離教者之家

有無人琴日情緒低落?

1 [2] >
kwongyauleung 2010/8/31 13:01
我有好多個 friend 都係咁..有男有女..總之就係 down.

你地有無呢個情況?
抽刀斷水 2010/8/31 13:53
回復 1# kwongyauleung

無呀~你自己呢?
weiyan 2010/8/31 14:58
星期日狂歡,星期一要開工,情緒低落好正常啫.
kwongyauleung 2010/8/31 23:28
我有呀..我有好多 friend (8-9個) 都係咁.

星期日狂歡,星期一要開工,情緒低落好正常啫. --> 咁又係
Alice 2010/9/1 00:52
係多數人唔識享受平淡唧~~~
有時夜晚去空曠既公園乘涼, 又聞到樹花既香味, 咪仲好過狂歡.
抽刀斷水 2010/9/1 21:43
有時夜晚去空曠既公園乘涼, 又聞到樹花既香味, 咪仲好過狂歡. ...
Alice 發表於 2010/9/1 00:52

Alice小姐有無咁平淡呀?
匿名 2010/9/1 22:05
人生沒有上帝,到最後都是虛空...舊約聖經中的《傳道書》不正是道出了這問題嗎? 傳道者榮華富貴享受到盡...到最後仍是(虛空)!!!

狂歡(可以麻醉一陣) → 狂歡過後(就是虛空 )!!!

人的內心催逼他去尋求上帝.  
kwongyauleung 2010/9/2 01:46
有時夜晚去空曠既公園乘涼, 又聞到樹花既香味, 咪仲好過狂
--> 認同..

人生沒有上帝,到最後都是虛空...舊約聖經中的《傳道書》不正是道出了這問題嗎? 傳道者榮華富貴享受到盡...到最後仍是(虛空)!!!
--> 你記得虛空,我覺得只是怕死吧..  其實死亡並不可怕.
當然..榮華富貴享受到盡..既虛空..我覺得是因為沒有新既慾望..   但無論如何.探討真理人性心靈都是需要的.

只是基督教既上帝就有點瘋狂吧.. 絕不平靜. 令人反胃.
匿名 2010/9/2 07:28
回復 8# kwongyauleung

^^
匿名 2010/9/2 07:46
回復 8# kwongyauleung

//其實死亡並不可怕.......//
不是你掩住良心講大話, 就是你仍沒(真正面對過)死亡的威脅.

//虛空..我覺得是因為沒有新既慾望.. //
"我有好多個 friend 都係咁..有男有女..總之就係 down." ............難道你的 friend (他們)都是"沒有新既慾望嗎??"

無情情又拉到"基督教既上帝就有點瘋狂吧.. 絕不平靜. 令人反胃????????"
請提供些說明....
kwongyauleung 2010/9/2 09:17

不是你掩住良心講大話, 就是你仍沒(真正面對過)死亡的威脅.
--> 你能否一個人生活? 對我來說,死亡真的沒有什麼可怕.  當然生命有威脅既時後我唔會等死. 我指既唔怕死係終極人始終要有一死. 呢個係絕對確定的... 當然. 信基督教徒就可以用想像去覺得有永生.  但我認為面對如斯確定既野.我會選擇去面對.

down 有很多原因的. 不過我認同的.
呢一現代既人, 所有生活都係被安排, 沒有動盪, 沒有生命力.  沒有..."為什麼而戰.."既戰意.  任何觀能既刺激.最後都只係會令人沉悶. 因為失去了敏感度.  沒有'生'既感覺.

回復平靜既路令你感受自然,感受身體. 基督教既感恩係無問題的.但基督教既抑壓,教條,排異己先係問題.  法律是無問題的. 但深信守法就會快樂, 會得永生. 會有神愛.(自愛無問題. 但覺得只會愛你而不愛其他人,就有問題. ) 就什麼問題都解決就真的很可憐.  

令人反胃既意思係病態既意思.   教會聚合一班有問題既人.    在我感覺..就好似醫院醫病一樣... 你可以舉出數字一間醫院可以醫幾多幾多人....   但有很多人都知.. 醫院其實係最多病既地方. 一點也不健康.
當然我只係比喻我既睇法.
Alice 2010/9/2 13:03
回復 6# 抽刀斷水

咁我當然都有約其他朋友去玩, 每個人性格唔同, 我鍾意感受大自然.  
夜晚去公園乘涼, 一個人靜下, 計劃下將來, 回想同朋友相處既情景.  對來緊約會既期待.
只要懂得選擇, 人生可以好快樂.   離開令你不快樂既人, 樂觀接受一切.

好多野可以改變, 只係人會搵好多籍口唔願去接受新事物.
Alice 2010/9/2 13:12
回復 11# kwongyauleung

"令人反胃既意思係病態既意思.   教會聚合一班有問題既人.    在我感覺..就好似醫院醫病一樣... 你可以舉出數字一間醫院可以醫幾多幾多人....   但有很多人都知.. 醫病其實係最多病既地方. 一點也不健康. " <---- 好同意 kwongyauleung 既講法, 真係多謝 kwongyauleung 提醒過我,  否則今日都唔會走出陰霾.
    kwongyauleung 好聰明呀.
    每個人都要學懂去處理自己既情緒, 狂歡過後係虛空??   我不同意, 生活一定有起起落落.  平淡是福.  即使同朋友遊玩過後, 我亦不覺虛空, 只認為 大家又多一個美好回憶.
    只要不執著, 就唔會辛苦.   即使幾難過既事, 都不強迫去忘記,  可以慢慢唸, 慢通佢.
kwongyauleung 2010/9/2 13:51
嘩..多謝讚賞!

狂歡過後係虛空?? 要看你是如何去狂歡吧.. 如果是逃避..那又一次面對現實當然會是空虛. 但如果本身只是慶祝 沒有為什麼而慶祝..那真是人生既一件大美事.. 如果你沒有原因而慶祝.那證明你已經看清生命既本質. 至少看通了一點點..

不要逃避死亡...不要逃避失望.. 逃去教會沒有用的.. 逃去祈禱都係沒有用的.. 再逃去第二個夢都只是夢..  愛人一個接一個..工作一份接一份.. 希望一個接一個.. 要面對的始終要面對.

Alice 講得對.
要不執著..真的要 不強迫去忘記,  可以慢慢唸, 慢通佢...
匿名 2010/9/2 17:33
"令人反胃既意思係病態既意思.   教會聚合一班有問題既人.    在我感覺..就好似醫院醫病一樣... 你可以舉出數字一間醫院可以醫幾多幾多人....   但有很多人都知.. 醫病其實係最多病既地方. 一點也不健康. " ........我話是這樣就是這樣,何需提供理證.我的話就是理據.

"令人反胃既意思係病態既意思.   離教者之家聚合一班有問題既人.    在我感覺..就好似醫院醫病一樣... 你可以舉出數字一間醫院可以醫幾多幾多人....   但有很多人都知.. 醫病其實係最多病既地方. 一點也不健康. " ........同樣,我話是這樣就是這樣,何需提供理證.我的話就是理據.
匿名 2010/9/2 17:41
回復 11# kwongyauleung

//令人反胃既意思係病態既意思.   教會聚合一班有問題既人.    在我感覺..就好似醫院醫病一樣... 你可以舉出數字一間醫院可以醫幾多幾多人....   但有很多人都知.. 醫院其實係最多病既地方. 一點也不健康. //
我真出奇.你的講法其實正是聖經的講法.
你表面好像反對聖經,其實又持著聖經的立場.令人莫名其妙...????
Alice 2010/9/2 17:57
回復 16# Guest from 121.202.21.x

你呢個病人先係莫名其妙 !!
kwongyauleung 2010/9/2 22:24
"....我話是這樣就是這樣,何需提供理證.我的話就是理據........"

那你不同意便不同意,無問題的..  但又話係正是聖經的講法... 咁你同意定唔同意?  聖經是神話. 呢個係我既意見..當然你抽一句出黎..有對既地方.但唔可以執著.  我真的覺得很反胃.因為很病態. 已經回答左你.

你覺得 "離教者之家聚合一班有問題既人"  ?
呢個無問題的..   但如果你照我講的,就顯得你太無創意..    所以我期待你既意見.

我說你精神有病. Alice 說你 莫名其妙. 你亦可以說我們有問題而我地先至莫名其妙的.  
對不對? 但題目是我提出的. 你其實可以反對的.. 不過係呢個point 到拗就無謂... 我信你是正常的人.

你答咁多野.. 有無 login呀?  咁你既意見係咩?
匿名 2010/9/2 23:56
無神人生就是活得像你們活得咁痛苦囉!! ^^
匿名 2010/9/3 01:20
回復 17# Alice

你呢個病人先係莫名其妙 !!
咁樣侮辱人都可以保留???
匿名 2010/9/3 01:43
無神人生就是活得像你們活得咁痛苦囉!! ^^
Guest from 121.202.97.x 發表於 2010/9/2 23:56

痛苦也好過低能,低能的上帝有一群低能的信徒,活的這麼低能,真是不簡單   
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊