離教者之家

讀聖經使我終生受用

< [1] 2 [3] > [8]
beebeechan 2020/3/22 22:52
邊有雞蟲價都未問就「來罷讓我與你同寢」。 梗會問清楚「同寢」係咪即係全套

.
沙文 發表於 2020/3/22 13:42

吾係喎,睇睇英文版點寫:

So he went over to her at the roadside and said, “Come, let me have intercourse with you,”

講明係「我要屌你」。

你睇多少少野先好亂翕哩。
beebeechan 2020/3/22 22:53
唔掂啦,
"用帕子蒙著臉、又遮住身體"
乜L都睇唔到, 點L知幾多歲?彈力碌竹咩。作者描寫猶大嘅表現,都唔係 ...
沙文 發表於 2020/3/22 13:42

又唔掂喎。

基督教和合本
他瑪見示拉已經長大、還沒有娶他為妻、就脫了他作寡婦的衣裳、用帕子蒙著臉、又遮住身體

天主教思高聖經:
塔瑪爾遂脫去守寡的衣服,蒙上首帕,遮掩自己

「遮住身體」會唔會係劃蛇添足既翻譯嚟先。

妓女係賣身體,前突後突係賣點嚟,點會遮住呢?唔合常理。

英文版:
14 And she put her widow's garments off from her, and covered her with a vail, and wrapped herself, and sat in an open place,

包實,都可以使應突的地方突出,好高電壓,令麻甩佬起飛
沙文 2020/3/22 22:59
回覆 22# beebeechan

雞蟲就係唔会搞清楚價碼之前話「我要屌你」咯。
您識得边位係会咁? 您自己呀?
beebeechan 2020/3/22 23:02
回覆  beebeechan

雞蟲就係唔会搞清楚價碼之前話「我要屌你」咯。
您識得边位係会咁? 您自己呀? ...
沙文 發表於 2020/3/22 22:59

你見大媽搶名牌手袋時, 邊個會問價?
包起來。。。。包起來!!!
沙文 2020/3/22 23:02
回覆 23# beebeechan
呢尐係stretchy, 唔係wrap
beebeechan 2020/3/22 23:10
呢尐係stretchy, 唔係wrap
沙文 發表於 2020/3/22 23:02

wrap...咪將寛衣束腰, 束胸咁既意思囉
盡展 40-32-36 身材
沙文 2020/3/22 23:11
回覆 25# beebeechan
企街雞乃為雞中最cheap之一, 至少您去世界任何一個紅燈区試1次先同我抝啦。記得戴罩, 袋就唔駛
beebeechan 2020/3/22 23:14
企街雞乃為雞中最cheap之一, 至少您去世界任何一個紅燈区試1次先同我抝啦。記得戴罩, 袋 ...
沙文 發表於 2020/3/22 23:11

他瑪係戴罩雞,唔係 cheap  雞啵
當時平價雞係無罩
沙文 2020/3/22 23:18
原來您幫襯过, 失敬失敬, 好服侍嗎
beebeechan 2020/3/22 23:22
原來您幫襯过, 失敬失敬, 好服侍嗎
沙文 發表於 2020/3/22 23:18

過到有個叫羅莎蓮, 叫聲迷人, 吸力強大
沙文 2020/3/22 23:26
您proved咗 21樓theory係啱嘅, 咁教友們可以徹底放飛自我起淫念唔駛本
beebeechan 2020/3/22 23:27
此外,這個故事亦隱含另一教育意義。

事後,他瑪用碌嘢及圖章「證明」老爺同佢扑過嘢,其實並不算甚麽soli ...

solid evidence.
1. 可能喺隻雞度買番黎。
2. 可能殺咗隻雞搶番黎。
3. 可能喺隻雞屋企偷番黎。
4. 可能隻雞送畀佢
所謂猶大支派, 其實狸猫換太子
沙文 發表於 2020/3/22 14:04

不如你作埋: Made in ........
(好似華盛頓博特區的聖經博物館過單野咁)
沙文 2020/3/22 23:32
出黎行, 随吋係protencial 寃大頭, 防人之心不可無嘛。
故事中人物的智商, 永遠都係limited by 作者嘅智商。
beebeechan 2020/3/22 23:49
您proved咗 21樓theory係啱嘅, 咁教友們可以徹底放飛自我起淫念唔駛本
沙文 發表於 2020/3/22 23:26

無頭無尾,唔知你翕乜
沙文 2020/3/23 00:15
回覆 35# beebeechan

點解我從未遇一個教友諗嘢識轉彎? 有冇人可以解䆁呢個現象?
beebeechan 2020/3/23 00:21

點解我從未遇一個教友諗嘢識轉彎? 有冇人可以解䆁呢個現象? ...
沙文 發表於 2020/3/23 00:15

你搵哈佛專家哩
沙文 2020/3/23 07:04
其實, 他瑪有幾cheap, 經文都有quotation. 唔熟經的您就以為冇人知。

猶大嘅offer係: 猶大說、我從羊群裡取一隻山羊羔打發人送來給你
        And he said, I will send thee a kid from the flock

https://www.1688.com/jiage/-CFD6D4DAD2BBD6BBD1F2.html
成年羊¥300-400 乙隻

羊羔大概一半啦。
您去廟街試一次就知他瑪係咩貨色。我肯定您玩得起, 我就未玩過呢個水位嘅
beebeechan 2020/3/23 08:22
其實, 他瑪有幾cheap, 經文都有quotation. 唔熟經的您就以為冇人知。

猶大嘅offer係: 猶大說、我從羊群裡取一隻山羊羔打發人送來給你
        And he said, I will send thee a kid from the flock

https://www.1688.com/jiage/-CFD6D4DAD2BBD6BBD1F2.html
成年羊¥300-400 乙隻

您去廟街試一次就知他瑪係咩貨色。我肯定您玩得起, 我就未玩過呢個水位嘅
沙文 發表於 2020/3/23 07:04

你既文化背景真係好唔掂囉。

猶大年代的巴勒斯旦 (當時叫客納罕) 隨時去廟都搵到廟妓。
女人當廟妓如當義工, 通通條陰道, 等好生養。

男人要少, 方便過去搵公廁。

點解猶大有免費唔要, 仲要出價 (一隻小公羊)去少他瑪? 一定係他瑪一睇就係高檔野, 猶大想食餐好啲既囉。

即係去遊輪咁, (加納比海。 地中海過種哩, 你去油麻地海港遊不在此列囉) 有自助餐, 餐廳任你食, all you can eat!!
不過船上仲有收費餐廳㗎喎, 食完要掏荷包找數。仍然有人係想食好啲既。
如食既野同自助餐廳一樣, 點交代??
沙文 2020/3/23 08:29
您都弗嘅。猶大係信天主嘅,點會去搵廟妓呢?您會唔會搵廟妓吖?
beebeechan 2020/3/23 08:39
您都弗嘅。猶大係信天主嘅,點會去搵廟妓呢?
沙文 發表於 2020/3/23 08:29

你睇過經文未㗎

後來猶大叫老友阿杜藍拎隻羊返去找數, 話明係搵:「那在厄納殷路旁的廟妓在那裏?」
< [1] 2 [3] > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊