離教者之家

沒有看見而相信,才是有福的

[1] < [2] [3] 4 > [6]
抽刀斷水 2024/8/30 10:51
我beebee陳真係搵唔到1000人肯為我作証勒
beebeechan 發表於 2024/8/30 00:39

你唔駛咁謙既,轉數快好方便,我都會為你作證啦。
beebeechan 2024/8/30 11:12
你睇多次先,無你話什麼堅振流振既要求:

Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law, " ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/30 10:49

你呢到係講成人領洗,
唔係嬰兒領洗啵
上邊咪講咗嬰兒出生俾人拎咗去洗, 係仲未完成領洗既.....
抽刀斷水 2024/8/30 11:16
幫99沖涼, 係為洗去身上啲污糟野, 啲9蝨

大洪水滅世就係為除去世上的污糟野.....乜係「世上污糟野?」.....咪就係啲犯哂罪既人囉
beebeechan 發表於 2024/8/29 22:44

哦,即係做唔到洗乾淨世上污糟野但又唔殺人啦,又話全能巴巴閉閉。
抽刀斷水 2024/8/30 11:30
你呢到係講成人領洗,
唔係嬰兒領洗啵
上邊咪講咗嬰兒出生俾人拎咗去洗, 係仲未完成領洗既..... ...
beebeechan 發表於 2024/8/30 11:12

baptism有講age requirement咩?你英文好,麻煩指出黎。
beebeechan 2024/8/30 20:26
baptism有講age requirement咩?你英文好,麻煩指出黎。
抽刀斷水 發表於 2024/8/30 11:30

baptism 當然冇年齡限制, 初生至過百歲都可以
你唔明既係, 正式成為教會一份子是需要baptism, confirmation 和euchrist
成人...一次過就做哂三樣
初生嬰兒就領洗的,......只做了一劑, 未算做完既。

即係你收到張銀行咭, 信用咭....都要「激活」咗先生效。淨係收到張咭, 唔等如你就有「信用」

B按: 你門外看, 英文幾好都係一嚿雲
慕道又淨係得把口講
哈佛專家 2024/8/30 20:50

你們不可以試探耶穌基督。因為耶穌基督就係又係人又係神。
抽刀斷水 2024/8/31 01:52
baptism 當然冇年齡限制, 初生至過百歲都可以
你唔明既係, 正式成為教會一份子是需要baptism, confirmati ...
beebeechan 發表於 2024/8/30 20:26

你既意思係咪覺得你講既野比起Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law我引述嗰段更為準確?或者就你既言論你有冇咩supporting文獻係比起Beal, J.P.更權威呢?

參考:Rev. John P. Beal, J.C.D. | Washington, D.C. | School of Canon Law - Catholic University - Washington DC | CUA
抽刀斷水 2024/8/31 02:03
你們不可以試探耶穌基督。因為耶穌基督就係又係人又係神。
哈佛專家 發表於 2024/8/30 20:50

唔止架,耶穌神又係佢,鬼又係佢,所以又名holy ghost。
beebeechan 2024/8/31 02:33
你既意思係咪覺得你講既野比起Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law我引述嗰段更為 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 01:52

有關所有禮儀規則, 詳列在教庭法典內, 人人皆可查到

https://www.vatican.va/archive/cod-iuris-canonici/eng/documents/cic_lib4-cann879-958_en.html
beebeechan 2024/8/31 02:44
唔止架,耶穌神又係佢,鬼又係佢,所以又名holy ghost。
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 02:03

Holy Ghost 是古文中用, 現代普遍叫 Holy Spirit

正如古代叫「大夫」,今日叫「醫生」。。 大夫..不是指大丈夫, 政務官
(當然, 在北方, 在台灣, 叫「大夫」還是聽得懂)
beebeechan 2024/8/31 02:46
你既意思係咪覺得你講既野比起Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law我引述嗰段更為 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 01:52

佢都無講錯, 所有成年人付洗後 (即洗+堅振+領聖體), 是没有「阹洗」,, 還原的。

B按: 係你唔知依家講緊乜
#50 你話初生嬰懵查查咁俾老荳老母拎咗去洗, 大個咗想做佛徒都仲俾人當係天主教徒。無得返轉頭。
我就同你解釋BB領洗唔係完整既洗嚟, 大個仔唔去補飛就未當真。你就一味拎啲成人領洗既法典出嚟, 9唔答8
leefeng 2024/8/31 05:59
BB領洗唔係完整既洗嚟, 大個仔唔去補飛就未當真
beebeechan 發表於 2024/8/31 02:46

唔怪之得,咁多大個仔離教!
抽刀斷水 2024/8/31 11:17
佢都無講錯, 所有成年人付洗後 (即洗+堅振+領聖體), 是没有「阹洗」,, 還原的。

B按: 係你唔知依家講緊 ...
beebeechan 發表於 2024/8/31 02:46

佢嗰句Once a Catholic by baptism or reception, one always remains a Catholic,無話baptism, confirmation and receive communion, 而baptism亦無專指一定要成人,你咪蝦我唔識就亂咁噏當秘笈。
抽刀斷水 2024/8/31 11:20
Holy Ghost 是古文中用, 現代普遍叫 Holy Spirit

正如古代叫「大夫」,今日叫「醫生」。。 大夫. ...
beebeechan 發表於 2024/8/31 02:44

聖鬼轉做聖靈,咪又都係鬼靈精怪。
抽刀斷水 2024/8/31 12:27
有關所有禮儀規則, 詳列在教庭法典內, 人人皆可查到
beebeechan 發表於 2024/8/31 02:33

裡面有講話嬰兒洗禮但未做堅振就不當作天主教徒的條文嗎?
beebeechan 2024/8/31 12:38
佢嗰句Once a Catholic by baptism or reception, one always remains a Catholic,無話baptism, co ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 11:17

裡面有講話嬰兒洗禮但未做堅振就不當作天主教徒的條文嗎?

你英文好, 又會搵料查証。
可以自己查查教庭法典第842.2 點講。
beebeechan 2024/8/31 12:44
聖鬼轉做聖靈,咪又都係鬼靈精怪。
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 11:20

Ghost 唔係只指係「鬼」,(雖然今日個ghost字係泛指會害人, 好嚇人的靈魂)
古代一般是指没有肉, 没有骨, 没有身驅的生命體。

正如你話人係鹹濕鬼, 孤寒鬼。。。都唔係指個人係「鬼魂」的鬼。
抽刀斷水 2024/8/31 14:34
你英文好, 又會搵料查証。
可以自己查查教庭法典第842.2 點講。
beebeechan 發表於 2024/8/31 12:38

你係資深教徒,可能都見慣唔同睇法,對於semel Catholicus, semper Catholicus,好多教徒都有唔同意見:

So as to the question, "If someone was baptized Catholic, received the sacraments of Communion and Confirmation, then later they renounce their Catholic faith, are they still considered Catholic by the CC?", the answer is yes, and Catholic baptism or admission by the profession of faith is all that would be needed in view of canon 96. Catholic baptism alone is sufficient. The reception of a person already baptized has the same juridic effect. This also anticipates how we would answer your last scenario later.
Talk:Catholic Church/Archive 9 - Wikipedia

最好教會就聽你講,未堅振就唔當係教徒啦,咁教徒人數應該會大幅下降。
beebeechan 2024/8/31 22:26
最好教會就聽你講,未堅振就唔當係教徒啦,

抽刀斷水 發表於 2024/8/31 14:34

咁你又錯勒,
你拎嚟既貼文係話領洗, 便足夠使受洗者成為「法人」 The reception of a person already baptized has the same juridic effect., 依canon 96 意思。

咁又要打個比喻, 好似啲人移民咗去美國,係有「永久居民」身份, 不過未住滿若干年入藉, 係無投票權。

領洗。。只是成為天主教內「法人」身份, 未有confirmation, euchrist....未算完全的教徒。
beebeechan 2024/8/31 22:35
咁教徒人數應該會大幅下降
抽刀斷水 發表於 2024/8/31 14:34

咁即係中國計有幾多人口, 就好似數。數人頭就得。
至於有幾多人係「愛黨, 愛國」就無得計。 點為之「愛黨愛國」係無定義, 所以無得數。

點為知虔誠教徒....?
[1] < [2] [3] 4 > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊