離教者之家

Take it easy, my friend

沙文 2023/1/4 09:33
如果你唔信上帝, 面對著浩瀚的星空, 你都會覺得人類係何等渺小。
如果你信上帝, 咁你又會覺得喺上對面前,人類又係好渺小。

既然人類係咁渺小, 今人類所能做到嘅事都大極有限, 包括人類所能夠犯嘅罪,自己覺得係彌天大罪,其實只係老鼠尾生瘡。
譬如食生果違背咗上帝,咁只要佢派個仔落嚟死一死,問題做fixed了,冇咩咁大不了, 唔通因為您強姦教友,天國嘅領土會唔完整咩?
如果你唔信上帝嘅, 咁嗰啲種族滅絕、反人類、分裂國家、強姦教友........等等, 其實有乜嘢所謂呢,宇宙唔會因為你唔做呢啲嘢而減慢塌縮,一切嘅問題都係人類將佢放大,自尋煩惱。

如果您信上帝,上帝一定可以解決曬所有問題,如果唔信上帝,1400億年後所有問題亦會自動終結,邊個試過種族滅絕、反人類、唔環保、強姦教友……統統都不再是問題。只要take it easy就掂了,乜都唔駛擔心。
抽刀斷水 2023/1/4 11:17
呢個上帝既司法管轄權,究竟淨係地球,定係呢個太陽系、呢個銀行系、還是去到成個宇宙,啲教徒都仲未搞清楚。
上流寄生族 2023/1/4 17:14

呢個上帝既司法管轄權,究竟淨係地球,定係呢個太陽系、呢個銀行系、還是去到成個宇宙,啲教徒都仲未搞清楚 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/4 11:17
当然
成個宇宙,……自续自称。

夜郎自大
野狼自大
耶郎自大,【耶稣===耶和华】
巴郎自大,【阿巴郎
妄自尊大
坐井观天
井底之蛙
颠覆
沙文 2023/1/5 01:34
回覆 2# 抽刀斷水
我未聽過有教徙肯自動扮矮仔削弱上帝管轄範圍喎?
beebeechan 2023/1/5 06:23
呢個上帝既司法管轄權,究竟淨係地球,定係呢個太陽系、呢個銀行系、還是去到成個宇宙,啲教徒都仲未搞清楚 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/4 11:17

係咪你就搞很清楚了呢
抽刀斷水 2023/1/5 10:22
回覆  抽刀斷水
我未聽過有教徙肯自動扮矮仔削弱上帝管轄範圍喎?
沙文 發表於 2023/1/5 01:34

那麼所有宇宙星體、一眾外星生物,原來都是由地星上的人類所想像的上帝創造出來的?
抽刀斷水 2023/1/5 10:23
係咪你就搞很清楚了呢
beebeechan 發表於 2023/1/5 06:23

非基督教徒一般拒絕承認基督教所定義的上帝是存在的。
beebeechan 2023/1/5 10:30
那麼所有 一眾外星生物,
抽刀斷水 發表於 2023/1/5 10:22

「 一眾外星生物」?? 你的知識真走在科學的尖尖端
沙文 2023/1/5 10:30
回覆 6# 抽刀斷水

佢哋真係咁講㗎喎
    https://www.reuters.com/article/ ... dINL146364620080514
抽刀斷水 2023/1/5 10:31
回覆  抽刀斷水

佢哋真係咁講㗎喎
沙文 發表於 2023/1/5 10:30

我點會估到夜郎會自大得咁緊要先得架,對唔住囉。
beebeechan 2023/1/5 10:45
非基督教徒一般拒絕承認基督教所定義的上帝是存在的。
抽刀斷水 發表於 2023/1/5 10:23

拒絕承認有x不能否定x不存在。
抽刀斷水 2023/1/5 11:41
無法否定不存在,不代表即證實存在。
上流寄生族 2023/1/5 19:09
拒絕承認有x不能否定x不存在。
beebeechan 發表於 2023/1/5 10:45
拒絕承認有仏不能否定佛不存在。
beebeechan 2023/1/5 19:34
無法否定不存在,不代表即證實存在。
抽刀斷水 2023/1/5 11:41 提交

咁又真係無乜科學測試,指數來測到「賤狗格」,於是就無人係下流賤狗格咩。
旺角彌敦道銅鑼灣大把喎

返回首頁 | 登錄 | 註冊