離教者之家

聖經錯謬補遺

[1] < [39] [40] 41 > [113]
beebeechan 2016/3/6 01:06
當犬子仲係BB仔嗰時, 我個microwave壞咗, 要餵奶只好用鑊煮。我奉命煮奶, 剛將homo milk倒入鑊中就被事頭婆 ...
沙文 發表於 2016/3/5 20:16

無良老荳, 食哂個仔d 人奶
個仔要食 homo
沙文 2016/3/6 03:09
回覆 801# beebeechan

妖。。。。。你真係好忍蠢, 真低調!

煮奶用慢火, 加條攪屎棍, 一邊煮一邊搞, 隻山羊羔出年都未熟
beebeechan 2016/3/6 08:35
回覆  beebeechan

妖。。。。。你真係好忍蠢, 真低調!

煮奶用慢火, 加條攪屎棍, 一邊煮一邊搞,  ...
沙文 發表於 2016/3/6 03:09

用壓力煲會唔會好d
唔會煮到起泡, 無滾瀉, 又快稔
沙文 2016/3/6 08:57
回覆 804# beebeechan

可能OK, 您同聖經公会講, 改一改經文
出34:26 地裡首先初熟之物、要送到耶和華你 神的殿。不可用山羊羔母的奶、以壓力煲煮山羊羔。

但仍有第個問題.
用山羊羔家姐的奶、以壓力煲煮山羊羔。又得唔得呢?
beebeechan 2016/3/6 11:08
回覆  beebeechan

可能OK, 您同聖經公会講, 改一改經文
出34:26 地裡首先初熟之物、要送到耶和華你 神的 ...
沙文 發表於 2016/3/6 08:57

當然OK, 一定得
沙文版呆合本聖經, 早已一樓一主。
沙文 2016/3/7 22:27
其實, 用羊奶煮山羊羔, 一定穌啍啍, 而猶太佬最憎就係阿穌, 您唔叫, 佢地都唔会煮一味得個穌字嘅餸.

不但如此, 全世界不受猶太條例影响嘅民族, 都冇用羊媽奶煮羊仔嘅recipe, 呢條millennium 最屎窟痕dump law, 堪稱邪傻瑕立法局代表作
beebeechan 2016/3/7 22:36
其實, 用羊奶煮山羊羔, 一定穌啍啍, 而猶太佬最憎就係阿穌, 您唔叫, 佢地都唔会煮一味得個穌字嘅餸.

不但如此, 全世界不受猶太條例影响嘅民族, 都冇用羊媽奶煮羊仔嘅recipe

沙文 發表於 2016/3/7 22:27

所以, 你應該朝呢個方向去諗諗:
『用羊媽奶煮羊仔』不是為食用的目的。
不要一部聖經唔曉睇
沙文 2016/3/7 22:45
回覆 808# beebeechan

easy job. Apparently, 『用羊媽奶煮羊仔』不是為食用的目的, 係以曉喻猶太佬唔好整尐穌嘢出來的目的。即是叫佢地唔好信阿穌
不要一部聖經唔曉睇
沙文 2016/3/10 06:57
除了俄南遺地之外,所羅門審兩隻雞好英明都算係相當盛行嘅兒童聖經故事,同時,兒童聖經故事会隱瞞兩位母親的正當職業:
http://wol.jw.org/cmn-Hant/wol/d/r24/lp-ch/1101978118

原文係咁嘅:
3:16   一日有兩個妓女來、站在王面前。
一個說、我主阿、我和這婦人同住一房、他在房中的時候、我生了一個男孩.
我生孩子後第三日、這婦人也生了孩子.我們是同住的、除了我們二人之外、房中再沒有別人.
夜間這婦人睡著的時候、壓死了他的孩子.
他半夜起來、趁我睡著、從我旁邊把我的孩子抱去、放在他懷裡、將他的死孩子放在我懷裡.
天要亮的時候、我起來要給我的孩子喫奶、不料、孩子死了.及至天亮、我細細的察看、不是我所生的孩子。
那婦人說、不然、活孩子是我的、死孩子是你的。這婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的。他們在王面前如此爭論。
王說、這婦人說、活孩子是我的、死孩子是你的、那婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的.
就吩咐說、拿刀來、人就拿刀來.
王說、將活孩子劈成兩半、一半給那婦人、一半給這婦人。
活孩子的母親為自己的孩子心裡急痛、就說、求我主將活孩子給那婦人罷、萬不可殺他。那婦人說、這孩子也不歸我、也不歸你、把他劈了罷。
王說、將活孩子給這婦人、萬不可殺他、這婦人實在是他的母親。
以色列眾人聽見王這樣判斷、就都敬畏他、因為見他心裡有 神的智慧、能以斷案。

大家有否發覺這個故事的破綻呢?其一,所羅門的意圖太過明顯,只要defendant雞照辦煮碗話"求我主將活孩子給那婦人罷",咁所羅門一樣吹佢唔脹

咁明顯嘅企圖,點解隻defendant雞咁都睇唔穿呢?係咪因為所羅門好英明呢?

因為這是一個老作的古仔。

正常的審案程序,起碼會懷疑plaintiff雞點知BB陳點死"夜間這婦人睡著的時候、壓死了他的孩子"

to be continued....
沙文 2016/3/12 02:54
經文老吹所羅門得到邪傻霞賜聰明:
3:11  神對他說、你既然求這事、不為自己求壽、求富、也不求滅絕你仇敵的性命、單求智慧可以聽訟、我就應允你所求的、賜你聰明智慧、甚至在你以前沒有像你的、在你以後也沒有像你的.

但其實佢嘅所謂聰明喳到唔恨, 隻plaintiff雞擺到明畀假口供, 所羅門完全睇唔出, 連我都聰明過佢:
我生孩子後第三日、這婦人也生了孩子.我們是同住的、除了我們二人之外、房中再沒有別人.

既然兩個都生咗仔, 房中就有4個人, 即使死咗一個BB陳至少仍有3人, plaintiff話"除了我們二人之外、房中再沒有別人" 明顯講大話

to be continued....
beebeechan 2016/3/12 03:15
既然兩個都生咗仔, 房中就有4個人, 即使死咗一個BB陳至少仍有3人, plaintiff話"除了我們二人之外、房中再沒有別人" 明顯講大話

沙文 發表於 2016/3/12 02:54

你帶埋個手抱嬰孩去食莆飛, 
係咪都樂意照俾人開單當係一個正價收費咁呢?

(人地一歲俾人收費都馬馬有聲囉:
1 yr old Babies are charged full buffet price! We won't return
https://www.tripadvisor.ca/ShowUserReviews-g60403-d619155-r64398787-Pizza_Pub-Wisconsin_Dells_Wisconsin.html)
沙文 2016/3/12 03:18
我係老實人, 有幾多人就報幾多人, 收唔收錢由法庭定奪
beebeechan 2016/3/12 03:22
我係老實人, 有幾多人就報幾多人, 收唔收錢由法庭定奪
沙文 發表於 2016/3/12 03:18

你講呢個大話時, 有無心胶痛?
沙文 2016/3/12 03:24
我冇講大話喎, 我次次去食莆飛,都如實報上人數
beebeechan 2016/3/12 03:26
我冇講大話喎, 我次次去食莆飛,都如實報上人數
沙文 發表於 2016/3/12 03:24

你膥袋裡邊既人數有無報上?
你帶成袋子孫黎食蒲飛
沙文 2016/3/12 03:29
Legally 未係人,我想報人地都唔肯收啦
beebeechan 2016/3/12 03:37
Legally 未係人,我想報人地都唔肯收啦
沙文 發表於 2016/3/12 03:29

你試下先哩。。。
睇下邊間莆飛唔肯收
一定會笑住黎收, 當你係大客
沙文 2016/3/12 03:40
貴教試過啦, 受精卵當人, 法庭都turned down. 何况淨係膥袋裡邊嘅
beebeechan 2016/3/12 03:50
貴教試過啦, 受精卵當人, 法庭都turned down. 何况淨係膥袋裡邊嘅
沙文 發表於 2016/3/12 03:40

有d 人, 
去到申訴賠償時, 
未出世既都要當人, 要數多一份一頭, 賠多一份
http://persephonemagazine.com/2013/01/stodghill-vs-catholic-health-initiatives/
沙文 2016/3/12 05:12
恭喜顛鼠教認為胚胎唔係人, 所以唔駛賠
--------------------------------------------------
"夜間這婦人睡著的時候、壓死了他的孩子"原告對個B嘅死因知得咁清楚, 唯一解釋就係, 個B根本係原告自己責死嘅!

to be continued.........
[1] < [39] [40] 41 > [113]

返回首頁 | 登錄 | 註冊