離教者之家

嚴重抗議新西蘭總理干預我國內政

peterchansuper 2008/9/19 23:41
嚴重抗議新西蘭總理干預我國內政

新西蘭總理不顧中國國情,強行揭發「三鹿毒奶」事件,引

發一連串惡果:

1)        事情被鬧大,原先坐著便可白支工錢的各級公職人員,被迫

要四出追查、檢驗、忙向傳媒解話,嚴重浪費我國公職人員

的勞動力。
2)        事情被揭發,相關企業及從中包庇的官員失去龐大經濟來源

,導致國內高端消費減少,破壞我國擴大內需市場的國策。
3)        傷殘奧運仍在進行期間,「毒奶」新聞卻完全掩蓋殘奧盛況

的報導,嚴重破壞我國政府致力營造「平安奧運」的詳和氣

氛。
4)        我國政府花費天文數字打造盛世奧運,建立國人民族自信心

,「毒奶」事件被粗暴揭發,讓國人信心盡失,人人自危。
5)        「毒奶」事件波及多家國內奶業大品牌,其中蒙牛被迫停牌

,各類中國食品股股價下挫,嚴重損害股民利益。
6)        國人紛紛搶購國外生產奶粉,導致資金外流。
7)        中國企業萎縮,下崗人口數量上升,增加社會不穩定因素。

新西蘭總理無視中國國情,粗暴干預中國內政,造成頗大經

濟損失,嚴重傷害中國人民感情。中國外交部應向新西蘭當

局提出嚴重抗議,責成新西蘭總理向中國人民作出道歉。新

西蘭亦應大量輸入中國製奶粉,讓每個新西蘭兒童天天飲用

,與中國兒童一同結石,以示友好。
抽刀斷水 2008/9/20 11:07
新西蘭亦應大量輸入中國製奶粉,讓每個新西蘭兒童天天飲用,與中國兒童一同結石,以示友好。

根據你這篇的謬論,集體自殺更好哩,可以降低中國人口,不用淒涼的一子政策。因此,在中國國土內引入鼓吹末世的邪教,一起自殺被提,實在對中國有很大幫助!
weakest 2008/9/20 17:49
而且可以減少地球人口, 減少使用能源...
Jom 2008/9/20 18:32
水>又謬唔晒既,佢剩係提班共匪官商勾結最後出事既同時;又唔記得提吓花旗西班芬佬出咗個topic叫"高回報項目"黎拖垮咗全球經濟,又亂狗咁出兵中東搶石油;又無講俄春去隔黎搶地盤啦;亦無提蘿蔔頭隔日就軍國主義復辟,都算係咁架啦,就算澳大利亞班白皮豬當年咪又係打殘晒班土著先有個殖民地,最後重要做二五仔獨立先立到國.

算好理智架啦.

弱雞>咪咁講啦,你同我都食緊飯,我地都要消耗緊地球資源.係樓主先可以祈禱當飯食架咋,所以用佢耶經所述;佢擲石頭係啱既,重啱啱打到應阿穌哥隻腳趾公添呀.
weakest 2008/9/20 18:50
但係唔知個別人士祈禱時要唔要"人人有bible" ma....根據maximize effectiveness 的原則, 佢擲石頭都唔關我們事啦, 由得佢o地互擲算啦...
HTBROKE1 2008/9/20 18:56
這種事件背後總有一些利益團體去去搞政治手腳,你被激起極端情緒,就等於被利益團體利用了。慎重。
Jom 2008/9/20 18:57
個問題係佢自家既野都未玩得掂,天基都未復合就出黎擲石頭,又好似有點兒那個喎...

有無耶經呢層我諗你都唔駛同佢地担心,做樣既之嘛,有無都一樣係同空氣講野姐,唔駛咁執著既

返回首頁 | 登錄 | 註冊