離教者之家

原来当年侵华日军曾经做慈善收买人心

< [1] 2 [3] > [6]
翻江倒海 2016/7/9 12:58
沙文大師幼讀聖賢書莊敬自強不苟言笑剛毅木訥, 根本就唔識甚麽“嬉笑怒骂”神功,
邊鬼度用過“嬉笑怒骂” ...
沙文 發表於 2016/7/9 01:59

沙文大师,你肯定系想考吓我喇,只有读过圣贤书嘅人,方可炼成“嬉笑怒骂”神功:

宋·黄庭坚《东坡先生真赞》:“东坡之酒,赤壁之笛,嬉笑怒骂,皆成文章

多年来,你对阵基督徒,从未衰过,百战百胜。但现在对住呢位陈先生,你输左喇。输左就要罚款,不如咁喇,你就按照下面呢张图嘅数字来俾钱喇:

沙文 2016/7/9 13:09
癡線, 我一不飲酒於東方之坡,二不吹笛於色赤之壁, 嬉笑怒罵, 據何云然?
照上面張圖來收錢就會
下一期到我嘞
本網對於教徒來訪係無任歡迎嘅,我最驚陳版友唔蒲頭

beebeechan 2016/7/9 21:06
當年偽滿洲國成立,梵蒂岡第一個彈出黎承認其立國地位,其實日本皇軍同教會真係一擔擔,大家都係愛民如子, ...
抽刀斷水 發表於 2016/7/9 11:18

還未去搜資料
不過, 一聽落去就有破綻, 不合常理
那些年, 梵蒂岡與中國, 滿洲, 日本, 邦交不活躍
無理由會是『第一個彈出黎承認其立國地位』。
係來擦鞋的, 都是當年日本的盟友先哩。

看來, 你又是中了網毒
沙文 2016/7/9 21:15
唔係喎, 煩帝岡同中国關係可追溯至明朝中葉耶穌會派遣傳教士來華開始, 都有相當深厚歷史基礎, 唔知典解一到有需要時就反轉豬肚
beebeechan 2016/7/9 21:40
..

多年来,你对阵基督徒,从未衰过,百战百胜。但现在对住呢位陈先生,你输左喇。输左就要罚款,不如咁喇,你就按照下面呢张图嘅数字来俾钱喇
翻江倒海 發表於 2016/7/9 12:58

雖然這是好明顯你就睇到既事,
不過,我同沙文,
不著重射精時的快感
係享受互相調戲的過程
beebeechan 2016/7/9 23:29
唔係喎, 煩帝岡同中国關係可追溯至明朝中葉耶穌會派遣傳教士來華開始, 都有相當深厚歷史基礎, 唔知典解一到 ...
沙文 發表於 2016/7/9 21:15

口交, 肛交, 人獸交, 語膠, 硬膠。。。你就暸如指掌
乜係外交你就唔多曉
抽刀斷水 2016/7/9 23:42
乜係外交你就唔多曉 ...
beebeechan 發表於 2016/7/9 23:29

梵蒂岡向來都希望開闢新傳教場地,一有新國家成立,就搶先霸位示好,這是很合理的行為。

唔緊要啦,做錯事,第一就死口否認,唔掂就道個歉,咪得囉。

P.S. 是我錯,第一個彈出黎承認偽滿洲國的不是梵蒂岡,而是日本;梵蒂岡只是排第二。
beebeechan 2016/7/9 23:48
P.S. 是我錯,第一個彈出黎承認偽滿洲國的不是梵蒂岡,而是日本;梵蒂岡只是排第二。
抽刀斷水 發表於 2016/7/9 23:42

排第二, 都係唔合常理.
beebeechan 2016/7/10 01:47
梵蒂岡向來都希望開闢新傳教場地,一有新國家成立,就搶先霸位示好,這是很合理的行為。

唔緊要啦 ...
抽刀斷水 2016/7/9 23:42 提交

咁有無第一時間承認伊斯蘭國?
沙文 2016/7/10 04:03
回覆 29# beebeechan

排第2, 畀咖仔爭左頭位, 真係唔係幾合常理

任命状 第八一六号
圣座特授临时代理权于吉林兼新京主教高德惠阁下,俾代表本教在满洲国境内各教区以与满洲国政府接洽关于天主教会一切
事宜。天主教会在任何国家传道未尝不注意于致力诸善举,其事实昭彰为世人所共见。兹教皇厅遵守成例,特选任一代表以与诸
当轴接洽关于宗教各种问题。
一九三四年二月二十日于罗马
枢机卿 福马逊尼米温地
大主教 加罗鲁土沙略地
=============================

教宗庇护十一世致“满洲国”溥仪皇帝陛下

祝健康昌盛!

在刚才逝去之9月间,我人以对其应有之荣耀,接待了陛下所遣特使韩云阶先生阁下。

陛下派遣特使和由他带来如此友好的信件,我人向皇帝陛下表示深切的感谢。皇帝陛下为我宗座的繁荣昌盛向我人亲切表达的良好祝愿,我人亦同样衷心祝愿于陛下。我人还以十分愉快的心情接受了陛下热情惠赠的礼品精工玉刻香炉。见此内心的象征,曷胜欢欣。以为我人衷心为贵国以及全人类幸福、和平及繁荣之恳切祈祷上达于天,一如含有祈祷意义之烟香,香氤缭绕,上升于天主台前。

借此良机,对信仰天主教的信友和教会机构于满洲帝国内享有合法自由,向陛下表示我人诚挚的感谢。由此,陛下亦可深信——在其他方面亦很清楚地显出——关于爱国和尊敬服从国家权力,天主教友是不甘落在人后的。

此外,尊敬的皇帝,我人为皇帝陛下及我人至亲爱的陛下人民,祈祷全能天主,赐以繁荣和幸福。

1938年10月20日,我人在位的第十七年,发自罗马近郊冈多尔福宫

选自 :顾裕禄《梵蒂冈对华政策资料百则》

beebeechan 2016/7/10 07:16
回覆  beebeechan

沙文 發表於 2016/7/10 04:03

滿洲國1932開國, 要等成兩年先話有「第二個」國家來承認?
呢個真悲情之國, 唔係都自成一國哩。

相比1948以色列立國, 一開波就有美, 蘇聯承認,
過五日又多 七個國承認。
次年一週年, 便有32個國 like 左
beebeechan 2016/7/10 07:17
回覆  beebeechan

=============================

教宗庇护十一世致“满洲国”溥仪皇帝陛下

祝健康昌盛!

沙文 發表於 2016/7/10 04:03

另外, 寫封信就話係有邦交,
咁你回我帖, 我同你有無邦交咁呢?
翻江倒海 2016/7/10 07:19
本網對於教徒來訪係無任歡迎嘅,我最驚陳版友唔蒲頭
沙文 發表於 2016/7/9 13:09

万一陈日君哥哥来访,你会同佢讲D乜野?
沙文 2016/7/10 08:11
回覆 34# 翻江倒海

我同陳版友咁好邦交, 暢談歷史咯。
煩帝肛同大日本帝國交往史:

雖然大日本帝国信顛鼠教得小貓34隻, 但唔怕, 其中有大名鼎鼎嘅山本56:
http://www.famousfix.com/list/japanese-roman-catholics
http://www.reformation.org/vatican-and-japan.html

梵日正式建交在1942年, 大日本帝国駐煩帝肛特使
原田健

顛鼠教同皇軍友誼萬歲!
beebeechan 2016/7/10 08:56
回覆  翻江倒海

我同陳版友咁好邦交, 講下歷史咯。

雖然大日本帝国信顛鼠教得小貓34隻, 但唔怕, 其中有大名鼎鼎嘅山本56:
http://www.famousfix.com/list/japanese-roman-catholics
沙文 發表於 2016/7/10 08:11

所以我話你搵料功夫, 九流到卑。。。
根本不是史料, 是屎尿

歸皈天主教的Admiral Yamamoto 不是山本56 (Isoroku Yamamoto)
是 Shinijioro Yamamoto  山本信次郎1877-1942

老兄, 你入錯窿哩

雖然你唔曉日文, 你去谷哥搵翻譯哩:

山本は父・庄太郎と母・ミツの次男として相模国鎌倉郡片瀬(現・神奈川県藤沢市片瀬)で生まれ[2]、小学校卒業後、暁星中学校に入学した[3]。暁星中学校は禁教令廃止後に開設されたカトリック教会系の学校であるが、当時はキリスト教に対する敵視が根強く、彼も当初は侮蔑を抱いていた。だが学校を運営しているマリア会の修道士と過ごしているうちにキリスト教を次第に理解するようになる[4]。

信次郎は父にカトリックを学ぶ許可を得ようとしたが大反対を受けた。父は寺の檀家総代を務めていた[5]。彼は諦めず父を説得し、三度目でようやく許可を得て校長であるアルフォンス・ヘンリック神父のもとで要理を学び、1893年(明治26年)12月24日、クリスマス前夜に洗礼を受けた[6]。洗礼名は「ステファノ」[7]。卒業目前、彼は進路に悩み、その相談をヘンリック神父に持ちかけ、神父から軍人を志すように薦められた[8]。
沙文 2016/7/10 09:17
你入錯窿哩

係Isoroku Yamamoto, 大家都有眼睇, Shinijioro Yamamoto就冇相冇真相
beebeechan 2016/7/10 09:21
你入錯窿哩

係Isoroku Yamamoto, 大家都有眼睇, Shinijioro Yamamoto就冇相冇真相
沙文 發表於 2016/7/10 09:17

人地胸前個勳章, 大大個十字架。

沙文呢一仗, 輸得慘過山本56中伏。 (威一陣都無)
beebeechan 2016/7/10 09:24

奉勸沙文, 小心使用網上見聞, 
露醜不如藏拙
得過三吋幾, 咪學人露械
沙文 2016/7/10 09:26
[attach]312[/attach]
http://turtledove.wikia.com/wiki/Isoroku_Yamamoto
沙文 2016/7/10 09:30
德國佬心口又夠有十字章

碌大尐眼見唔見  Religion:        Catholicism (convert)

奉勸陳版友, 日落前唔好3次認弟兄
< [1] 2 [3] > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊