離教者之家

試述漢武帝不能完全剿滅匈奴的原因

1 [2] >
沙文 2007/2/26 06:18
細個果陣,有一次中國歷史考試,有一條咁樣既題目。

我曾經閃過一個念頭,在寫完標準答案:

1. 因為霍去病短命
2...................
3.....................
4................

之後,加多一條:

5. 因為我不生在漢朝

其實,老師有冇理由話我錯呢?
匿名 2007/2/26 08:08
咁, 要睇下沙文兄嘅姊姊妹妹或者姨媽姑姐有冇比個鹹濕皇帝睇中 ...
沙文 2007/2/26 11:55
原帖由 Guest from 68.147.95.x 於 2007-2-25 16:08 發表
咁, 要睇下沙文兄嘅姊姊妹妹或者姨媽姑姐有冇比個鹹濕皇帝睇中 ...
咁駛做到咁足卦?
Step.King 2007/2/26 12:20
原帖由 沙文 於 2007-2-26 06:18 發表

1. 因為霍去病短命

之後,加多一條:

5. 因為我不生在漢朝

其實 ...

其實 霍去病短命呢個理由已經係錯啦 
反而病哥同衛青哥等外戚一直都排斥討伐匈奴時的得力將領
以至很多討匈將領都含恨而終  李廣就是其中一例 

至於沙文兄啦wor... 你的答案不能算是錯 但也不能算是對播 因為証實唔到你生在漢朝是否真的可以踏平匈奴
所以從考試的角度上看 應該是 unclassify! 老大今次law U law~~哈哈哈
沙文 2007/2/26 12:39
原帖由 Step.King 於 2007-2-25 20:20 發表

其實 霍去病短命呢個理由已經係錯啦 
反而病哥同衛青哥等外戚一直都排斥討伐匈奴時的得力將領
以至很多討匈將領都含恨而終  李廣就是其中一例 

至於沙文兄啦wor... 你的答案不能算是錯 但也不能算是對播 因為 ...
吳緊要.....只要證明唔到我錯,就冇得扣分嘛。
至於霍哥哥,係因為要分心排斥爭功勞的將領,而未能一戰竟全功。
Step.King 2007/2/26 12:42
老大 考試下要答對才可以得分
所以錯就是冇分 不是扣分 他沒扣你分呀 只是那一件沒分而已
沙文 2007/2/26 12:46
原帖由 Step.King 於 2007-2-25 20:42 發表
老大 考試下要答對才可以得分
所以錯就是冇分 不是扣分 他沒扣你分呀 只是那一件沒分而已
我不被扣分,已是萬幸了。「不求有功,但求無過」,畢到業,入到大學識羅紗蓮咪得咯,得分來做咩?
Step.King 2007/2/26 13:17
原帖由 沙文 於 2007-2-26 12:46 發表
我不被扣分,已是萬幸了。「不求有功,但求無過」,畢到業,入到大學識羅紗蓮咪得咯,得分來做咩?

老大 你咁唔得ga 播  一陣d年輕人以為畢到業就可以入大學識女仔就慘lui
求學不是求分數 係政府law離呃細路仔既jey 大家唔好當真 ~~
沙文 2007/2/26 13:43
原帖由 Step.King 於 2007-2-25 21:17 發表

老大 你咁唔得ga 播  一陣d年輕人以為畢到業就可以入大學識女仔就慘lui
求學不是求分數 係政府law離呃細路仔既jey 大家唔好當真 ~~
車,分在 1-4已求晒啦。5是餘興節目,佢不能因之扣分,咁咪100分咯,仲想點呀?

其實,任何人向劉徹講「我可以踏平匈奴」,都係在可以證明前得到份job,否則,佢就乜人都唔駛用。所以,其實我係唔駛證明呢樣野顧堝?

Step.King 2007/2/26 14:47
原帖由 沙文 於 2007-2-26 13:43 發表
車,分在 1-4已晒啦。5是餘興節目,佢不能因之扣分,咁咪100分咯,仲想點呀?

其實,任何人向劉徹講「我可以踏平匈奴」,都係在可以證明前得到份job,否則,佢就乜人都唔駛用。所以,其實我係唔駛證明呢樣野顧堝? ...

我捉到老大錯字lui  好野~~
沙文 2007/2/26 21:33
原帖由 Step.King 於 2007-2-25 22:47 發表

我捉到老大錯字lui  好野~~
「求」字本應點寫架阿Sir?
Step.King 2007/2/26 22:36
你唔係想打"夠"哂咩?
小弟眼淺  看錯了嗎
沙文 2007/2/26 23:54
原帖由 Step.King 於 2007-2-26 06:36 發表
你唔係想打"夠"哂咩?
小弟眼淺  看錯了嗎
唔係喎,我要對應番「求學不是分數」嘛。我咁講,您又吹唔吹得我脹?
Step.King 2007/2/27 11:34
原帖由 沙文 於 2007-2-26 23:54 發表
唔係喎,我要對應番「求學不是求分數」嘛。我咁講,您又吹唔吹得我脹?

老大說話  小弟向來說一不想二
那有不服之理???
這次只是小弟眼大睇過龍而已  恕罪恕罪~
訪客得得b 2007/3/21 19:36
試述漢武帝不能完全剿滅匈奴的原因

1. 因為霍去病短命

之後,加多一條:

5. 因為我不生在漢朝

其實,老師有冇理由話我錯呢?

有。

因為漢武帝不能完全剿滅匈奴,跟你生不生在漢朝無關。
真正的原因是由於他的軍隊沒有配備ak47自動步槍所致。
沙文 2007/3/21 19:58
因為漢武帝不能完全剿滅匈奴,跟你生不生在漢朝無關。
真正的原因是由於他的軍隊沒有配備ak47自動步槍所致。
唔得喎B仙,老師可以話若然漢武帝有配備ak47自動步槍,匈奴都會有M249
訪客得得b 2007/3/21 20:01
你快d同我整番張咭片啦!
Step.King 2007/3/21 20:04
原帖由 沙文 於 2007-3-21 19:58 發表
唔得喎B仙,老師可以話若然漢武帝有配備ak47自動步槍,匈奴都會有M249

b 叔叔  沙老大 ...  當年漢軍同匈奴軍都是以騎兵為主
理論上  係用唔到ak47 同埋m249 架~
沙文 2007/3/21 20:11
原帖由 訪客得得b 於 2007-3-21 04:01 發表
你快d同我整番張咭片啦!
怕左您嘞, 咸豐年野,好在揾到
沙文 2007/3/21 20:12
原帖由 Step.King 於 2007-3-21 04:04 發表

b 叔叔  沙老大 ...  當年漢軍同匈奴軍都是以騎兵為主
理論上  係用唔到ak47 同埋m249 架~
係佢衰先之麻.......
Step.King 2007/3/21 20:19
原帖由 沙文 於 2007-3-21 20:12 發表
係佢衰先之麻.......

難得b 叔叔佢再渡風塵  師父你就屈就一次當幫佢洗塵啦~
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊