離教者之家

陳樞機有冇煮過青蛙先發言?

< [1] 2 [3] >
beebeechan 2011/10/3 08:24
回復  beebeechan

佢就因為中四之前讀非教會學校打好基礎, 先致僅僅夠攞獎。若果唔係中四誤入教會學校, ...
沙文 發表於 2011/10/2 19:49

死哩....又有咁岩, 佢又係讀教會學校架啵
[/img]
中學時, 他就讀 St Albans High School
Jom 2011/10/3 10:41
喂。。。。咁你知唔知即使在今日, 建校的經費都是要來自辦學團體架?
政府有無俾錢團體建校? ...
beebeechan 發表於 2011/10/2 15:31

哦,計數就最好啦,我就至鍾意計數,有根有據唔係班神棍得個吹吖嘛.

建校既地以我諗所知府衙以一両一年租俾辦學團體掛,唔知你又知哩?真係要計,咁以可建樓面面積計四萬五千呎而言,全部唔計地舖當民居租金計,即係府衙出租一億一年左右,起間普通中學計大約係五千萬左右,但俾完即條數就完,之後既開銷就有府衙包底,人工燈油火蠟水電煤連勞保都係府衙既.就算轉做直資,由中一至中七大約一千學生,每用月單係學費講緊係五至八百萬,以普通教師至老校三至六萬月薪計,一個月人工都係兩球左右,但租都係一両一年,就算減埋各項優惠惠既燈油火蠟,一個月開銷點都唔過兩球半,再扣埋有一個月暑假,都起碼有兩成利潤,有錢鎌架.

雖然話地方係租既,用完就一定要卑返府衙;但一日到黑有班客仔係度唔駛做cold call,又長年有新血入,重唔駛孭一大筆租,個場就任用,如果有慒佬捐錢,求其係個學校名加個人名就又卑少尐.咁計條數,受惠既點計都係教會喎.陳日君憑乜話府衙呢個大股東無權監察呀?咪一陣又有校長借機呃人歛財玩細路咁點算呀?
Jom 2011/10/3 10:42
所以你消失, 收聲咪好囉。。。少一隻妖孽
beebeechan 發表於 2011/10/2 15:39

唔見得,你孖阿陳日君咁妖孽都未消失收聲,幾時輪得到我....
beebeechan 2011/10/3 11:10
哦,計數就最好啦,我就至鍾意計數,有根有據唔係班神棍得個吹吖嘛.

建校既地以我諗所知府衙以一両一年租俾 ...
Jom 發表於 2011/10/3 10:41

咁荀你又唔申辦一間學校既?
beebeechan 2011/10/3 11:12
唔見得,你孖阿陳日君咁妖孽都未消失收聲,幾時輪得到我....
Jom 發表於 2011/10/3 10:42

你己經爭住, 搶住黎做妖孽哩
beebeechan 2011/10/3 11:18
人工燈油火蠟水電煤連勞保都係府衙既.就算轉做直資,由中一至中七大約一千學生,每用月單係學費講緊係五至八百萬,以普通教師至老校三至六萬月薪計,一個月人工都係兩球左右,但租都係一両一年,就算減埋各項優惠惠既燈油火蠟,一個月開銷點都唔過兩球半,再扣埋有一個月暑假,都起碼有兩成利潤,有錢鎌架.

...
Jom 發表於 2011/10/3 10:41

你既數真係好很差.
在我未更正你前, 俾多次機會你再計過
葉仔 2011/10/3 14:37
你呢種80後點會體會到教會在60-70年代對香港教育的貢獻!
你生下來便以為有學返是必然的。
寵壞了 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 07:47

羊毛出自羊身上, 60-70年, 好多教會學校都是私立, 後期才改為律校!
只因當時香港政府是英人管治, 既冇資金, 才拱手讓個辦學團給教會.
beebeechan 2011/10/3 14:51
羊毛出自羊身上, 60-70年, 好多教會學校都是私立, 後期才改為律校!
只因當時香港政府是英人管治, 既冇資金, 才拱手讓個辦學團給教會.

葉仔 發表於 2011/10/3 14:37

(1) 甚麼是律校? 未聽過
你係咪應入教會學校, 學好中文?

(2)
既是私立, 又何來用公帑?
自打咀巴

私立學校內講耶穌又關你忍事?

(3) 甚麼是辦學「團」?
葉仔 2011/10/3 15:57
(1) 甚麼是律校? 未聽過
你係咪應入教會學校, 學好中文?

(2)
既是私立, 又何來用公帑?
自打咀巴

私立學 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 14:51

我打錯字了!
我所指的是津貼學校及辦學權
私立不可改用公帑嗎? 何來自打咀巴?
其實香港亦有不少辦學團體, 不只教會學校才有貢獻的
beebeechan 2011/10/3 16:02
我打錯字了!
我所指的是津貼學校及辦學權
私立不可改用公帑嗎? 何來自打咀巴?
其實香港亦有不少辦學團 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 15:57

用到公帑就叫官立, 津貼, 補助, 直資.......你還是對香港教育制度多了解才狗翕哩
beebeechan 2011/10/3 16:06
其實香港亦有不少辦學團體, 不只教會學校才有貢獻的

葉仔 發表於 2011/10/3 15:57

係囉....有街坊會學校, 宗親會學校, 佛教學校, 道教學校, 唯獨不見有嘈得最多的無神論反基者來辦一所無神學校, 反基學校-----得個嘈字, 毫無貢獻
葉仔 2011/10/3 17:44
用到公帑就叫官立, 津貼, 補助, 直資.......你還是對香港教育制度多了解才狗翕哩 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:02

根據私立獨立學校計劃營辦的學校不會獲得政府提供經常資助,但可獲政府以象徵式地價批地,及提供一筆過工程設備津貼,目的在促進優質私立學校的發展。條件是學校最少70%的學生是香港永久居民,提供完整的本地課程,以及是非牟利私立學校。(教育統籌局通告第6/2006 號)

你最好睇真點以上內容!
葉仔 2011/10/3 17:47
係囉....有街坊會學校, 宗親會學校, 佛教學校, 道教學校, 唯獨不見有嘈得最多的無神論反基者來辦一所無神 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 16:06

無神論者又何需要辦間無宗教學校? 李生夠捐唔少錢比教會, 唔通李生就信教咩?
beebeechan 2011/10/3 21:27
無神論者又何需要辦間無宗教學校? 李生夠捐唔少錢比教會, 唔通李生就信教咩? ...
葉仔 發表於 2011/10/3 17:47

咁出錢既李富豪都信任教會辦的學校咯,你無出過錢但仲忌人憂天過富豪李啵。
beebeechan 2011/10/3 21:38
根據私立獨立學校計劃營辦的學校不會獲得政府提供經常資 助,但可獲政府以象徵式地價批地,以及提供一筆過工程設備津 貼,目的在促進優質私立學校的發展。條件是學校最少70%的學 生是香港永久居民,提供完整的本地課程,以及是非牟利私立學 校。(教育統籌局通告第6/2006 號)

根據私立獨立學校計劃營辦的學校不會獲得政府提供經常資助,但可獲政府以象徵式地價批地,以及提供一筆 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 17:44

咁咪講得好清楚教署不會干涉校內的宗教事宜囉。
沙文 2011/10/3 21:56
回復 22# beebeechan

冇錯!您今次啱哂。就係因為讀St Albans High School 所以霍金同我一樣,被死人教會學校累到攞唔到諾貝爾
beebeechan 2011/10/4 08:18
回復  beebeechan

冇錯!您今次啱哂。就係因為讀St Albans High School 所以霍金同我一樣,被死人教會學 ...
沙文 發表於 2011/10/3 21:56

所以佢恨有獎拎, 人地一話俾佢,, 佢急急跑去焚蒂岡領獎:
Pius XI Medal from the Pontifical Academy of Science at the Vatican
葉仔 2011/10/4 10:23
回復 36# beebeechan

邊個干涉宗教?

政府指出各學校仍可以透過辦學團體、家長、教師及校友代表去維持自主,校本政策旨在提高校政的透明度及問責性。
葉仔 2011/10/4 10:33
咁出錢既李富豪都信任教會辦的學校咯,你無出過錢但仲忌人憂天過富豪李啵。 ...
beebeechan 發表於 2011/10/3 21:27

佢人有錢, 是否教會的慈善機構他都捐款, 國內亦有他開辦的學校
所以這個世界是有錢好辦事
沙文 2011/10/4 10:34
回復 38# beebeechan

佢去煩帝岡被教宗恐嚇

"Throughout the 1970s I had been mainly studying black holes, but in 1981 my interest in questions  about the origin and fate of the universe was reawakened when I attended a conference on  cosmology organized by the Jesuits in the Vatican. The Catholic Church had made a bad mistake with Galileo when it tried to lay down the law on a question of science, declaring that the sun went around the earth. Now, centuries later, it had decided to invite a number of experts to advise it on cosmology. At the end of the conference the participants were granted an audience with the Pope.
    He told us that is was all right to study the evolution of the universe after the big bang, but we should not inquire into the big bang itself because that was the moment of Creation and therefore  the work of God. I was glad then that he did not know the subject of the talk I had just given at the conference--the possibility that space-time was finite but had no boundary, which means that it had  no beginning, no moment of Creation. I had no desire to share the fate of Galileo, with whom I feel  a strong sense of identity, partly because of the coincidence of having been born exactly 300 years after his death!"

[Stephen Hawking, A Brief History of Time (New York: Bantam, 1988), pp. 115-16.]
< [1] 2 [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊