離教者之家

基督徒是一群怎樣的人?

[1] < [5] [6] 7 > [8]
沙文 2024/6/6 19:17
時代問題係佢要明白我嘅時代背景提供合理部份畀我,而家係佢求我信佢唔係我求佢畀我信。上帝想人人都信就要用一個可以人人都啱講法,唔會浄係啱某時代,又要其他時代嘅人代入佢嗰個時代某唔方便
沙文 2024/6/6 19:21
納妾佢肯定唔制,錢我大L把,自己去谷波係佢only option.佢同醫生講“I need to blow up my boobs“ 醫生唔會一定要佢話want喎?
你對醫生責任很有誤解,睇醫生未必同生命有關。你屎窟痕搽乜都唔好,咁都need to go to醫生,你未試過就要試下
沙文 2024/6/6 19:28
咁即係其實傳福音嘅mentality係求9其噏下你信唔信就關人狗事,多謝你披露真相
沙文 2024/6/6 19:34
在你成功解釋到點解人冇病唔準去揾醫生開補品之前我冇打算開其他論點
jimmychauck 2024/6/6 19:57
回覆 122# 沙文

又混淆,你信佢唔係佢need,係佢want。你老婆就可能有求過你,上帝有求過你就可能你太抬舉自己啦。

信又唔係靠太9:12一句,羅10:9口認心信適用各個時代。又唔係個個人都need自己時代嘅說法先信到,你將你自己時代嘅want變成自己嘅need就大多數係人品問題。

回覆 123# 沙文

納唔納妾如果佢身體有毛病做唔到隆胸就唔制都要制,咁要唔俾你拋棄到底係need定want?

斬左個屎忽咪唔痕囉。又要睇醫生?

在你成功解釋到點解人冇病唔準去揾醫生開補品之前我冇打算開其他論點
沙文 發表於 2024/6/6 19:34

咁你之前一早轉咩話題問我信耶穌係need定want?

都冇需要開討論點呀,你一直嘅曲解就係將醫生嘅功能、職責、字義、時代角色不停擴闊收窄去自行製造矛盾。宜家又偷換字變成"唔准",早就話你混淆need not want not benefit will receive not, 宜家又試圖加個must not,重重複複嘅招式我都睇厭啦,你俾唔到一句醫生比喻嘅正確嘅邏輯翻譯出黎,我係冇需要再回答你乜野。
沙文 2024/6/6 20:07
講得啱,斬左個屎忽咪唔痕囉。又要睇醫生
咁斬乜嘢唔駛信耶穌?thank you for advice
沙文 2024/6/6 20:09
唔係偷換,如果冇病都准睇醫生開補品,咁搞到耶穌講錯嘢,我驚唔好意恩啫
沙文 2024/6/6 20:15
仲有個問題,若果斬屎窟就唔駛醫生,咁頭痛你又話斬頭,咁即係基本上都冇乜人needs醫生。
咁點解耶穌將自己比喻做醫生呢?佢會唔會謙得滯呢?
jimmychauck 2024/6/6 20:19
回覆 128# 沙文

用不著就唔俾睇?你唔係偷換字係乜野?我屋企大把野用唔著啦,我一定要掉?你大把錢用唔著洗唔洗掉啲幫網主俾寄存費?

早就話你混淆need not want not benefit will receive not, 宜家又試圖加個must not,重重複複嘅招式我都睇厭啦。
jimmychauck 2024/6/6 20:20
回覆 129# 沙文

我順住你話要elminiate risk嘅思維落咋,係咪果個思維有啲唔啱你宜家要質疑?
沙文 2024/6/6 20:25
回覆  沙文

用不著就唔俾睇?你唔係偷換字係乜野?我屋企大把野用唔著啦,我一定要掉?你大把錢用唔著洗 ...
jimmychauck 發表於 2024/6/6 04:19

係嘞,今次你講得啱嘞,用不著都畀睇,所以唔係有病先用得著,有病用得著醫生,冇病又用得著醫生,府上用不著嘅嘢都留低,正如睇醫生預防病咁,留住佢地以防將來會用到。
其實你咁冇耐性唔係幾適合討論聖經,我好似聽過人話唔知咩恆久忍耐物物乜乜,唔知係咪condom廣告。
jimmychauck 2024/6/6 20:56
回覆 132# 沙文

從頭到尾到在混淆。早就話你混淆need not want not benefit will receive not, 宜家又試圖加個must not,重重複複嘅招式我都睇厭啦。用不著原文是need not。你證明到need 先再講啦。
沙文 2024/6/6 21:15
need 係當事人自己嘅決定, 你可以畀意見, 但係決定權都係喺當事人

client話咗need, 你sugggest其他中六合彩出嚟, 個client認為最實際都係醫生,咁你冇得話人唔係need

討論聖經係要耐性㗎嘛, 厭都要㗎啦, 因為係need 唔係 want, 你證明到係want咁咪唔使講囉(不過唔知係你need定我need)

jimmychauck 2024/6/6 22:13
回覆 134# 沙文

need 唔係你咁講嘅意思。
我嘅need係我分析出來,唔係我決定。
你嘅錯誤緣於你一直不停混淆一個字義去曲解。我冇其他補充。
沙文 2024/6/6 22:29
need字駛L你分析咩,你分析到會中六合彩所以唔need.我理解及接受你冇其他補充
咁我可以conclude這個thread:基督徒是一群冇乜耐性嘅人
jimmychauck 2024/6/6 22:42

唔洗我分析你問咁耐信耶穌係咪我need?宜家想馬後砲話自己之前已知?

need字本身點解都唔知以為可以由其他人捩橫拆曲,就真係才疏學淺啲啦。

繼續晒無知啦,你底蘊同啲旁觀者乜乜乜果啲冇兩樣,多丁點墨水罷了。
沙文 2024/6/6 22:45
我唔無知咖,我聽你advice ,靠六合彩所以返工都唔係need. 終生受用
沙文 2024/6/7 00:39
嗱各位,我又醒起睇戲槍斃犯人,會有個醫生揸住個stethoscope, 確定個心位置就揾張紙仔貼住做target.提高一槍瓜柴機率。
咁就肯定唔係want而係need啦!
jimmychauck 2024/6/7 03:51
一槍瓜柴唔知又係法理要求定生理要求?定係為滿足續命條件嘅要求?

有個stethoscope,阿茂都識劃低心臟位置啦,姑娘都做低添。
停左牌嘅醫生係咪就揾唔到心臟位置?
美國發牌嘅醫生喺英國或香港揾唔揾到心臟位置?
沙文 2024/6/7 07:45
乜要求都係凈畀醫生負責做咖啦。所以你拍心口話你得,但不知何故,唔收錢volunteer都一定唔會畀您做。唔信您試下send 份CV apply. 旁觀者幫您寫reference.

這個行當很黑暗,講真,我都戥您唔抵
[1] < [5] [6] 7 > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊