離教者之家

亞當吃禁果之後為何要躲避天主?

< [1] 2 [3] > [5]
leefeng 2022/5/25 03:56
領過洗之後又離開了耶穌基督,背叛並攻擊天主的人,我真替他們可惜,「在他們身上正應驗了這句恰當的俗語:『狗嘔吐的,牠又回來再吃;』又『母豬洗淨了,又到污泥裡打滾。』」(伯多祿後書2:22)
逃出魔幻紀 發表於 2022/5/21 16:00

為什麼基督教徒從來不反思這個教的教義和信仰問題?
基督教自己就正正是『狗嘔吐的,牠/基督教又回來再吃;』『母豬洗淨了,又到污泥裡打滾。 』的性侵邪教!

.
抽刀斷水 2022/5/25 09:38
連懲罸措施都唔係, 就話切人條野.........膠上加膠

真似滿清入關時規定漢人留髮不留頭....史家一致認同 ...
beebeechan 發表於 2022/5/24 21:53

橫掂都無用既,切咗佢一了百了啦,教會從此免卻啲(口靚)久不久爆性侵既煩惱,何樂而不為?
beebeechan 2022/5/25 10:13
橫掂都無用既,切咗佢一了百了啦,教會從此免卻啲(口靚)久不久爆性侵既煩惱,何樂而不為? ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/25 09:38

咁就達唔到呢個目標喎:

做啲唔會犯罪既人出嚟, 唔係完美既人
做啲有能力犯罪卻又不去犯罪的人。。。難度高好多, 過隱啲卦
抽刀斷水 2022/5/25 11:59
呢個係造物主既目的,並唔係大公教會既目的。
beebeechan 2022/5/25 12:03
呢個係造物主既目的,並唔係大公教會既目的。
抽刀斷水 發表於 2022/5/25 11:59

點解大公教會, 耶穌親手建立的教會, 唔係行上主的目的?
抽刀斷水 2022/5/25 16:59
點解大公教會, 耶穌親手建立的教會, 唔係行上主的目的?
beebeechan 發表於 2022/5/25 12:03

大公教會全能造人黎解悶咩?
beebeechan 2022/5/25 23:49
大公教會全能造人黎解悶咩?
抽刀斷水 發表於 2022/5/25 16:59

呢到唔係講緊造人喎

係講教會遵天主既委託, 把會犯罪既人教成不犯罪....至少..也犯少啲罪
抽刀斷水 2022/5/26 00:33
係講教會遵天主既委託, 把會犯罪既人教成不犯罪....至少..也犯少啲罪
beebeechan 發表於 2022/5/25 23:49

閹割神父完全可以達到以上目的。
beebeechan 2022/5/26 00:36
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 00:33

重點係「教」成, 不是「弄」成不能犯罪

你又係始終都未明白

「閹割」只係使男人「不能」做那件事, 不是「不會」做那件事。 層次都唔同
beebeechan 2022/5/26 02:12
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 00:33

即係咁,
你要沙文好似上邊個位人兄咁, 因敬畏天主而臨危不淫

比佢根本不能淫.....難度高好多哩
抽刀斷水 2022/5/26 09:45
重點係「教」成
beebeechan 發表於 2022/5/26 00:36

「教」咗咁多年啦,咪又係咁。依家教會公信力下降緊,公關災難喎,仲慢慢教?
beebeechan 2022/5/26 09:51
「教」咗咁多年啦,咪又係咁。依家教會公信力下降緊,公關災難喎,仲慢慢教? ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 09:45

咁你個抽仔都唔係一教就聽,
同埋唔會時時都咁聽話卦........有無頂心杉既時候呢??
beebeechan 2022/5/26 09:56
「教」咗咁多年啦,咪又係咁。

天主有無限既時間, 流流長.....咁急做乜?
beebeechan 2022/5/26 10:04
「教」咗咁多年啦,咪又係咁。.

經上講猶太人拜邪神巴耳.....背棄天主
五大先知, 十二小先知勸告都唔聽, 
於是使巴比倫人來把猶太人趕出福地 (如同當年以色列人趕敗壞的客納罕人走一樣)
猶太人從此亡國, 流離1400多年, 至1948年才復國。

在這期間, 猶太人乖咗哩, 再唔敢拜其它神囉。。。
今日的以色列人, 非常之一神教。

咁你話教得有無進步咁呢
抽刀斷水 2022/5/26 10:34
天主有無限既時間, 流流長.....咁急做乜?
beebeechan 發表於 2022/5/26 09:56

性侵受害人卻是延綿不斷,教會公信力持續拾級下降。
beebeechan 2022/5/26 10:59
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 10:34

不是延綿不斷......大部份畸屎都係翻舊帳, 幾十年前死無對証的帳....
新帳真係唔多啵
(係咪今時今日既「受害人」仲係咁驚得罪天主教會唔敢出聲既呢?
beebeechan 2022/5/26 11:10
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 10:34

今日教會公信力唔會差過16世紀亞歷山大六世做教宗時,
經過如此腐敗的神職人員領導, 教會仍屹立未倒,
正如耶穌在平息風浪中講過: 「小信德的人啊!你們為什麼膽怯?」

船是代表教會,
風浪...唔使我解哩

遼寧號係東海黃海都會拋拋下哩
抽刀斷水 2022/5/26 12:53
今日教會公信力唔會差過16世紀亞歷山大六世做教宗時
beebeechan 發表於 2022/5/26 11:10

最慘係依家教會無咗強權同傳媒控制啫,又唔燒得困得啲反對聲音,資訊流通,咁些少差池都會自然浮面啦。
beebeechan 2022/5/26 14:02
最慘係依家教會無咗強權同傳媒控制啫,又唔燒得困得啲反對聲音,資訊流通,咁些少差池都會自然浮面 ...
抽刀斷水 2022/5/26 12:53 提交

照你咁講,呢條船應該更加易被打沉先啱喎。
依家無沉喎,咪即係仲堅過16世紀時?
抽刀斷水 2022/5/26 15:14
鐵達尼號下面穿咗大窿既時候,上面啲人仲跳緊舞添。

一啲危機意識都無。
< [1] 2 [3] > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊