離教者之家

獲獎:佛教是「世界上最好的宗教」

[1] < [6] [7] 8 > [9]
kwongyauleung 2010/5/10 17:54
the above is submitted by me.
kwongyauleung 2010/5/10 18:21
方方土:聽君一夕話
勝讀十年書  (衷心感謝!)
--> 言重了.. 無啦啦有感而發吧.. 信咩都好.做人要有智慧,一定要慈悲.

你講既對方歌迷會踩場..都是很精采既例子.

==
閣下的回帖, 以為有人眼紅佛教當選最佳宗教了.
(可能 kwongyauleung兄台也是如此想)
-->我在想.最佳又點,唔最佳又點.對自己/人類有幫助(導人向好,令人更清醒的)既就係好教.

其實全部宗教都只有一個共通點.就係叫你信佢..咁你信佢定信自己? 當你親身經歷有d野跟佢講既野相同既時候你就會信.

所以你想想你何時相信基督教/幾時相信xx教???  都係當你覺得佢地講得arm 個時..

但真理永遠係好多面的. 無任何經典/文字可以永遠解下去的. 當下是永遠不同的.不能用一個標準去解. 真理只有一個.但解可以有好多面..再加上文子既錯誤. 如果你無懷疑既心,你無清醒既心,點去睇見真理?

你食飯多謝主呢一餐,咁條魚係唔係要多謝主賜佢一死 ?? 個癲佬殺左人但係佢話佢信主但如果你既親人死係佢手上,你會點??

真理只有一個.就係有人殺人有人死,我很傷心.佢地更傷心. 但每一個人看見的都不一樣.  

做一個清醒既人就會看得見.

==
佛理強調要放低, 不執著
於是, 會否流於不思, ,不想, 不念, 不說, 不聽, 不談, 那便不痛, 不苦...?
那與這位大昏迷便到了佛境涅槃了?

叫你清醒係叫你不帶任可岐見去睇事物.你可唔可以用唔係基督教既角度睇野? 如果你可以,那你便清醒了.(我只是叫你看,不是叫你做什麼什麼).   思又好,想又好,念又好,說又好,聰又好,談又好. 你清醒便可...你喜歡如何便如何吧.

佢既情況係昏迷,當然不是涅槃了.   

如果你真的明白,人間本身就是天堂了..如果你可以活在這一刻.本身就是天堂了. 但如果人太執著,執著什麼什麼..那便是走向地獄了.

全球有幾十億人..如果你個神計得分..高分就上天堂...咁真係要超級電腦都計唔到了.. 仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..  

那麼迫既地方.我就唔會去呢..

其實信基督教是沒有問題的. 只是不好太盲信吧.
淚兒 2010/5/10 18:58
回復 104# kwongyauleung

beebeechan 2010/5/10 19:12
全球有幾十億人..如果你個神計得分..高分就上天堂...咁真係要超級電腦都計唔到了.. 仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..  

...
kwongyauleung 發表於 2010/5/10 18:21

佛教說人死後按業力輪迴六道
惡業大打入畜道, 鬼道
善業大便升『呢』
咁唔知呢個評分標準又點定, 由邊個去批閱你此生功過呢?
佛教都係部超級電腦?

當你在話人信埋dee唔科學野時, 你又知你自己信緊既係咪又係咁科學先?
beebeechan 2010/5/10 19:15
仲有..成2000幾年.一係天堂,一係地獄,已經無位了..

kwongyauleung 發表於 2010/5/10 18:21

自佛陀以後, 地球人口急升
變到現在有近70億

按輪迴之說
我們的祖先所吃的牛, 羊, 豬, 魚.....統統都修成善業, 輪迴時升呢做人了? 不然...咁多人何來?
beebeechan 2010/5/10 19:17
我唔介意佛徒信乜
但當你要話我信的不合理, 不科學前,
也請先弄清楚你信個瓣係咪咁科學先
beebeechan 2010/5/10 19:31
叫你清醒係叫你不帶任可岐見去睇事物.你可唔可以用唔係基督教既角度睇野?

我部電腦個 webcam 便是不帶任可岐見去睇事物了.

我是人, 不是機械

你可唔可以用唔係基督教既角度睇野? -----我經常都不用基督教的度去睇野的
weakest 2010/5/10 19:31
回復 122# Nomad

原來係講我有份刪的?? 等我以為有d更耐之前ge故仔...
淚兒 2010/5/10 19:37
回復 147# beebeechan

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D2
beebeechan 2010/5/10 19:40
我從來不看貼拎....省回
你話自己說
weakest 2010/5/10 20:01
回復 144# kwongyauleung

有趣的觀點, 雖然有些paradoxical:
1. "真理有好多觀點"本身其實都係一種觀點 (有關真理的觀點).
2. 正如你講過的: "所以你想想你何時相信基督教/幾時相信xx教???  都係當你覺得佢地講得arm 個時", 作出一些觀點時, 這些的觀點已經是自己所相信的. 所以, 要如何"不帶任可岐見去睇事物"呢? 也許, 要在"岐見"二字下一些思考上的工夫了...
沙文 2010/5/10 20:30
回復 152# beebeechan
係呀,有道是:
有料者睇拎, 無料就信聖經嘛
沙文 2010/5/10 21:06
回復 147# beebeechan
佛教又話有東勝神州、北俱廬洲、西牛貨洲、南瞻部洲
您未計其餘3個州有幾多生物嘛
beebeechan 2010/5/10 21:14
回復  beebeechan
佛教又話有東勝神州、北俱廬洲、西牛貨洲、南瞻部洲
您未計其餘3個州有幾多生物嘛 ...
沙文 發表於 2010/5/10 21:06

你未計算那些衣冠禽獸, 人面獸心的物種
沙文 2010/5/10 21:39
回復 156# beebeechan

Thank you for the reminder.

beebeechan 2010/5/10 21:57

你也提醒了我
佛號更似納綷黨

沙文 2010/5/10 22:02
海鮮批發商 LOGO提案

淚兒 2010/5/10 22:04

回復 158# beebeechan

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1608061503695
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1608061503695
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%8D%90
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%81%96%E5%BD%BC%E5%BE%97%E5%8D%81%E5%AD%97
沙文 2010/5/10 22:04
夭主佛教一家親   共用一條衛生巾
[attach]193[/attach][attach]194[/attach][attach]194[/attach][attach]194[/attach][attach]194[/attach]
ctaya 2010/5/11 00:28
你也提醒了我
佛號更似納綷黨

難道你們不知道卐和卍都是代表十字嗎?

Swastika, Crux Gammata: equilateral cross  卐  卍

世界上不少文化、民族、宗教亦有用。代表光明、希望等。基督宗教亦有用。

現時基督宗教用的十字架喚作 Latin Cross,是後期才用。前期用的是Swastika 和 Greek Cross (four arms with equal length).

Swastika 卐 在纳粹黨出現前很多時都有用。
纳粹黨為禍,因為避免敏感世人才避免使用。

公元前六至七佰年的文物 Bolsena, Italy。

1920’s : Coca Cola Good Luck Charm

1916 Girl’s Ice Hockey team from Edmonton, Canada

1909 Native American Basketball Team

1445  “The Seven Sacraments” by Rogier van der Weyden

1345  Tombstone of Abbot Simon de Gillans

US 45th Infantry

1941 US Army Boeing

1910, 1911: US Coins

[1] < [6] [7] 8 > [9]

返回首頁 | 登錄 | 註冊