離教者之家

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

< [1] 2 [3] > [10]
beebeechan 2011/9/3 11:06
其最重要是打動人心,是否正式真 相反而不重要,問題只是台下那班基督徒,對其他人的說法無經 思考論證就照單全收,沒有為自己提供一個思想空間,這是非常 危險的!
阿修羅 發表於 2011/9/3 09:47

請問當你接收反基訊息時,如甚麼的 truthbible.net, [令人震慄的聖經]。。。又是否能做到如此理性?
applo 2011/9/3 15:57
我可以答你,確實有這個牧師存在,但我並非否定這位牧師的演講,因為很多時演講的內容,其最重要是打動人 ...
阿修羅 發表於 2011/9/3 09:47

原來如此
沙文 2011/9/3 19:17
回復 17# beebeechan

各花入各眼啫。BBC重塑嘅主耶穌尊容都幾粗獷

weakest 2011/9/3 23:58
咁係唔係最慘, 可以好主觀的. 可能阿耶穌同沙老大睇法唔同: 俾人雞姦完, 反正覺得無咁慘都未定呢...
不過同人鬥慘...令我諗起周星馳的戲....
阿修羅 2011/9/4 22:13
小弟反基理論,你估淨係吸收單方向資訊?
我反基係基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究,證明基督教在中世紀係非常血腥暴力,這點連天主教會都承認+近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識等等!
沙文 2011/9/5 05:11
回復 25# weakest

若是俾人雞姦完覺得無咁慘,兵丁都可以成全佢。因為羅馬佬都有慈愛的一面。主耶穌話口乾,佢地都俾醋佢呷啦。

而且,羅馬佬繼承希臘文化,而雞姦在古希臘文化中佔有重要地位。*
主耶穌的文化背景乃係抗拒雞姦之猶太佬,所以,由羅馬佬雞姦牙擦穌,是代表Hellenistic文化駕凌猶太文化的的政治任務

*參考書目
Eva Cantarella, Seconde natura, Rome 1988
Laura K. McClure, Sexuality and Gender in the Classical World Blackwell Publishers, 2002
Hans Lict. Sexual Life in Acient Greece. Lomdon 1932.
beebeechan 2011/9/5 08:16
證明基督教在中世紀係非常血腥暴力,這點連天主教會都承認+

阿修羅 發表於 2011/9/4 22:13

人類的歷史, 沒有血腥暴力的片段有多少? 有那一個世紀是無戰亂發生過的?
beebeechan 2011/9/5 08:17
我反基係基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究,

真的巧合,
我信耶穌, 也是「基於幾十年人生經驗,包括自己和朋友的經驗+歷來歷史學家對基督教歷史的研究」。
beebeechan 2011/9/5 08:22
近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識等等!

好像是「近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識」也未能解釋到宇宙生命的由來。 而宇宙生命又卻是我舉目望天, 放眼四周便可看到的事, 所謂篤眼篤鼻的事, 就是不知從何以來。
匿名 2011/9/5 10:01
http://www.youtube.com/watch?v=xxUyCU2Mvc8
耶穌5慘,不過呃佢的通常最慘
沙文 2011/9/5 15:07
咁係唔係最慘, 可以好主觀的.
weakest 發表於 2011/9/3 07:58

又唔係咁講啦。邊個較慘,都可以有客觀標準嘅。

每年耶穌受難日,都有勇敢的賓佬夠胆學佢被釘十字架。

但每年袁崇煥受難日,勇敢的賓佬就絕不夠薑學佢被凌遲。
阿修羅 2011/9/5 22:55
哦!原來十字軍東征、中世紀獵女巫、十七、十八世紀西班牙借教會之名,捉拿南美洲土著作奴隸,或者整個部族屠殺等等行徑只是一般動亂,同基督教無關既!你既歷史觀點真係「正」喎!
阿修羅 2011/9/5 23:00
好像是「近代物理學(相對論、量子力學等等)、生物學論證,基本太空科普認識」也未能解釋到宇宙生命的由來 ...
beebeechan 發表於 2011/9/5 08:22

唔係無解釋,係人地用科學解釋左你地唔信姐,原來有班人情願相信宇宙中有一個子虛烏有既神創造一切,都唔信事實!
法國同瑞士都已經用粒子對撞機捉緊「波粒子」、同宇宙「暗物質」啦!基督徒!
beebeechan 2011/9/6 08:01
唔係無解釋,係人地用科學解釋左你地唔姐,原來有班人情願相信宇宙中有一個子虛烏有既神創造一切,都唔 ...
阿修羅 發表於 2011/9/5 23:00

點解你既所謂科學解釋都要用上一個「信」字既?

人是不需要「信」兩粒氫分子加一粒氧分子便成水。
點解我地要信宇宙是由大爆炸而來?
你係咪識爆多次俾我睇?
beebeechan 2011/9/6 08:11
回復  beebeechan

各花入各眼啫。BBC重塑嘅主耶穌尊容都幾粗獷

沙文 發表於 2011/9/3 19:17

係咪拎錯左張電影海布, 呢個係 Russel Crowe 來哇!

beebeechan 2011/9/6 08:26
哦!原來十字軍東征、中世紀獵女巫、十七、十八世紀西班牙借教會之名,捉拿南美洲土著作奴隸,或者整個部族屠殺等等行徑只是一般動亂,同基督教無關既!你既歷史觀點真係「正」喎!

阿修羅 發表於 2011/9/5 22:55

我睇你寫呢段帖便知你對歷史有幾「正」確認識勒,
是典型的人云亦云, 聽聽埋埋的途說而已, 唔識既就俾你嚇死, 識既就笑死咋.

中世紀獵女巫?
識打開歷史書看看, 便知獵女巫的事是在「中世紀」時框以外的事了。
歷史界一般都把中世紀完結於1400-1500年間
beebeechan 2011/9/6 08:29
哦!原來十字軍東征、
阿修羅 發表於 2011/9/5 22:55

教會叫十字軍出征係咪叫他們去傳教? 去宣揚基督先?
睇下你對十字軍淵源始末又認識幾多先?

唔怕你來問, 最怕你九翕唶
beebeechan 2011/9/6 08:34
法國同瑞士都已經用粒子對撞機捉緊「波粒子」、同宇宙「暗物質」啦!基督徒!

阿修羅 發表於 2011/9/5 23:00

咁有問撞左d 乜出黎呢?
用900幾億來燒幾十秒的燒花, 大昴貴了罷!

結論就不正是: 宇宙創造, 人不能重造囉!!

呢個結論, 未花900億元前便有哩
beebeechan 2011/9/6 08:39
但每年袁崇煥受難日

...
沙文 發表於 2011/9/5 15:07

請問袁崇煥受難日在何日,
在何地會有紀念活動?
beebeechan 2011/9/6 08:45
但每年袁崇煥受難日,勇敢的賓佬就絕不夠薑學佢被凌遲。

...
沙文 發表於 2011/9/5 15:07

日日都有舉行凌遲:

< [1] 2 [3] > [10]

返回首頁 | 登錄 | 註冊