離教者之家

不許百姓點燈

[1] < [13] [14] 15 > [17]
抽刀斷水 2022/8/18 10:06
食超過5克大麻便是違法, 但非刑事罪(有証據說你是販賣用途則例外)
以前藏有大麻是要負刑事罪罸(笞刑, 坐監 ...
beebeechan 發表於 2022/8/18 00:29

所謂「非刑事化」,應該係由原本有刑事法律規管的行為取消,意義其實相當於合法化,但有人拗「非刑事化」=/= 合法化,估計係因為唔忿氣啫。正如香港同性戀非刑事化後,都唔會好似違例駕駛咁要有咩懲罰,話仲要罰款之類。
抽刀斷水 2022/8/18 10:14
但今日開放既社會, 大眾仍未能對提倡換妻的教會說是正宗, 不是邪。
beebeechan 發表於 2022/8/18 00:53

你都知道,「大眾」係可以被煽動架啦。光明社就係想煽動大眾對《通靈之王》既不滿,要求無線停播,但明顯加埋向神禱告既力量,依然事與願違。

十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」,我們都司空見慣啦,之前見你和逃版友點狙擊bigmonster版友就知咩事,不過就唔好計埋我入「大眾」之列喇,你地狗咬狗骨,我响外邊慕道緊既暫時唔關事既。
beebeechan 2022/8/18 11:08
你都知道,「大眾」係可以被煽動架啦。光明社就係想煽動大眾對《通靈之王》既不滿,要求無線停播, ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 10:14

呢方面係行政架構問題唶, 等班官, 委員會召集開會, 商議得嚟個節目都播完哩。
唔似大陸咁有效率架哩.....話禁就禁, 即時執行, 水到渠成, 易如反掌
beebeechan 2022/8/18 11:11
十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」

用番你上邊講過既: many wrongs make a right?
beebeechan 2022/8/18 11:15
不過就唔好計埋我入「大眾」之列喇,

你屬不屬於「大眾」之列係你既事, 多你一個唔嫌多, 少了你也無妨
最緊要係「大眾」仲係大廳
抽刀斷水 2022/8/18 20:44
用番你上邊講過既: many wrongs make a right?
beebeechan 發表於 2022/8/18 11:11

想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。
抽刀斷水 2022/8/18 20:47
你屬不屬於「大眾」之列係你既事, 多你一個唔嫌多, 少了你也無妨
最緊要係「大眾」仲係大廳 ...
beebeechan 發表於 2022/8/18 11:15

眾人皆醉嘛
beebeechan 2022/8/18 20:48
想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:44

放到這裡:

十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」

也只是  wrong becomes not wrong , 不是 right

若是'right', 就變咗「個肚未大就唔應該結婚」
beebeechan 2022/8/18 20:59
眾人皆醉嘛
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:47

換個講法就係「千夫所指」, 睇你愛用甚麼包裝
再講衰啲就係畸形, 變態
beebeechan 2022/8/18 21:13
眾人皆醉嘛
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:47

你一方面就認為「眾人皆醉」只有你醒是無比智慧。
那邊又話明光社不醉, 不隨俗.

是矛還是盾?

十分之標靶言論...
beebeechan 2022/8/18 21:39
想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:44

wrong 會變成 right,  right 又會成wrong,
眾人皆醉的事又不一定是 right......獨醒的也不是 right....

所以...經上咪講得岩哩....「人」食咗禁果, 就「知善惡」...不過係自己定既善惡嚟。

第一個善惡標準....: 「那樹上的果你不能吃」是出自神的, 不是人。

即是放到現代, 符合神教導的right, 才是真 right, 不是你說的, 不是皆醉的大眾認為無所謂, 非刑事化的...仍然可以是wrong
抽刀斷水 2022/8/18 21:45
回覆 292# beebeechan

正邪咪又係人定。
beebeechan 2022/8/18 22:22
回覆  beebeechan

正邪咪又係人定。
抽刀斷水 2022/8/18 21:45 提交

咁點解人會定出啲咁難遵守的道德尺度來歸為「正」呢
抽刀斷水 2022/8/19 12:18
咁點解人會定出啲咁難遵守的道德尺度來歸為「正」呢
beebeechan 發表於 2022/8/18 22:22

因為好多人鍾意只許州官放火,不許百姓點燈。歷史上天主教會幾咁淫亂,更一度成為最大妓寨,呢啲我都聽唔少啦。
beebeechan 2022/8/19 21:00
因為好多人鍾意只許州官放火,不許百姓點燈。歷史上天主教會幾咁淫亂,更一度成為最大妓寨,呢啲我 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/19 12:18

今日醫管局轄下都經營美沙酮診所...道友入內便可免費享用

你會說政府販毒, 倡吸毒? 只許州官放火, 不許百姓點煙?

你最好查查中世紀時由主教管轄的妓寨與坊間妓院是否一樣, 雖然大家都是賣肉
(因你只是「聽唔少」,, 没有「查一查核一核」))
抽刀斷水 2022/8/20 00:33
回覆 296# beebeechan

十年前都查過啦

設立紅燈區係聖經有無根據 - 基督宗教 - 離教者之家 (exchristian.hk)
beebeechan 2022/8/20 02:14

十年前都查過啦
抽刀斷水 發表於 2022/8/20 00:33

不過, 你當年的貼文, 是盡說設立妓院的好處啵。

好比標題說食快餐如何對健康無益, 但內文就是說麥當奴如何好味, 薯條如何外脆內軟
beebeechan 2022/8/20 03:16

十年前都查過啦

設立紅燈區係聖經有無根據 - 基督宗教 - 離教者之家 (exchristian.hk)
抽刀斷水 發表於 2022/8/20 00:33

即使是聖經有根據的: 不要交鬼, 不要同性性交.......也是給一些人說成是在道德高地哩.

基本上, 有無聖經依據, 對你都是無意思的, 不要亂用這論點
抽刀斷水 2022/8/20 11:29
不過, 你當年的貼文, 是盡說設立妓院的好處啵。
beebeechan 發表於 2022/8/20 02:14

那貼文只是陳述現象,無話好定唔好。
抽刀斷水 2022/8/20 11:39
基本上, 有無聖經依據, 對你都是無意思的, 不要亂用這論點
beebeechan 發表於 2022/8/20 03:16

都同意既,奴隸、殖民戰爭、殺印第安人、壓抑科學、獵巫、殺貓……都總會找到聖經依據的。

越熟讀聖經,就越懂引用經文,達至自己的目的。例如將非教徒矮化為豬狗,顯示自己的優越性,達至精神勝利,好比香港混亂期間雙方互指對方為曱甴與狗一樣:耶穌教導門徒:「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)

所以,有無聖經依據對我真是無意思的,做人最緊要本著良心行事。
[1] < [13] [14] 15 > [17]

返回首頁 | 登錄 | 註冊