離教者之家

人類不是深海鮟鱇魚,不會二合為一

匿名 2024/8/9 19:30
聖經創世記2章24節:「因此,人要離開父母,與妻子聯合,二人成為一體。」

馬太福音 19:4-6
耶穌回答說:「那起初造人的,是造男造女, 並且說:『因此,人要離開父母,與妻子連合,二人成為一體。』這經你們沒有念過嗎? 既然如此,夫妻不再是兩個人,乃是一體的了。所以,上帝配合的,人不可分開。」

深海鮟鱇魚,雄性與雌性交配後,確實能夠合二為一,成為一體。

但人類不是深海魚,人類不能與妻子交配後,就能合二為一,更不能成為一體。

人類的夫妻分開,分隔異地或離婚,也很常見,並不是「人不能分開」
beebeechan 2024/8/9 22:15
聖經創世記2章24節:「因此,人要離開父母,與妻子聯合,二人成為一體。」

深海鮟鱇魚,雄性與雌性交配後,確實能夠合二為一,成為一體。
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/8/9 19:30

(1)

佢地係成為一體時, 亦是「一妻多夫」, 唔同人, 不是天主教導人既婚姻。

(2)
有時雄既鮟鱇魚會離開條雌既, 泊過另一個碼頭。
旁觀者 2024/8/9 23:43
「聖父」、「聖子」、「聖靈」就「三位一體」嘞。
   耶穌也和「楊蓮亭」、光豬細踏搞「三位一體」。
    「神父」就更厲害,玩N位一體!

抽刀斷水 2024/8/10 00:48
咁雄性黑寡婦蜘蛛同螳螂交配後被雌性吞埋補身,唔會屬於「一妻多夫」同另泊碼頭喇掛。
匿名 2024/8/10 08:38
反正這些動物,真係交配後,無法分開。
但人類呢,30%離婚率,如何「人不能分開」?
beebeechan 2024/8/10 13:38
反正這些動物,真係交配後,無法分開。
但人類呢,30%離婚率,如何「人不能分開」? ...
Guest from 203.145.94.x 2024/8/10 08:38 提交

「咁雄性黑寡婦蜘蛛同螳螂交配後被雌性吞埋補身」。。陰陽相隔,仲話「無法分開」?
抽刀斷水 2024/8/10 15:24
「咁雄性黑寡婦蜘蛛同螳螂交配後被雌性吞埋補身」。。陰陽相隔,仲話「無法分開」? ...
beebeechan 發表於 2024/8/10 13:38

係二合為一,你中有我,我中有你,永不分離,生命以另一種方式延續下去,繁衍後代,並唔係咩陰陽相隔。
beebeechan 2024/8/10 21:35
係二合為一,你中有我,我中有你,永不分離,生命以另一種方式延續下去,繁衍後代,並唔係咩陰陽相 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/10 15:24

如隻雌蜘蛛, 螳蜋食咗隻「老公」後就一生都唔再同另一隻公搞野, 咁先算係二合為一。
現在是1+N
每隻公奉獻出的DNA 都是下一代的1/N
抽刀斷水 2024/8/11 01:11
鰥夫寡婦就要一世守寡?繼處女情意結之後就出現「處母」情意結。

你講到DNA,咁你知道點定義生物邊個係雄性、邊個係雌性?
beebeechan 2024/8/11 01:21
鰥夫寡婦就要一世守寡?繼處女情意結之後就出現「處母」情意結。

你講到DNA,咁你知道點定義生物邊個 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/11 01:11

咁老婆唔係要食咗個老公, 老公唔係要殺咗老婆嚟得「鰥夫寡婦唔需要守一世寡」,可以續娶續嫁既條件喎
beebeechan 2024/8/11 01:24
你講到DNA,咁你知道點定義生物邊個係雄性、邊個係雌性?

抽刀斷水 發表於 2024/8/11 01:11

你講到你好識咁, 等你嚟教下大家囉
我點敢蓋過你啲光
leefeng 2024/8/12 02:19

馬利亞一樣不用隻公都可以生件雌雄同體既救世主出來!
耶和華,約瑟,潘朵拉大兵,唔使驗DNA,全部都係老豆!
jimmychauck 2024/8/13 19:17
"我是羊的門"

耶穌係木頭做㗎

返回首頁 | 登錄 | 註冊