離教者之家

基督化中國教會能吃多大一塊肉?

1 [2] [3] > [4]
旁觀者 2018/1/15 03:30

想害一個人,你就勸他信耶穌;想害一個國家,就要令這國家信基督教。
    基督教對人類造成的禍害,先不講它要不斷製造戰爭,信徒亦會被弄成精神病(醫藥費的內耗及社會不安,引致後患無窮)外,單是金錢的虛耗,便不得了。
    據云中國現有基督徒「八千萬」,若每人以月薪二千元計,每年進貢收入十分之一,便是二千四百元,愚蠢的甚至搭上身家性命。那麼,教會每年便有一千九百二十億元(人民幣)入袋。
    一千九百二十億元相當於傳統的143820220000(十四億三千八百二十萬餘)兩白銀(傳統的一两等於37.5克,純白銀現價每兩約133.5元,3.56元/克)
鴉片戰爭,據估計1826–1827年中國被東印度公司用毒品換走白銀三百五十萬兩,三十年代平均每年被搾取白銀達五六百萬兩(據百度百科《鴉片貿易》)
    種植鴉片還要工本,傳播基督教,卻只需「神父」、「牧師」動動嘴皮子,不花本錢,每年就能倒騰一千九百二十億元,令中國每年流失十四億三千八百二十萬餘兩白銀,而且還為中國植下無窮禍根。(天主教廷聲稱擁有十億教徒,那麼,每年便有二萬四千億元人民幣倒入這個黑洞,梵蒂岡是世上最大一個傳銷窩點!)
    基督教比鴉片更毒得多!
    英、美國家,為啥不整天敦促中國「宗(邪)教自由」?為啥不大力在中國境內散播基督教?(更正稿)
(本人數學不精,請精於數學的網友幫手核算一下數目)
沙文 2018/1/15 07:50
據云中國現有基督徒「八千萬」,若每人以月薪二千元計,每年進貢收入十分之一,便是二千四百元,愚蠢的甚至搭上身家性命。那麼,教會每年便有四百八十億元(人民幣)入袋。
旁觀者 發表於 2018/1/14 11:30

請教四百八十億點計出來?
80,000,000 x 2,400 = ?
抽刀斷水 2018/1/15 15:53
80,000,000 x 2,400 = ?
沙文 發表於 2018/1/15 07:50

一千九百二十億。

計少咗,可能預計有愚蠢基督徒搭上身家性命,計埋預計死亡人數。
旁觀者 2018/1/15 22:43

一時走神,没再核實。
抽兄對, 應是一千九百二十億元。謝謝抽兄、沙兄。
那麼,教會每年便在中國攫走十四億三千八百二十餘萬兩白銀。
beebeechan 2018/1/16 00:10
一時走神,没再核實。
應是一百九十二億。謝謝抽兄、沙兄。
旁觀者 發表於 2018/1/15 22:43

經常走神哩!

例如一家三口, 家庭收入每月2000元, 咁係咪要按人頭奉獻600? 定係200呢?
以, 80,000,000基督徒, 
就係 80000000 x  200 咁簡單既乘數黎咩!!?
沙文 2018/1/16 03:34
都唔啱

好似一國兩制咁, 係先有一國而後兩制

所以, 3位1體都係由3位收錢先, 然後到1體收, 共4份

600x4= 2400

每月要借4舊
beebeechan 2018/1/17 00:12
都唔啱

好似一國兩制咁, 係先有一國而後兩制

所以, 3位1體都係由3位收錢先, 然後到1體收, 共4份

600x4= ...
沙文 發表於 2018/1/16 03:34

好似入咗黑店食野咁
張單亂叉咁開數
抽刀斷水 2018/1/17 01:09
好似入咗黑店食野咁
張單亂叉咁開數
beebeechan 發表於 2018/1/17 00:12

唔係你以為什一奉獻好過癮呀。
旁觀者 2018/1/17 03:41
例如一家三口, 家庭收入每月2000元, 咁係咪要按人頭奉獻600? 定係200呢? ...
beebeechan 發表於 2018/1/16 00:10

假如一個單身人士月入五千(現在很多行業從業者如快遞員都有這薪水了),咁又點計?他每年便被教會叨走六千元!
    總之,基督教比鴉片更毒!
旁觀者 2018/1/17 03:44
抽刀斷水 發表於 2018/1/17 01:09

若BB仔係吃耶穌這碗飯的,咁就認真過癮咯。
beebeechan 2018/1/17 05:27
抽刀斷水 2018/1/17 01:09 提交

你估係飲結婚酒做人情咩!
奉獻係豐儉由人既。
在天主教堂,唔俾都一樣可以領聖體。
奉獻咗一萬既教友,個聖體又唔會大塊啲
沙文 2018/1/17 06:30
回覆 9# 旁觀者
您凈係計一種employment income吒?

仲有
Commissions, Rental, Dividend, interest, pension,Security option benefits, Capital gain,housing allowance, Bonus,Royalties.......呢?
抽刀斷水 2018/1/17 21:20
回覆 11# beebeechan

天主教因水浸就容許自由奉獻,就唔係叫什一奉獻啦。你咋唔知,定係想借尐意推銷舊教呀?
beebeechan 2018/1/17 22:44
回覆  beebeechan

天主教因水浸就容許自由奉獻,就唔係叫什一奉獻啦。你咋唔知,定係想借尐意推銷舊 ...
抽刀斷水 發表於 2018/1/17 21:20

原來你一早知有啲教會根本不強調「十一」。
更没有強制奉獻這回事

甚麼 8000萬x $2400 係九翕一通
沙文 2018/1/18 00:16
係冇「十一」強制奉獻這回事, 其實係>十一。
仲有蜜桃成熟時, 第一份工初次出糧要畀卵曬佢, concept直頭係叫您獻出初夜一卵樣, 和味過和味龍
https://www.ct.org.tw/1186004
旁觀者 2018/1/18 02:21
在天主教堂,唔俾都一樣可以領聖體。
beebeechan 發表於 2018/1/17 05:27

在天主堂,兒童個個唔使俾錢都要「領聖體」。
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
旁觀者 2018/1/18 02:27
原來你一早知有啲教會根本不強調「十一」。
更没有強制奉獻這回事
beebeechan 發表於 2018/1/17 22:44

妖書就強調要擰十分之一收入出來俾耶和華(用來叫雞還是吃自助餐就不得而知)。你聽妖書講,還是聽妖教傳銷人講。
沙文 2018/1/18 03:42
邊様平就跟邊様。
因為慌往客戶流失, 聖教會都會實行特價酬賓周, 等唔肯為信仰付出嘅教友留喺教會充撐場面
beebeechan 2018/1/18 08:07
妖書就強調要擰十分之一收入出來俾耶和華(用來叫雞還是吃自助餐就不得而知)。你聽妖書講,還是聽妖 ...
旁觀者 發表於 2018/1/18 02:27

借沙文句口頭禪用一用
你呢啲就係叫又5識經文, 又要學人講經文。

(1) 只有肋未人才可以有資格收十一,
(2) 肋未紀 27:30 「凡土地的出產,或是田地的穀物,或是樹木的果實,十分之一應歸於上主,是獻於上主的聖物。」
只有是在耶和華給以色列人預許地內的農作出產才需要「十一」

牧師又唔係肋末人, 你既收入又唔係農產品, 更唔係 grown in Israel.

唔好亂拋膠書包, 一朕臭膠味
beebeechan 2018/1/18 08:12
係冇「十一」強制奉獻這回事, 其實係>十一。
仲有蜜桃成熟時, 第一份工初次出糧要畀卵曬佢, concept直頭係 ...
沙文 發表於 2018/1/18 00:16

你呢啲就係有病住院, 有免費既政府醫院唔去(只象徵收你$100一日)
你就死要去養和,請個私家專科黎睇你,
去完出黎又要呻貴, 好似俾人搶咗你錢咁
沙文 2018/1/18 12:35
你呢啲就係typical屎忽思維 - 個屎忽坐喺咩位置, 就決定咗您有咩諗法, 即係所謂「立場決定觀點」。

做教徒, 就梗係想縮骨, 祭出舊約話睬佢都有味。

但係牧者個個月有quota, 壓力好大, 挖都要挖些新約經文引人autopay

https://www.ct.org.tw/1290337
1 [2] [3] > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊