離教者之家

西門落耳刀

1 [2] [3] > [5]
沙文 2019/1/21 01:20
阿稣上架前最後表演的「神蹟」, 係唯一一次醫外傷事件

18:10 西門彼得帶著一把刀、就拔出來、將大祭司的僕人砍了一刀、削掉他的右耳.那僕人名叫馬勒古。

可能因為技術水平問題, 斷手斷腳、斷頭腰斬等較精彩戲法, 佢嘅團隊就無法演出了。

切耳仔表演, 细路仔都識啦, 好心您
beebeechan 2019/1/21 02:45

其實過嗰僕人係聖殿海豹特擊隊黎,Temple Seal
天生無耳既
沙文 2019/1/21 07:06
點解阿穌臨刑都安排一場告別演出呢?
佢緊係諗住壓軸好戲要最高潮,今次我们苦練多時终於有嶄新技術突破,蚊飯都流埋,唔到沙文呢條粉腸唔信啦啩?
佢唔知呢尐幻術在天竺同中原都係普通料, 切耳仔简直唔入流, 駛鬼出navy seal
https://ctext.org/wiki.pl?if=gb&chapter=437125
beebeechan 2019/1/21 08:06
佢緊係諗住壓軸好戲要最高潮,今次我们苦練多時终於有嶄新技術突破,蚊 ...
沙文 發表於 2019/1/21 07:06

你上邊都識講哩, 耶穌神蹟, 醫埋啲跛手跛腳, 斷肢既就唔識醫。
依家咪做個示範, 甩咗既野都可以黐番上去㗎, 無做, 唔係等如唔曉做,神能係多元化。
他日你條野俾老婆剪甩咗, 無Q用, 或者改短咗。。。。。。你都搵穌哥接駁丫。
beebeechan 2019/1/21 08:08
https://ctext.org/wiki.pl?if=gb&chapter=437125
.

文言文, 唔曉睇喎,
你睇明咗先哩
beebeechan 2019/1/21 08:09

呢個都唔係最後演出, 仲有幾個 encore 㗎喎
beebeechan 2019/1/21 08:26
蚊飯都流埋,唔到沙文呢條粉腸唔信啦啩?
..

神蹟, 幾神, 都唔可以令局外人信既, 只有受者先知厲害!
要做在你身上先得, 諗要切咗你碌野, 跟住又同你銲番埋。。。。。
沙文 2019/1/21 12:21
都唔係嘅。歷史記戴唔見阿稣醫植物人,係因為太容易扮,不能被confirmed.但若然佢當眾將佢老表個頭駁番好起身讚美主,繼續免費施洗,咁就更加轟動有新聞價值。羅馬史學家想唔記述都唔得啦

此段經文尚有兩點值得大家注意。
點解要咁specifically指明係右耳呢?
若要表現阿稣法力之高,who cares切嘅係左耳定右耳?

很可能係因为西門同馬勒古排戲嘅時候,多次反覆強調要記住係斬右耳。因為他們預備的道具耳仔係右耳,若然臨塲搞錯,在左耳虚幌一刀,暗中掉落地的卻是右耳,咁就穿煲矣!所以他们練習時反覆強調這個一定不能搞錯,而聖經就將此蛛絲馬跡記了下來。此其一。
to be continuted.
beebeechan 2019/1/21 13:20
若要表現阿稣法力之高,who cares切嘅係左耳定右耳?

沙文 發表於 2019/1/21 12:21

本來就係 who cares.....
不過依家係你去咖
沙文 2019/1/21 23:49
寫福音嗰條茂利都care 嘅。唔係就唔會寫出來。

究竟事情是否上述咁呢?據我推斷,又唔係喎,實情係,當時西門彼得的確係臨場擺烏龍。如何烏龍,且看沙文獨到分析:
請大家先設想以下scenario.
抽刀斷水在公厠痾尿.突然被人一刀切咗條J。兇徒逃逸,路人沙文見義勇為,用纸袋裝住條J加冰,等白車來時連人帶J送院,駁番之後幸無大礙揮洒自如。
事後香港公安查到原來犯人係陳版友。在拘捕時陳版友話:挑佢都醫番好乜事都冇,您拉我做乜L嘢?
咁樣得唔得呢?稍有common sense嘅網友,都知道刑事傷人案,就算受害人醫得番好,鄭若驊一様會起訴。您估CY咩?
我们知道,當睌客西馬尼園,净係拉咗阿稣,並冇拘捕使徒。由criminal law層面,西門彼得犯了傷人罪,冇理由唔拉,由civic law層面,馬勒古痛咗一嘢,冇理由唔追封賠償。
咁點解放過西門彼得?唯一合理解釋係:人人都睇出這只不過係细路仔玩泥沙馬骝戲,根本冇得提控。

咁佢地點様睇出?原來西門彼得切的是右面耳仔,但佢地事先準備的係左耳
beebeechan 2019/1/21 23:55
由criminal law層面,西門彼得犯了傷人罪,冇理由唔拉,由civic law層面,馬勒古痛咗一嘢,冇理由唔追封賠償。
咁點解放過西門彼得?唯一合理解釋係:人人都睇出這只不過係细路仔玩泥沙馬骝戲,根本冇得提控。

沙文 發表於 2019/1/21 23:49

用今日法例黎睇,
警察拉人時, 都要首先表明身份:
我係西九重案組。。。。乜乜沙展, 依家拉你。。。
我係FBI,
我係 NYPD。。。。

條友黎拉耶穌時, 無講明佢係聖殿特警, 大內待衛。。。
一班人帶火把, 帶棍咁兇你,
好驚呀, 受威脅喎!
呢啲係自衛黎。

警司都要俾人攞委任証出黎睇睇先哩

https://www.youtube.com/watch?v=Z3brdVcRyYc
beebeechan 2019/1/22 00:29
請大家先設想以下scenario.
抽刀斷水在公厠痾尿.突然被人一刀切咗條J。
沙文用纸袋裝住條J加冰
.

路不拾遺喎
beebeechan 2019/1/22 00:36
,駁番之後幸無大礙揮洒自如。
..

佢老婆投訴:有雪味
beebeechan 2019/1/22 00:39
抽刀斷水在公厠痾尿.突然被人一刀切咗條J。

軟奶奶既野,好難一刀切斷,用手執住要鋸下鋸下先得
你估係一碌蔗咩
沙文 2019/1/23 03:25
冇法律常識鄉下仔就以為一定要官差先拉得人, 佢地唔知世上有citizen's arrest, 連大佬阿稣都拉得, 何況彼得馬前卒。

由此, 再補充踢爆一件事。既然在客西馬泥現場都將使徒放生, even though彼得造假傷害他人身體都冇事, 咁事後所謂3次不認主係,根本纯屬整色整水,夾硬作多個古仔等人以為阿穌真係能知過去未來。至於點様做到被人點3次相,見到人熟口熟面就専登擂埋去就得啦。喂喂若然一不小心畀人點相多一次变咗4次不認主咁咪又蝦碌咯?
冇人叫您寫經寫得咁忠直,寫少一次會死嘅咩?
beebeechan 2019/1/23 05:12
冇法律常識鄉下仔就以為一定要官差先拉得人, 佢地唔知世上有citizen's arrest, 連大佬阿稣都拉得, 何況彼得 ...
沙文 2019/1/23 03:25 提交

你睇多啲警訊哩。
你發現身懷條炮既悍匪,都唔係上去行使 citizen arrest 係嘛。
俾人轟一鎗都因你無腦。
警訊係教你馬上報警咋。唔好呈英雄。
沙文 2019/1/23 05:16
X你媽的!永合老闆勇擒持槍匪狠罵 還搶不搶劫?
一周10華人食肆被竊 另2間遭劫

[2019.01.21] 發表

永合店內錄影到匪搶劫過程。

【明報專訊】「還搶不搶劫?操你媽的!打死你吖!」

「Sorry!」

「Sorry你媽個……,你打什麼劫?」

昨日凌晨2時,打劫萬錦太古廣場外永合食肆的劫匪,其中一人被天合老闆駕車追及,劫匪所駕汽車撞進雪堆,血流披面。

駕車追上來的永合老闆拉開車門訓斥,劫匪不斷道歉說:「Sorry」,當中還混雜了匪徒的求饒哭聲。

這是近日第三宗持槍匪徒搶劫華人食肆案,前兩宗分別是「大有名糖」和「大槐樹」。這兩宗劫案匪徒都行劫得手逃去,而之前則有逾10間華人食肆被人打破玻璃入內搬走收銀機。

永合是新開業的食肆,24小時營業,在Steeles和Kennedy太古廣場附近。據悉昨日凌晨兩名蒙面男子拿槍進入店內,直接去收銀處威脅收銀員拿錢,搶走存放現鈔的錢箱逃去,當時店內有不少人正在用餐。

兩匪得手後奪門而出,分駕車輛逃走。永合的老闆則尾隨追出,登上自己的車,緊追其中一匪。

劫匪所駕汽車慌亂中衝入停車場的一雪堆內停下,老闆拉開車門,匪徒其後血流披面,不斷說:Sorry求饒。

老闆報警後,警方到場將該匪徒拘捕帶走,汽車內找到被劫的部分現金。警方相信被捕者是負責駕車接應的,故相信仍有一至兩名同黨在逃。

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190121/taa1_r.htm
beebeechan 2019/1/23 06:38
X你媽的!永合老闆勇擒持槍匪狠罵 還搶不搶劫?
一周10華人食肆被竊 另2間遭劫
[2019.01.21] 發表

...
沙文 發表於 2019/1/23 05:16

嗱,麻煩話俾「貴伯母」知,全世界既警察都係咁教既:

[attach]475[/attach]

唔好懶醒以為自己係葉問
beebeechan 2019/1/23 06:52
再補充踢爆一件事。既然在客西馬泥現場都將使徒放生, even though彼得造假傷害他人身體都冇事, 咁事後所謂3次不認主係,根本纯屬整色整水,夾硬作多個古仔等人以為阿穌真係能知過去未來。至於點様做到被人點3次相,見到人熟口熟面就専登擂埋去就得啦。喂喂若然一不小心畀人點相多一次变咗4次不認主咁咪又蝦碌咯?
冇人叫您寫經寫得咁忠直,寫少一次會死嘅咩?
.
沙文 發表於 2019/1/23 03:25

就好似港警檢控旺角騷亂既憤青咁,影哂相証明佢係現埸,
佢都唔夠膽話係去示威,話當時係去購物喎。
不敢認。。。。係人之常情嚟既

你又點知亞伯唔認亞穌唔止三次咁呢?
無人楂機影低條片放上 youtube 咩?
沙文 2019/1/23 07:32
警方都係話沒有受過専業訓練嘅普通市民先致唔好咁啫。您作一個理由出黎之後,都要諗下是否convincing先好發表,祭司家丁叠馬又有架撑, 駛Q抬問公出黎

26:47 說話之間、那十二個門徒裡的猶大來了、並有許多人、帶著刀棒 a large crowd armed with swords and clubs、從祭司長和民間的長老那裡、與他同來。

大佬都認咗唔夠人砌, 扯晒白旗啦
26:52 耶穌對他說、收刀入鞘罷
所以,12個人24隻眼癱癱睇住阿穌畀人上孖葉都唔郁啦, 不過人地見彼得只不過係扮切耳仔玩玩下,所以費L事浪費公帑
沙文 2019/1/23 08:02
你又點知亞伯唔認亞穌唔止三次咁呢?
無人楂機影低條片放上 youtube 咩?

beebeechan 發表於 2019/1/22 14:52

温馨提示貴教事先諗定若然遇到意料之外㸃算啫
世上有murphy's law, 人算不如天算
1 [2] [3] > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊