離教者之家

諗唔到

[1] < [4] [5] 6 > [14]
prussianz 2009/1/11 02:52
原帖由 抽刀斷水 於 2009-1-10 14:04 發表
佢貼左幅 狗相,係咪指極其量你只能做到 狗主 而已?

i mean////meant , he's My Lord of here the family

+
by the way , ' the dog's photo , 's just been deleted

沙文 2009/2/10 23:52
人,若然唔聽上帝話,下場就是做鹽:
Gen 19:17領他們出來以後、就說、逃命罷.不可回頭看、也不可在平原站住、要往山上逃跑、免得你被剿滅。.................
19:26羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

但係,點解咁擅長用比喻教訓您的移鼠大聖又叫您做鹽呢?
太5:13你們是世上的鹽.鹽若失了味、怎能叫他再鹹呢.以後無用、不過丟在外面、被人踐踏了。
沙文 2009/2/28 21:29
13:15  你必要用刀殺那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜都用刀殺盡。

在大規模的屠殺中,用刀乃是一件頗為麻煩而欠效率的事。其實,除了用刀外有很多較好的途逕,例如,秦將白起、西楚霸王項羽都使用坑殺,幾十萬人都只費一夜工夫就搞掂。

南京大屠殺,皇軍用刀比賽斬頭,只不過殺幾十萬人卻用了個多月;由此可見,項羽和白起的方法較符合「多、快、好、省」原則。

咁,點解上帝要特別指定用刀呢?
jimmychauck 2009/3/1 00:46
104# 沙文

算啦沙文兄。

如果佢話你必要殺那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜都用刀殺盡。

你就話點解佢浪費咁多鐵材火藥,又製造Global warming。

如果佢話你必要殺那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜都用刀殺盡。

你就話點解佢咁殘忍,要人窒息死。

如果佢話你必要用火殺那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜都用刀殺盡。

你就話點解佢咁殘忍,要人慢慢焗死。

如果佢話你必要叫那城裡的居民、把城裡所有的、連牲畜都安樂死。

你就話佢教唆人安樂死。

如果佢話你必不殺那城裡的居民和城裡所有的、連牲畜都不殺。

你就話佢唔審判d抵死ge人,唔施行報應,唔公義。

你想聖經點寫je?

不如你寫下啦。
沙文 2009/3/1 02:51
105# jimmychauck
我保證絕對唔会。只要上帝並不限制猶太佬以何種辦法屠殺或被屠殺,可以用自由意志、不干涉創作自由,我以人格+人頭担保,絕不会再質疑佢
沙文 2009/3/4 22:50
太 10:30 就是你們的頭髮、也都被數過了。

点解主耶穌要話我地嘅頭髮被數過呢?
若然抽刀斷水中年禿頭,咁,要數下佢有幾多頭髮,亦非難事。所以,話我地頭髮被數並不能將某方面的大能顯出來,而且,撞著尐鬍鬚佬,滴水連落去鬍鬚,咁,頭髮同鬍鬚在何處分界,就很有爭議性,您話下列人士有幾多條頭髮?幾多條鬍鬚?就有排抝矣。

所以,我諗唔到点解唔咁樣講:就是你們的陰毛、也都被數過了。
陰毛同大肶毛的界線就很清楚,唔会有分歧。而且,咁隱秘之處您都數到,咁先好嘢嘛!
訪客得得b 2009/3/4 22:59
聖經係想話頭髮  由若干條遺傳基因控制咁解
沙文 2009/3/5 03:33
108# 訪客得得b
大把嘢係由遣傳基因控制啦,格勒底毛又夠係咯。做咩要數頭髮尐咁有爭議嘅嘢呢,您數到耳仔边,我点知呢條係鬚定係滴水喎?
抽刀斷水 2009/3/5 03:40
107# 沙文
英文KJV版係咁既喎:
But the very hairs of your head are all numbered.

意思係咪即係成個頭的毛毛都包括在內?

(我估你下一個問題,即刻就係頸上的鬍鬚是否屬於頭部
沙文 2009/3/6 03:01
原來您都有咁嘅疑慮...........

嗱,咁好嘞,連占伯都識取其大部份就較安全,咁冇理由主耶穌會咁豬頭炳,數毛數得咁不清不楚咖?
点解佢唔話"But the very hairs of your bodies are all numbered, including ass hole hairs."呢?咁就冇得抝啦嘛
weakest 2009/3/6 05:47
111# 沙文

其實小弟食雞時鍾意食埋雞皮, 但係出街食時D人又整唔淨D雞毛. 有時在發現時, 我會除去D雞毛食落肚; 但係在我不發現時, 就會連毛帶皮咁食咗.

另外, 小弟成日唔知點解, 會食緊D頭髮. 咁上述在肚中/口內的毛髮又是否包括在"hairs of your bodies"呢??
抽刀斷水 2009/3/6 09:58
你地仲要數埋呢D吞落肚既毛?淨係數鼻毛都好難啦。
沙文 2009/3/6 12:34
113# 抽刀斷水
石頭,我地就唔知佢舉唔舉啫,數毛冇羅輯矛盾啦卦?唔駛占伯叫叫大家衡量「『反數毛理論』本身是否邏輯謬誤卦?如果中文有衝突的話,我給你英文好了,再不成的話請你查希臘原文。
"Is the 'Anti-hairs numbering-ism' itself a logical fallacy?"

有兩首聖詩係歌頌神在這方面大能的,分別有國語版:

可惜揾唔到粵語版嘅video,只有RM, 若由占伯獻詩,定必更感動人,請大家細心欣賞
http://www.1ting.com/player/c2/player_125557.html
沙文 2009/3/19 12:35
尋日, speeding 被罰100

突然諗起,當日馬丁路德的奪權藉口,其實已深入法律系統
贖罪券這個concept, 同法庭罰錢一樣之嘛 -- 舉凡超速駕駛、違例泊車、當眾剝褲,一律可以用錢免除罪責

咁,点解咁反對用錢免除罪責的抗議教徒俾illegal parking 罰金又會俾得咁順攤嘅呢?佢地唔係應該為此推翻政府自立為王,宣佈以後違例泊車只要政府赦免就得咩?
沙文 2009/8/5 21:39
佛教的和尚自稱「貧僧」
道教的道士自稱「貧道」
但何解從未聽過牧師自稱「貧師」、神父自稱「貧父」?
他們平均來說是較為有錢的嗎?
沙文 2009/9/13 14:49
據稱,粵語乃是古代漢語的「活化石」。
除了早前網友指教的「尐」字,還有「担天望地」其實是「瞻天望地」,「上帝」出自詩經,瞻天望地亦係出自詩經。【詩經‧邶風‧雄雉】﹕瞻彼日月,悠悠我思

又例如,「趷」高邏柚,應為「揭高邏柚」。又係同上帝一樣出自詩經:小雅‧大東:維北有斗,西柄之揭;「揭」字最原始的用法,說文解字‧手部:揭,高舉也

但係,有一粵語詞彙,我點都考證不到其出處,應該是較晚近----準確尐來說,係基督教傳入之後才產生的:
我們粵人說「我的移動電話有一點故障」是這樣:「我部手機神神地」
「我的計算機網路死掉了」=「我部電腦網路神咗」

會唔會係,用「神」來表示「壞」,是我省民洞悉耶教神唔靈的結果呢?
抽刀斷水 2009/9/14 01:41
116# 沙文
佛教弟子,以「貧」為類似苦行傮的修煉;基督教著重心中富有,地上的錢財又算甚麼?因此,貧與富對神職人員說,(表面上)是沒有意義的。
沙文 2009/9/14 11:12
118# 抽刀斷水
登山寶訓有云:你們貧窮的人有福了.因為 神的國是你們的。
可見貧富還是有尐意義的啦
沙文 2010/3/31 21:05
印象中,神職人性侵犯案受害人之類別,在顛鼠教同抗議教有明顯不同

神父較喜歡以男童為目標

而牧師就傾向於姊妹居多,對男童冇乜興趣

是否因為新教歧視同性戀多尐呢?

statistics参考;
http://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=40&extra=page%3D1
抽刀斷水 2010/3/31 22:55
我猜是由於新教有較多機會男牧師與女信徒單獨共處,而天主教禁慾的神父卻只能眼巴巴地看著少女教徒跟著修女。
[1] < [4] [5] 6 > [14]

返回首頁 | 登錄 | 註冊