離教者之家

聖經錯謬補遺

[1] < [58] [59] 60 > [113]
beebeechan 2017/4/5 08:15
今日很多基督徒只知道主复活了这个事实,却不知道这位复活的主是怎样的一位主!同我们的日常生活有什么关系!很多时候,我们只把主复活当作是历史上的一件事。诚然,它是历史上的一件事,主从死里复活了,从祂复活那一刻开始,直到今日,这事实一直延续下来。当我们今日讲主复活了,仍然是件事实。因复活的主今天仍活在我们当中。祂与我们同在,与我们同行,安慰、帮助、造就我们,正如当日在以马忤斯路上复兴那两个门徒一般。

Guest from 139.59.1.x 發表於 2017/4/5 06:34

有意思
有d人, 不知不覺, 就是當上了經上的人物。
沙文 2017/4/5 08:58
你見識少唶
外國興 undercover boss

http://connecticut.cbslocal.com/2014/01/17/mohegan-suns-bru ...
beebeechan 發表於 2017/4/4 09:35

講古哩。 拍攝時成隊 crew 跟住, 又 cameraman, 又打燈佬, 又收音佬、導演 ....., 員工為咗配合仲要詐唔認得 CEO, 忍笑慘過忍屎, 真係揾食艱難
beebeechan 2017/4/5 11:14
講古哩。 拍攝時成隊 crew 跟住, 又 cameraman, 又打燈佬, 又收音佬、導演 ....., 員工為咗配合仲要詐唔 ...
沙文 發表於 2017/4/5 08:58

大老細如何『成隊 crew 跟住, 又 cameraman, 又打燈佬, 又收音佬、導演』下隠藏身份,
節目中有交代架啵。
係咪你英文唔好聽唔到呢?
下次你睇邊集話我知, 我幫你加中文匧唇
沙文 2017/4/5 18:17
冇用英文交代員工如何為咗揾食, 配合節目製作, 詐帝唔認得 CEO 嘛。 信佢同耶穌差唔多, 做咗咁多seasons,  員工唔睇電視咩?
呢個節目嘅substance同基督教一樣 -- 當人儍嘅

點解唔見超人扮碼頭咕喱, 睇下Solina係咪會唔認佢?

Undercover Boss Canada (W, 9 p.m.). Like the U.S. version, it’s as bogus as all get out.
beebeechan 2017/4/5 23:37
..
信佢同耶穌差唔多, 做咗咁多seasons,  員工唔睇電視咩?
呢個節目嘅substance同基督教一樣 -- 當人儍嘅
沙文 發表於 2017/4/5 18:17

就是有『真』的成功,
才會有人泡製堆『假』的來模仿, 撈點油水
枉你做了幾十年人,
咁都睇唔通
沙文 2017/4/6 00:47
"節目中有交代架啵。" 就差唔多同樓上 #1181 教友 EE哦哦一輪交代, 咁就氹到您tuptup掂。

阿穌請替身呢場大龍鳳, 氹到您呢亭頭腦簡單, 真的成功。

其實, 後世參考了呢條計仔, 早年都已有京劇 《武家坡》, 大戲 《平貴回窯》 ,  薛平貴扮嘢溝自己老婆,  睇下佢有冇變心。undercover boss 只係後起之獸 。
beebeechan 2017/4/6 01:50
其實, 後世參考了呢條計仔, 早年都已有京劇 《武家坡》, 大戲 《平貴回窯》 ,  薛平貴扮嘢溝自己老婆,  睇下佢有冇變心。undercover boss 只係後起之獸 。
沙文 發表於 2017/4/6 00:47

公元四世紀羅馬皇后梅莎麗娜奀打卡化做雞.....
http://historybuff.com/this-roman-empress-won-24-hour-sex-marathon-against-prostitute-1-y65xDmJ6q2XJ
那時洩人龜仲未出世
沙文 2017/4/6 03:34
梅莎麗娜遲矣哉。 假扮身份整蠱人亦唔係牙擦穌首創。 元石君寶寫劇《秋胡戲妻》, 源出主前77-主前6年劉向《列女傳》所載春秋時代魯國大夫秋胡玩老婆嘅軼事。
沙文 2017/4/6 03:47
http://ap6.pccu.edu.tw/Encyclopedia_media/main-lan.asp?id=2484

博望侯出使, 鑿空西域, 此故事沿絲路傳到大馬士革, inspired 咗阿穌門人, 始有茄哩啡假扮復活嘅古仔
但雖云 inspired, 聖經古仔卻是敗筆多而勝筆全無。 人地老婆唔見老公十年, 就阿媽 都唔認得, 更何况老婆。

阿穌門人冇見佢幾日, 又學人話唔認得, 劇情就十分 BS 啦。
beebeechan 2017/4/6 08:32
阿穌門人冇見佢幾日, 又學人話唔認得, 劇情就十分 BS 啦。
沙文 發表於 2017/4/6 03:47

古人有謂, 一日不見, 如隔三秋
經文說:
我們的司祭長及首領竟解送了衪,判了衪死罪,釘衪在十字架上。
我們原指望衪就是那要拯救以色列的。可是──此外還有:這些事發生到今天,已是第三天了。

九秋哩.......
沙文 2017/4/6 14:35
回覆 1191# beebeechan
咁就死啦。現今業已過了 2000x365x3=2,190,000秋。

到主再臨嗰陣, 您地識佢係老鼠

所以佢嘅第一個中文名, 叫做移鼠, 就係咁解http://xuewen.cnki.net/CJFD-ZJYJ201203040.html
沙文 2017/4/6 15:06
《莊子試妻》嘅古仔, 詐死將老婆玩到盡, 更加貼近阿稣嘅情節,   亦係我國經典一路向西 inspired 巴勒斯坦地區文化嘅成果。此故事有自缢情節, 比《秋胡戲妻》對門人猶大的心路歷程影響更為深遠。
beebeechan 2017/4/6 16:46
回覆  beebeechan
咁就死啦。現今業已過了 2000x365x3=2,190,000秋。

到主再臨嗰陣, 您地識佢係老鼠矣

所 ...
沙文 發表於 2017/4/6 14:35

又說天上一日,地上千年。
計番條數又係差唔多唶。
沙文 2017/4/6 17:08
佢天上一日, 以為一返黎您實認得。  

點知您就地上千年, out of sight, out of mind. 唔見3日都當 3秋。

因為我國雖然有些文化傳咗過去,  但係漏咗一句: 「化咗灰我都認得您」
所以教友認人就喳尐
beebeechan 2017/4/6 22:52
佢天上一日, 以為一返黎您實認得。  

因為我國雖然有些文化傳咗過去,  但係漏咗一句: 「化咗灰我都認得您」
所以教友認人就喳尐

沙文 發表於 2017/4/6 17:08

真係化左灰都認得

劉德華原來係墨子

馬克·艾略特·扎克伯格原來係西班王皇菲臘四世

有時國人仲話認得你係我前世條狗
沙文 2017/4/7 02:24
咁樣話嘅國人梗係基督徒。 認人能力特渣, 點錯相
沙文 2017/4/7 02:28
原來有咁多證據證明佛教先係堅嘢, 真係有前世嘅。

https://www.dongtw.com/nba/nba-photo/20130227/1375.html
沙文 2017/4/11 14:16

沙文 2017/4/11 14:25
9:25        耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。

呢一場戲唔知係边個監製?
聾啞的鬼都听到斥責?
好在唔係午夜場 , 實畀人割爛晒櫈
沙文 2017/4/12 04:01
other than 聾啞污鬼聽到嘢," 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼", 亦可圈可點。

搭巴士就定時開車, 但係小巴佬嘅經營策略, 係夠客先開車, 主耶穌就係小巴司機工會會員。收視率低, 我做黎盞嘥氣
[1] < [58] [59] 60 > [113]

返回首頁 | 登錄 | 註冊