離教者之家

最有效向麻粒佬傳教的方法

1 [2] >
weiyan 2010/6/27 16:31
淚兒 2010/6/27 19:29
即係點呀 ,唔明喎
weiyan 2010/6/28 10:33
回復 2# 淚兒

麻粒佬玩hi fi都中意用蔡琴試音.一開聲就成個上晒腦.由佢唱耶穌愛你,會把蔡琴代入耶穌,只要開聲問信吾信,立刻舉手.
龍井樹 2010/6/28 10:55
回復 3# weiyan

聽蔡琴既男人唔覺特別麻甩丫,搵蒼井空會唔會好 d?
上面兩隻手冇舉,下面第三隻都舉。
Sherlock, M.D. 2010/6/28 11:59
該帖被屏蔽
淚兒 2010/6/28 13:56

回復 5# drsherlock

麻甩佬才是 ,你可理解為衣衫不整 ,口臭牙黃 ,眼神咸濕的大叔

如果你看廣東話真係咁掂 ,就看http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E9%BA%BB%E7%94%A9%E4%BD%AC

麻甩佬廣東話用嚟專門稱呼粗魯男人俗語

典故

大清嗰陣,廣州有好多比利時傳教士醫人,每當有病人求醫,佢哋就會用法國話講「malade」,意思係「病人」。啲廣州人以為「malade」係解男人,所以就有「麻甩」呢個字。加上當時廣州人對外國人冇乜好感,「麻甩」呢個字就有貶義喇。 另一說法

麻甩佬一詞即是指男人. 但其實麻甩佬正確寫法應是麻笠佬 笠即是指古時用草,竹編成的帽子或衣物.為何有麻笠佬這名詞? 由來是因古代時人們舉行喪禮穿的孝服是用草編成的,亦叫笠,而古人十分注重禮儀,相信要為兩者披麻帶孝十多日.自古至今,喪禮一般都由死者的子孫,長子主持,而大多以男為主.在這數天中,他們都不可脫下喪服洗澡,而身上自然會流汗發臭.所以麻笠佬這個詞就由此演變出來.而現今女性形容指他們為,麻甩佬臭男人亦是這意思.
中國人在辦喪事時都要披麻帶孝,當喪事辦完後脫下麻衣除孝,又稱為〔麻甩〕,罵人〔麻甩〕有咒人剛死去高堂的意思。 另一說法

清朝學者郝懿行的<證俗文>:今俗謂不務本業而飄蕩者曰「馬流」。換言之,不務正業之人,即所謂二流之子。「馬流」就是「馬騮」,「麻甩佬」正是由「馬騮」分音而成的異寫詞。後來輾轉相傳,本指流氓的「馬流」含義擴大至討厭的男子的蔑視,亦可用「馬騮」來形容。 另一說法

原出處: 麻甩又指細小麻雀, 比喻男人性器細少, 而麻甩佬多出自女人男人用詞..笑其麻甩是小麻雀,類比小男人。
Dalvm 2010/6/28 14:40
以前的傳教人真好, 常到貧窮國家幫人醫病
淚兒 2010/6/28 15:47
回復 7# Dalvm

貧窮國家的人受教育少 ,在那裡傳教易收到大量人入會 ,以前中國和港台何嘗不是
beebeechan 2010/6/28 18:45
為甚麼貧窮便多人入教?
富貴時便多人離教?

實要反省反省
淚兒 2010/6/28 18:51
回復 9# beebeechan

貧窮便多人入教 ,有野食 ,有衫著 ,唔入教乜都無
富貴時 ,做生意 ,有人脈 ,要西人 ,多得書多又理性又如何 ,入教會了
離教 ,都只係有理性 ,有一樣的人脈 ,一樣都有生意和西人 ,但係和上面唔同的係 ,我們睇通睇透耶教的問題 ,上面的人唔係唔知 ,只係在教會係耶徒 ,出左門口係普通人

你咁都唔知 ,耶神和耶穌都無講你知 ,現在是離教者的我話你知 ,真係要好好面璧思過了
beebeechan 2010/6/28 20:01
回復  beebeechan

貧窮便多人入教 ,有野食 ,有衫著 ,唔入教乜都無
淚兒 發表於 2010/6/28 18:51

返教會是求有野食 ,有衫著?
怪唔知到富貴時便離教哩.
LCM 2010/7/2 18:41
回復 11# beebeechan

家陣唔係喎!有$就引你入!你唔做野,邊个養D木屍!!!
beebeechan 2010/7/2 21:30

家陣唔係喎!有$就引你入!你唔做野,邊个養D木屍!!! ...
LCM 發表於 2010/7/2 18:41

那麼教會便理應只在富庶地方傳教, 那裡的人有米.
為甚跑去貧窮地區? 無米外仲可能維唔到皮....
不合掠水的原則!

有些教會會是向貧窮地方進發的呢?
那些便不是為掠水了
weiyan 2010/7/2 22:39
回復 13# beebeechan

要有project才有籌旗的借口。下下購堂咁大單野,好易抽干水。所以要搞下宣教,可以籌旗,木尸又可以公費旅行,又可以出風頭。竹園神x會個老木尸,就系用d善款去東南亞建學校之頪的福利,用自己個命命名。成班摖鞋仔圍住影張相,挂在教會會議室。一名慈善家就是如此誕生!
beebeechan 2010/7/2 23:16

要有project才有籌旗的借口。下下購堂咁大單野,好易抽干水。所以要搞下宣教,可以籌 ...
weiyan 發表於 2010/7/2 22:39

點解眼紅人地既成果?
別人辦到了你辦不到的事.
weiyan 2010/7/3 07:16
回復 15# beebeechan

前背所言甚是.雞頭、毒販咁好賺,吾通要眼好佢地?
沙文 2010/7/3 10:02
回復 15# beebeechan

咁weiyan版友又未必係辦唔到, 佢辦到但不屑為之唔得咩?
kwongyauleung 2010/7/4 02:21

那麼教會便理應只在富庶地方傳教, 那裡的人有米.
為甚跑去貧窮地區? 無米外仲可能維唔到皮....
不合掠水的原則!
有些教會會是向貧窮地方進發的呢?
那些便不是為掠水了
========================
其實呢個世界,無話邊d貧窮d既地方.因為只係財富不平均.只有極少數既人有錢..  比較睇起黎貧窮d
既地方. d人無咁多受教育,易tum 一d. 俾少少奶粉,地方就可以傳教. 可以咁講”成本”亦低一點.  教會係會大少通殺的... 但留得低..一定係同當權者有默契的. 如果唔係.當權者會搵第二個教去打低呢個的. 因為有利益既關係. 

佢地照樣會用同一個神,同一本聖經..但無當權者既關照,一定開唔到教會. 

教會係一定要掠水的. 唔掠水就無錢俾當權者方便. 古今皆自然,最多用不同形式. 可能唔一定錢.例如俾你辦學.起多d廟/教會.賣多幾次旗.. 

掠水是一定的. 唔代表你信既神可信定唔可信. 呢d 係你個人既事.
beebeechan 2010/7/4 03:13
比較睇起黎貧窮d
既地方. d人無咁多受教育,易tum 一d. 俾少少奶粉,地方就可以傳教. 可以咁講”成本”亦低一點.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

宗徒多默, 在公元一世紀跑到老遠的印度傳教。
可能係無奶粉派, 又可能印度人讀得書多, 唔易氹
給當地人殺了。
beebeechan 2010/7/4 03:15
教會係一定要掠水的. 唔掠水就無錢俾當權者方便. 古今皆自然,最多用不同形式. 可能唔一定錢.例如俾你辦學.起多d廟/教會.賣多幾次旗.. 

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

井底蛙的見解
未見過世面
沙文 2010/7/4 13:06
回復 18# kwongyauleung

哦, 即係做生意
有時薄利多銷
有時厚利少銷

平有平做, 貴有貴做
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊