離教者之家

導人向善

1 [2] [3] >
逃出魔幻紀 2024/5/4 07:22
有一句說話,相信很多人都聽過,也有很多人說過,那就是:「所有宗教信仰都是導人向善的。」然而,這句話絕對錯誤!請問說這話的人:你了解所有宗教嗎?了解什麼是善嗎?難道撒旦教和奧姆真理教也導人向善?降頭術、養鬼仔、種生基等都是導人向善?

要了解善,就必須認識善的源頭 —— 創造宇宙萬物的唯一真神真天主,因為天主就是善的本體;祂藉其聖言親自導人向善:「人啊!已通知了你,什麼是善,上主要求於你的是什麼:無非就是履行正義,愛好慈善,虛心與你的天主來往。」(米該亞6:8)「你們應尋求善,不可尋求惡:這樣你們才能生存;上主萬軍的天主也必與你們同在」(亞毛斯5:14)

我們只有認識了善源天主,聽明白了天主所啟示的善的真義,並按照這個真義去行,就是「履行正義,愛好慈善,虛心與你的天主來往」,這樣行出來的善才是真善。只要行出真善,遠離罪惡,天主就必與我們同在,我們就生存在善的本體裏面,這就是永生的狀態 —— 「永生就是:認識你,唯一的真天主,和你所派遣來的耶穌基督。」(若望福音17:3)

若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善;若不認識耶穌基督,無論任何途徑都不可能進入永生的福樂。
沙文 2024/5/4 07:29
咁你又係咪了解所有宗教呢?你點L知“若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善”
逃出魔幻紀 2024/5/4 08:42
咁你又係咪了解所有宗教呢?你點L知“若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善” ...
沙文 發表於 2024/5/4 07:29

雖然你睇唔明,我都要重複講呢句:「『敬畏上主,是智慧的開始』(聖詠集111:10)希望你哋敬畏天主,咁我哋就有計傾啦。」你請教抽刀啦,你哋四個人之中佢嘅理解力最強,我估佢會明白呢句說話嘅邏輯關係。

我雖然唔了解所有宗教,但係都清楚知道撒旦教、奧姆真理教、降頭術、養鬼仔、種生基呢啲宗教同民間信仰都絕對唔係善,所以清楚知道「所有宗教信仰都是導人向善的」呢個概念絕對錯誤。而且我認識善嘅本體天主,所以我知道「若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善」。呢個就係我同持「所有宗教信仰都是導人向善」呢個觀點嘅人嘅根本分別。咁樣答唔答到你?

以上畫公仔畫出腸,就係想你明白雖然以為「所有宗教信仰都是導人向善」嘅人唔知道「若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善」,但係經過我提醒,佢哋應該起碼會認同撒旦教、奧姆真理教、降頭術、養鬼仔、種生基呢啲嘢唔係導人向善,否則呢啲人真係好有問題。你係咪呢啲好有問題嘅人呢?

以前我畫公仔畫出腸同旁觀者同leefeng講嘢,畫到我嘔晒白泡,不過學到好多嘢;估唔到今日又有興致同你畫公仔,你喺香港中大讀乜嘢科㗎?有冇受過邏輯訓練?
沙文 2024/5/4 09:58
雖然你睇唔明,我都要重複講呢句:咁你又係咪了解所有宗教呢?
既然你都承認唔係認識所有宗教, 咁你就唔能夠肯定"若不認識天主,無論任何方法都不可能找到善"

prof.教我咁樣呃女同學:"若不認識妳,無論任何方法都不可能找到靚女", 咁樣講之後, 果然冇一個女人唔肯畀我屌

香港中大邏輯訓練果然終生受用
逃出魔幻紀 2024/5/4 10:35
雖然你睇唔明,我都要重複講呢句:咁你又係咪了解所有宗教呢?
既然你都承認唔係認識所有宗教, 咁你就唔能 ...
沙文 發表於 2024/5/4 09:58

你同唔同意「所有宗教信仰都是導人向善的」呢個觀點?
沙文 2024/5/4 10:36
所有宗教係咪包埋天主教咖?
逃出魔幻紀 2024/5/4 11:26
所有宗教係咪包埋天主教咖?
沙文 發表於 2024/5/4 10:36

當然係啦,所有。
沙文 2024/5/4 11:40
但係降頭養鬼仔並唔係宗教喎,你冇讀過邏輯求其撈埋一堆亂噏24點答你啫你邊間U咖?
逃出魔幻紀 2024/5/4 12:22
但係降頭養鬼仔並唔係宗教喎,你冇讀過邏輯求其撈埋一堆亂噏24點答你啫你邊間U咖? ...
沙文 發表於 2024/5/4 11:40

咁撒旦教、奧姆真理教、降頭術、養鬼仔、種生基呢啲嘢熟唔熟於宗教範疇嘅信仰?
沙文 2024/5/4 12:52
我喺世界宗教spiritual traditions名單入面搵唔到你所提到嘅項目, 麻煩你畫公仔畫出腸, 點明邊一個係你所講嘅"信仰"

https://en.wikipedia.org/wiki/Li ... piritual_traditions
抽刀斷水 2024/5/4 13:24
我發現天主教真係好鍾意欺壓小眾宗教/信仰/儀式,之前獵巫行動响度捉女巫搞到一鑊粥,依家又對養鬼仔落降頭既人指指點點,其實呢啲野係咪導人向善都好似你點用把刀,用黎煮野食或者用黎斬人都係由持刀者決定,正如信咗天主教咪一樣會搞細路一樣,又搞宗教裁判所亂殺人,又晌中國搞禮儀之爭玩分化,偽滿洲國成立仲第一個彈出黎承認建國添,呢啲行為又係善咩?自以為名門正派响度蝦蝦霸霸,金庸都用咗岳不群黎諷刺呢種偽善啦。唉淨係睇聖經又點會睇得明我講乜丫,敬畏金學真係智慧既開始。
逃出魔幻紀 2024/5/4 13:42
我喺世界宗教名單入面搵唔到你所提到嘅項目, 麻煩你畫公仔畫出腸, 點明邊一個係你所講嘅"信仰"

...
沙文 發表於 2024/5/4 12:52

唔好好似leefeng咁樣喺網上搬堆嘢過嚟,而唔說明理據。你點解知道List of religions and spiritual traditions
嘅中文名叫做「世界宗教名單」嘅?點解呢個名單中英文名都冇提「信仰」嘅?咁樣就係終身受用嘅邏輯訓練結果嗱?

點講都好,請你先列明宗教、信仰嘅定義,然後說明點解呢堆「世界宗教名單」符合你認同嘅定義,再說明點解撒旦教、奧姆真理教、降頭術、養鬼仔、種生基呢啲嘢唔符合你嘅宗教信仰定義。咁樣傾先至唔會離開合理嘅邏輯範圍。

雖然我同leefeng、旁觀者完全冇位傾得埋欄,雖然你話同我溝唔埋,但係我都好想認真搵吓係咪真係一啲位都冇,有位傾到計點都會學到啲嘢,你以前嗰啲跳嚟跳去打空翻咬樹葉嗰啲我就冇興趣嘞。
沙文 2024/5/4 14:29
呢個名單內文有好L多次提「信仰」, 你唔識睇咋
你提升下閱讀能力,咁先有資格同我講㗎

宗教、信仰嘅定義, burden of proof is on the accuser.
逃出魔幻紀 2024/5/4 14:33
呢個名單內文有好L多次提「信仰」, 你唔識睇咋
你提升下閱讀能力,咁先有資格同我講㗎 ...
沙文 發表於 2024/5/4 14:29

名單嘅「中英文名」都冇提「信仰」 。ok, 請你回答#12「名單名都冇提信仰」以外嘅其他內容。
沙文 2024/5/4 14:35
I did.你唔識睇我係幫你唔到㗎喎, 可能天主得嘅

跳嚟跳去打空翻咬樹葉嗰啲就冇興趣, 教書我都冇興趣
逃出魔幻紀 2024/5/4 14:46
而家係我問緊你「你同唔同意『所有宗教信仰都是導人向善的」』呢個觀點?」呢個係我同你嘅話題溝唔溝得埋嘅先決條件,你唔答,點講落去呢?我嘅貼文就係圍繞呢個問題展開嘅,離開咗呢個範圍就冇嘢好講。
沙文 2024/5/4 14:51
你提出嘅宗教信仰例子都唔係全部係宗教信仰, 你問得唔啱, 咁我邊有得同意定唔同意啫
你搞清楚乜嘢係宗教, 乜嘢係信仰先至講啦
逃出魔幻紀 2024/5/4 15:52
你提出嘅宗教信仰例子都唔係全部係宗教信仰, 你問得唔啱, 咁我邊有得同意定唔同意啫
你搞清楚乜嘢係宗教,  ...
沙文 發表於 2024/5/4 14:51

就係因為宗教定義五花八門,定義眾多,如果你學馬克思話宗教信仰係精神鴉片,咁仲有乜好講?所以我先問你自己認同嘅宗教信仰定義係乜,呢個係我哋可以展開討論嘅先決條件。點知你收收埋埋唔肯講又問返我轉頭。

我認同嘅定義其實好簡單,就係維基百科嗰個:「宗教(religion)有多種定義,可以是聯繫人與神祇或超自然、神聖存在的文化體系;還可以定義為,以熱情和堅定地信念而堅持信仰的原則或理論體系。 按前者定義,可分為多神論、泛神論、一神論。 按後者定義,無神論,自然神論, 不可知論等,也都是不同的宗教信仰。 這些宗教體系,包括個人行為、傳統儀式、價值觀念、世界觀念、經典作品、朝拜聖地、道德規範或社會團體等形式。宗教信仰是人們對其中某個體系的共識和崇拜。」我自己補充一點:中文字「教」字尾嗰啲信仰宗派基本上都係宗教,包括拜火教、白蓮教、神龍教等等。而信仰嘅定義都係一樣,我同意維基百科:「信仰(faith),是對人事物或概念的堅定信念或信任。在宗教背景下,或可將信仰定義為對超自然(包括神祇)或宗教教義等的堅定信念」。

你呢?你認同嘅定義係乜?
沙文 2024/5/4 16:02
屌你又話唔好好似阿邊個喺網上搬堆嘢過來而冇講理據,咁你又喺度做緊乜L嘢?
不過,定義係點冇乜問題,既然你話宗教包括咗天主/基督教,咁宗教信仰當然唔係一定導人向善啦,貴教直情導人向賤。你啱喎,我同您傾得好投契喎。差唔多相見恨晚咁滯
逃出魔幻紀 2024/5/4 16:55
屌你又話唔好好似阿邊個喺網上搬堆嘢過來而冇講理據,咁你又喺度做緊乜L嘢?
不過,定義係點冇乜問題,既然 ...
沙文 發表於 2024/5/4 16:02

點同呢?阿邊個成日喺個網度搬D佢自己都唔知兼唔明D內容講緊乜既嘢上嚟,俾阿BBC問到口啞啞;而家你又搬堆嘢上嚟,我問你「你點解知道List of religions and spiritual traditions嘅中文名叫做『世界宗教名單』嘅?點解呢個名單中英文名都冇提「信仰」嘅?」你又唔答,仲話內容入邊有好多信仰咁話,我都唔係問內容有冇信仰,我係問題目同定義呀嘛。但係我搬堆嘢上嚟,我係完全明白兼夾認同入邊嘅嘢,你可以問吓我㗎。

我嘅貼文係話天主係唯一嘅善源,係善嘅本體;你而家話天主係不善,咁你我咪南轅北轍,完全溝唔埋囉。我一早咪叫你同阿邊個邊個傾囉,你問我問題咪即係阿邊個邊個問我問題一樣性質囉,記唔記得我介紹你睇燒山嗰條片啊?阿邊個邊個佢哋冇讀過中文大學都誠實啲,你仲講埋晒啲相逢恨晚嘅衰嘢。不過都唔怪得中文大學嘅,間間大學啲畢業生都唔會整齊劃一㗎啦。
沙文 2024/5/4 17:17
屌人哋內容有解釋標題點解唔需要寫到明信仰,你自己唔睇啫。由於宗教信仰包括貴教.所以我同意你嘅statement: 「所有宗教信仰都是導人向善。」這句話絕對錯誤!
我哋點會南轅北轍?咁係叫做殊途同歸、異曲同工、all roads lead to Rome。

求同存異, 你先有機會慢慢感化我㗎嘛

麻煩你用詞要準確啲, 間間大學都有呢個要求嘅

1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊