離教者之家

《返校》反思

< [1] 2 [3] > [4]
沙文 2019/9/27 07:50
最多告噪音啫。
但係煽惑5000人非法集結開魚仔餅大食會就判得重尐
beebeechan 2019/9/27 07:57
最多告噪音啫。
但係煽惑5000人非法集結開魚仔餅大食會就判得重尐
沙文 發表於 2019/9/27 07:50

秋高氣爽, 和你行山之喎
龍井樹 2019/9/27 09:02
回覆  龍井樹
bbc係鍾意辯論,而唔係鬧。閙個D係帶住仇恨,唔鬧衰鬧殘你死不瞑目噉嘅款,我真係好鄧佢哋辛 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 17:00

經文有講:「若有人不愛主、這人可詛可咒。(林前16:22)」有冇唔帶仇恨既詛咒呢?

你既講法,同將唔信任何宗教既人都歸類為另類宗教徒既詭辯家一樣論調,都係犯上左概念滑轉既毛病。我既講法係,冇往績可以參考,冇辦法可以證明真偽既主張,隨便去揀支持或者反對,同賭舖大細冇分別。而你就將人生一切選擇都講成係賭博,以圖為賭徒解套。
beebeechan 2019/9/27 10:28
我既講法係,冇往績可以參考,冇辦法可以證明真偽既主張,隨便去揀支持或者反對,同賭舖大細冇分別。而你就將人生一切選擇都講成係賭博,以圖為賭徒解套。
龍井樹 發表於 2019/9/27 09:02

就好似買股票咁,
都唔係亂入市㗎啵,
要睇過往交易圖表,找出支持位(買入),阻力位(沽出)
公司業績,前景
唔係全部靠個賭字既
(雖然有啲盲毛真係賭)
不過,無論你做了多少功課,幾有信心,
都不擔保隻股升實,跌實。

基督宗教,可以睇以色列呢個民族 (上主選民嘛)過往歷史,
係咪同經上所講既落實呢?
信,都唔係盲目咁信既。

不過,無論你做了多少功課,
雖然好有信心,
都不會有個神出嚟俾個答案你既,
賭既成份唔多唔少都有。
beebeechan 2019/9/27 10:33
對你呢種盲毛,乜都唔知時,
信有神,無神。。。。真係好似賭咁㗎咋。

我就唔認為我係在賭勒
龍井樹 2019/9/27 10:51
就好似買股票咁,
都唔係亂入市㗎啵,
要睇過往交易圖表,找出支持位(買入),阻力位(沽出)
公司業績 ...
beebeechan 發表於 2019/9/27 10:28

你信個教定以色列?我講信上帝喎?除非你將教會或以色列等同上帝啦...
beebeechan 2019/9/27 10:58
你信個教定以色列?我講信上帝喎?除非你將教會或以色列等同上帝啦...
龍井樹 發表於 2019/9/27 10:51

上主用咗以色列做人辦。。。。

正所謂有辦你睇,信唔信由你
beebeechan 2019/9/27 11:00
除非你將教會或以色列等同上帝啦...
龍井樹 發表於 2019/9/27 10:51

所以話你乜都唔知,咪真係買大,買細一樣㗎咋
beebeechan 2019/9/27 11:05

你如何去判斷一個相士對你的批命, 係咪準架?
你當然會看也對你的過去, 現在一一講到幾多成準..
全中了, 那對他說你未來的, 都信信地卦.

聖經....也是對人說人將來的事
係咪可信?
看它對過去了的事 (天主對以色列所做的一切.......請看以色列歷史), 有幾多應驗了?
聖經所講的道理, 拿回現實生活中, 有幾多又應驗了?

將來會發生的事, 我點証明俾你睇會係咁, 發生了的事才可引証.
不過, 過往業績就擺咗上檯勒
(你唔去睇, 係你既事)
龍井樹 2019/9/27 11:14
你如何去判斷一個相士對你的批命, 係咪準架?
你當然會看也對你的過去, 現在一一講到幾多成準..
全中了, 那 ...
beebeechan 發表於 2019/9/27 11:05

我前日求完黃大仙俾神力我,尋日一腳踩中狗屎就有飛機響我頭頂飛過,你係咪要改信黃大仙?

好地地有飛機航班表你唔信,信埋晒 d神怪野...
beebeechan 2019/9/27 12:05
我前日求完黃大仙俾神力我,尋日一腳踩中狗屎就有飛機響我頭頂飛過,你係咪要改信黃大仙?

好地地有飛機 ...
龍井樹 發表於 2019/9/27 11:14

雖然我唔明你想翕乜春夏秋冬
睇就似乜『太子站死咗三個人』既「和你吹」
你咪當我後曱甴廢青
beebeechan 2019/9/27 12:06

好地地有飛機 ...
龍井樹 發表於 2019/9/27 11:14

睇嚟你係成日行街都會踩中狗屎, 耷頭族?

踩狗屎都要神力?
beebeechan 2019/9/27 12:07

踩狗屎同飛機飛過有乜關閪?

就好似破壞地鐵站同爭取民主有乜關咁
龍井樹 2019/9/27 14:26
踩狗屎同飛機飛過有乜關閪?

就好似破壞地鐵站同爭取民主有乜關咁
beebeechan 發表於 2019/9/27 12:07

你明就好,以色列滅國又復國都係咁道理。
beebeechan 2019/9/27 16:07
你明就好,以色列滅國又復國都係咁道理。
龍井樹 發表於 2019/9/27 14:26

見你呢一句。。。就知你有幾多料勒,
係有經你唔睇, 睇你亦唔曉

以色列亡國, 近二千年後又可以復國。。。係應驗了上主三, 四千年前便對以色列人講過既說話就真, 証明神既話都幾堅。
以色列會亡, (申命紀, 肋未紀就講咗)
會復國, 滅唔哂既。。。(見依撒意亞書, 耶肋米亞書)

猶如我上個星期就話股市會大插水, 插到亞媽都唔認得, 然後V-型又反彈
呢個星期個市真係咁表現時, 你都咪話我無料到囉
跟住。。。我話下星期會點。。點。。點。。。
(信唔信由你勒)
beebeechan 2019/9/27 16:22
反基仔, 逢基必反。。。
真係好似班曱甴仔咁, 根本唔知乜係逃犯條例, 但只知反送中, 時代乜革命
逃出魔幻紀 2019/9/27 16:25
經文有講:「若有人不愛主、這人可詛可咒。(林前16:22)」有冇唔帶仇恨既詛咒呢?

你既講法,同將唔信任 ...
龍井樹 發表於 2019/9/27 09:02

聖保祿喺林前書信嘅對象係教會內各個有分歧宗派嘅基督徒,而唔係話所有人。

我明白並基本認同你對我呢個評論,事實上基督徒嘅世界觀,就係相信天主耶穌基督與否兩個方面,黑白分明冇灰色地帶(就算有灰色地帶嘅例外情況,亦非我哋人類可以理解同處理,耶穌基督死後3日下降陰府所處理嘅應該就係呢啲灰色地帶嘅事),即係祇有大細無圍骰,祇有莊閒冇和,我係基督徒我當然持呢個世界觀。非基督徒當然認為有圍骰,或者可以唔落注啦,哈佛專家嘅觀點仲更加fusion 添。
你呢個買大細嘅話題好有意思,講中左我某d位,我想整理下思想再討論下。
beebeechan 2019/9/27 17:27
即係祇有大細無圍骰,祇有莊閒冇和,我係基督徒我當然持呢個世界觀。非基督徒當然認為有圍骰
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 16:25

有啲人都會持圍骰論㗎,
例如:
教宗既言論
https://charterforcompassion.org/understanding-our-differences-and-similarities/pope-francis-assures-atheists-you-don-t-have-to-believe-in-god-to-go-to-heaven

你又點睇?

雖然佢係教宗, 不過, 佢唔係運用宗座權力講野,
身份同普通人一樣既唶....
不過, 都值得諗諗
逃出魔幻紀 2019/9/27 20:49
回覆 39# beebeechan
呢個問題,同我曾經同你討論過嘅關於教宗同其他各宗教領袖同台祈禱求世界和平嘅話題好相似,我個人對此有保留,我知道我呢個諗法喺天主教屬唔協調,所以你話我似基督教。早幾日我去臺灣屏東萬金村,參觀臺灣最古老嘅萬金聖母殿,當地人話畀我聽每年聖母誕辰,萬金聖母像出巡嘅時候,臺灣各大宗教都派出代表隨隊巡遊,我覺得呢種現象非常違和同奇怪,但就冇講出嚟,應應下個樣笑下就算啦,不過我諗我唔會參加這種巡遊喇。
尋日我做修和聖事告解時,問到關於天主教東正教基督教嘅事,神父同我講過一句說話: 我哋努力跟聖言去做,唔啱耶穌心意嘅嘢我哋唔好理,我哋死咗之後上到上邊就一切真相大白喇。
beebeechan 2019/9/27 21:35
萬金聖母像出巡嘅時候,臺灣各大宗教都派出代表隨隊巡遊
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 20:49

你有無聽錯先。
我唔信基督新教會有牧師肯跟住天主教徒托住個聖母像巡行。
像, 對佢地係大忌, 仲要係聖母像! 忌 X 2
< [1] 2 [3] > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊