咗。
咁你都咪話唔係真啵。
beebeechan 2024/8/29 22:05
唔係咁比喻喎,應該咁樣:

在選舉天堂話事人的現場:

受天主教嬰兒洗禮的佛教徒:咦喂,我想投阿 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 20:50

我又咦喂一下.....
嬰兒可唔可以有投票權架?
香港都要18歲以上先可登記為選民啵。

其它教會我唔講, 講天主教....嬰兒附洗不是完成了洗禮。
到了12歲後, 兒童有足夠的認知能力, 要去堅振班, 完成後才領「堅振」,, 才算是完整的受洗。
(成人領洗, 是洗+堅振一同進行, 普通人看以為只是洗)。

所以, 你講嗰個「受天主教嬰兒洗禮的佛教徒嬰兒」是尚未投票。

B按: 你個比喻都甩甩漏。
點解有佛教徒會拎佢地嬰兒去受天主教洗禮?
旁觀者 2024/8/29 22:06
基督妖徒有「三十三億」都係真呢。
beebeechan 2024/8/29 22:44
大屠殺原來係為咗幫人沖涼?咁狗主為污糟狗沖涼,又要掟啲狗落泳池浸死佢地?

信咗教真係變得擁有 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 20:44

幫99沖涼, 係為洗去身上啲污糟野, 啲9蝨

大洪水滅世就係為除去世上的污糟野.....乜係「世上污糟野?」.....咪就係啲犯哂罪既人囉
匿名 2024/8/30 00:25
[quote淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

不過, 如有人(唔係一個, 兩個人, 係一大班人) 肯同beebee陳作証, 話見過復活後既beebee陳, 寧被處死也不會改口...証明阿beebee陳講既野唔係流既, 係堅既。
再加埋阿beebee陳之前講過既野, (例如50年不變, 有普選, 恒生指數到50000點....)一一應驗, 落實咗。
咁你都咪話唔係真啵。[/quote]

咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊
匿名 2024/8/30 00:26
淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

咁你都咪話唔係真啵。

咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊
beebeechan 2024/8/30 00:39
咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊 ...
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/8/30 00:26

你簡單一滯啵

唔係耶穌話有1000人見証佢復活
係1000人(其實仲多啲)話見過復活後既耶穌

我beebee陳真係搵唔到1000人肯為我作証勒
匿名 2024/8/30 00:55
唔係beebeechan話有1000人見証beebeechan復活
係《beebeechan經》和「beebeechan會」話,有1000人(其實仲多啲)話見過復活後既beebeechan
beebeechan 2024/8/30 01:17
唔係beebeechan話有1000人見証beebeechan復活
係《beebeechan經》和「beebeechan會」話,有1000人(其實仲多 ...
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/8/30 00:55

在「beebee陳會」以外的史書, 都有記下有1000人(其實仲多)肯為復活耶穌作証, 甘願領死喎。
(你唔知有呢啲史書文獻存在咩?)
匿名 2024/8/30 09:03
在「beebee陳會」以外的史書, 都有記下有1000人(其實仲多)肯為復活耶穌作証, 甘願領死喎。

Beebeechan 會見信徒奉獻的錢太多,暗中出鈔,找到數位權威人士,幫佢記下有1000人(其實仲多)肯為beebeechan復活作証, 甘願領死喎。

(你唔知猶太人係全球做生意最聰明,最會賺錢的民族咩?)
(而且不少猶太人做生意的手段都引起爭議,接近不擇手段,令好多人都不喜歡猶太人)
抽刀斷水 2024/8/30 10:49
我又咦喂一下.....
嬰兒可唔可以有投票權架?
香港都要18歲以上先可登記為選民啵。

其它教會我唔講, ...
beebeechan 發表於 2024/8/29 22:05

你睇多次先,無你話什麼堅振流振既要求:

Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law, "Once a Catholic by baptism or reception, one always remains a Catholic (semel catholicus semper catholicus). Even those who have joined another religion, have become atheists or agnostics, or have been excommunicated remain Catholics. Excommunicates lose rights, such as the right to the sacraments, but they are still bound to the obligations of the law; their rights are restored when they are reconciled through the remission of the penalty."

受天主教嬰兒洗禮的佛教徒 = 在嬰兒時被人拎去做天主教洗禮儀式,其後大個咗,唔信天主教,走咗去做佛教徒。

e.g. 巴治奧 [離教百科] (exchristian.hk)
< [1] [2] 3 > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊