離教者之家

聖經錯謬補遺

[1] < [56] [57] 58 > [113]
沙文 2017/3/6 09:25
送禮同受禮嘅互動, 其實有好subtle嘅關係在其中嘅。

例如, 我做咗虧心事,於是買隻戒指仔畀老婆, 小小地2.0 CTS咁先算啦

就算佢想戴上手想到眼發青光,都要整色整水扮賢淑:「老公, 我 ....我知你對我好嘞, 唔好咁嘥錢嘞,  你拎翻去問下有冇得refund啦。」 講嘅時候眼角有淚光。

而我, 知道如果真係拎翻去 refund, 咁就大檸樂矣, 佢一定嬲我:「死佬我叫你拎翻去你就真係拎翻去?我叫你早尐翻屋企又唔見你咁聽話?  」

所以, 我就會話:「為咗表示我對妳嘅真心, 張 receipt我已經當場燒咗, 冇得退格嘞 。」 咁,佢就會攬實我錫勻全身, 唔記得審我尋晚去咗边,同边個一齊......」

但係, 在上帝同亞伯拉罕的對答中, 完全係童話故事式嘅直筆甩思维, 並唔係一個稍有人情世故經驗嘅人諗出來的劇情, 手法極為稚嫩。 完全都唔係倫理寫實劇情節, 當兒童故事都嫌教蠢我個仔。
beebeechan 2017/3/6 09:36
送禮同受禮嘅互動, 其實有好subtle嘅關係在其中嘅。

但係, 在上帝同亞伯拉罕的對答中, 完全係童話故事式嘅直筆甩思维, 並唔係一個稍有人情世故經驗嘅人諗出來的劇情, 手法極為稚嫩。 完全都唔係倫理寫實劇情節, 當兒童故事都嫌教蠢我個仔。
例如, 我做咗虧心事,於是買隻戒指仔畀老婆, 小小地2.0 ...
沙文 發表於 2017/3/6 09:25

唔係, 你老婆會話
老公, 我知你好很錫我既, 會送戒子仔俾我,
咁我好似上主咁, 預先就準備好禮品架哩.....拿, 係20CTS咁唶,
張 receipt我已經當場燒咗, 冇得退格嘞
唔使俾錢住, 我剝咭
下個月先找數, 幾抵呀!
沙文 2017/3/6 10:56
咁我好似上主咁, 預先就準備好禮品架哩
beebeechan 發表於 2017/3/5 17:36

係呀。我老婆成日晒命,話教會嗰尐剩女, 都係好似上主咁淒涼, 自己買花送畁自己, 詐家依係人地送 .....
beebeechan 2017/3/7 01:55
係呀。我老婆成日晒命,話教會嗰尐剩女, 都係好似上主咁淒涼, 自己買花送畁自己, 詐家依係人地送 ..... ...
沙文 2017/3/6 10:56 提交

你有無留意到你老婆在某些事上都係要食自己架?
沙文 2017/3/7 12:42
唔會。佢連煲劇都要我陪,我睇得女人劇多,又發現上主又係同劇集入面嘅人差不多。

寫得渣嘅劇本,尤其是中文劇,好鍾意要劇中人自言自語來交代劇情或角色的內心思想,這種描寫手法,多見於舞台劇。現實生活中則只見於儍佬或失智症老坑、自閉症兒童。

而上主,又係好鍾意自言自語嘅:
創2:18 耶和華 神說、那人獨居不好、我要為他造一個配偶幫助他
創3:22 耶和華 神說、那人已經與我們相似、能知道善惡.現在恐怕他伸手又摘生命樹的果子喫、就永遠活著.

6:3 耶和華說、人既屬乎血氣、我的靈就不永遠住在他裡面、然而他的日子還可到一百二十年。
beebeechan 2017/3/7 13:02
唔會。佢連煲劇都要我陪,我睇得女人劇多,又發現上主又係同劇集入面嘅人差不多。

寫得渣嘅劇本,尤其是中文 ...
沙文 發表於 2017/3/7 12:42

咁佢祈禱時, 仲唔係要食自己?
沙文 2017/3/7 20:31
都唔係啦。集体開飯

沙文 2017/3/7 20:36
Talking about 開飯, 一尐Physical cosmology都唔識就作經,就撞板多過食飯。

1:2        地是空虛混沌.淵面黑暗. 神的靈運行在水面上。
1:3        神說、要有光、就有了光。

未有光嗰陣点會有水?作經作得水皮個水就有。http://natmonitor.com/2015/04/28/water-could-have-been-abundant-in-the-first-billion-years/
beebeechan 2017/3/7 22:50
都唔係啦。集体開飯
沙文 發表於 2017/3/7 20:31

有d 野, 唔係同老公做。。。。
好似..........唔係咁好既
集體群操咩!
beebeechan 2017/3/8 01:43
Talking about 開飯, 一尐Physical cosmology都唔識就作經,就撞板多過食飯。

1:2        地是空虛混沌. ...
沙文 發表於 2017/3/7 20:36

寫創世紀條友, 真係唔曉『飛食高哥士摩羅寺』有乜出奇?
沙文 2017/3/8 01:56
唔出奇。天主唔識創世嘅程序,都唔出奇。
唔識創世, 就獻世啦。
beebeechan 2017/3/8 01:59
唔出奇。天主唔識創世嘅程序,都唔出奇。
唔識創世, 就獻世啦。
沙文 發表於 2017/3/8 01:56

乜你以為創世紀係上主寫架?
沙文 2017/3/24 14:54
創世紀係忠實地記錄咗夭主創世的錯漏程序。

在起初天主創造了天地。
大地還是混沌空虛,深淵上還是一團黑暗,天主的神在水面上運行。
天主說:「有光! 」就有了光。

創世紀係忠實地記錄咗夭主創世的錯漏程序。

其實, 構成宇宙係靠四種基本作用力fundamental forces: 引力、電磁力、強作用力、弱作用力。 在宇宙創生時呢4樣嘢同時發生。
http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/fundamental-forces-of-nature.htm

光只係電磁力electromagnetism的其中一樣嘢。 佢净識講睇得見嘅光,  其它睇唔到嘅磁場、 造成核聚變嘅弱核力就一律唔識講,就係因為根本唔知創世最基本條件究竟係乜。
beebeechan 2017/3/24 21:59
光只係電磁力electromagnetism的其中一樣嘢。 佢净識講睇得見嘅光,  其它睇唔到嘅磁場、 造成核聚變嘅弱核力就一律唔識講,就係因為根本唔知創世最基本條件究竟係乜。
沙文 發表於 2017/3/24 14:54

你快d同你三歲既仔講下乜係精虫, 月經, 排卵期, 陽具陰道, 插入, 射精
咪第日佢出在陰毛時返黎串你, 話你乜隠都唔曉
沙文 2017/3/24 22:17
學校都有教啦
http://raisingchildren.net.au/ar ... young_children.html
沙文 2017/3/25 11:29
天主稱穹蒼為「天,」天主看了認為好。過了晚上,過了早晨,這是第二天。
天主說:「天下的水應聚在一處,使旱地出現! 」事就這樣成了。

呢度又係錯。
其實當初地球係先有乾僧僧陸地, 後來至水嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
沙文 2017/3/26 09:48
第4日先至造大小二光, 我唔知第1日點解可以分到晝夜:

1:5神稱光為晝、稱暗為夜.有晚上、有早晨、這是頭一日

1:14神說、天上要有光體、可以分晝夜、作記號、定節令、日子、年歲.
1:15並要發光在天空、普照在地上.事就這樣成了。
1:16於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。
1:17就把這些光擺列在天空、普照在地上、
1:18管理晝夜、分別明暗. 神看著是好的.
1:19有晚上、有早晨、是第四日
beebeechan 2017/3/26 10:15
第4日先至造大小二光, 我唔知第1日點解可以分到晝夜:

1:5神稱光為晝、稱暗為夜.有晚上、有早晨、這是頭一 ...
沙文 發表於 2017/3/26 09:48

怕係用光暗掣卦
沙文 2017/3/26 19:08
都未有電。 用電筒頂住檔先。
------------------------------------------
1:16於是 神造了兩個大光、大的管晝、小的管夜.又造眾星。

其實地、大光、小光, 形成次序係:
大光: 4.6 billion years
地: 4.543 billion years
小光: 4.53 billion years

大光46億年, 係最早嘅, 早過地 5700萬年。並唔係有咗地、有咗海, 之後有大光。
beebeechan 2017/3/26 21:47
都未有電。 用電筒頂住檔先。
------------------------------------------
1:16於是 神造了兩個大光、大 ...
沙文 發表於 2017/3/26 19:08

都未有電, 便有電筒
同都未有大光, 便有光
同出一轍
[1] < [56] [57] 58 > [113]

返回首頁 | 登錄 | 註冊