離教者之家

[問父母] 大家會唔會因為想仔女乖些,報讀基督教學校

< [1] 2
旁觀者 2023/7/20 23:29
宗教教會話信耶穌好科學,好多科學家信耶穌,藉宗教吸引你喜歡科學探索。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/20 10:03

一探索, 耶穌就連條底褲都除埋俾你睇.
信耶穌: 就"永遠不見死", 有病俾鬼徒摸下就好, 可以移山倒海, 食毒藥都唔怕, 永不饑渴, 天下無敵, 講外邦語, 可以做法官(有判罪權).......
匿名 2023/7/22 10:39
我個仔,通常會有很多無理的REQUEST,
例如小畫家唔記得咗SAVE就CLOSE咗,
就會哭要變返之前個畫面出黎,
自己唔記得咗D無謂嘢,例如一推文字或數字,
就哭要家長令佢記得返

通常同佢講「要神先幫到你」,叫佢祈禱,求神幫佢記得返之類
咁祈完禱,無效,就會話佢「頑皮」,所以神唔聽,叫佢乖D

如果無得講神,真心唔識教
beebeechan 2023/7/22 11:38
...
通常同佢講「要神先幫到你」,叫佢祈禱,求神幫佢記得返之類
咁祈完禱,無效,就會話佢「頑皮」,所以神唔聽,叫佢乖D

如果無得講神,真心唔識教
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/22 10:39

唔係咁認同你呢種教仔方法, 太濫用神的名。
無論你個仔點乖, 「唔記得咗SAVE就CLOSE咗」的畫作是不會還原。
長久都是這種情況,
(1)個仔會覺佢已經好乘, 但神是永不會落實人的願望, 即神都唔係全能全善之類, 騙人的
(2) 佢永遠都唔夠乖....
無論是(1)或(2), 都係幾負面既

不如正面教導, 做了的功夫, 一定要save
唔想忘記的, 最好寫下來。
旁觀者 2023/7/22 23:25
咁祈完禱,無效,就會話佢「頑皮」,所以神唔聽
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/22 10:39

求"神"唔靈, 當然有嘢講, 從邪教一開始就如此.
    叫屁眼教主跳崖, 就話唔准試探; 叫佢顯"神蹟", 就話永冇"神蹟"; 叫佢放天火燒死村民, 就話係嚟"救人"; "天主"無能滅罪, 就話俾人"自由意志".
    總之, 一要實牙實齒驗證, 就立變縮頭烏龜!
旁觀者 2023/7/22 23:28
個仔會覺佢已經好乘
beebeechan 發表於 2023/7/22 11:38

在"天主"面前, 你就搖頭擺尾"好乘".
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊