離教者之家

猶太民族黨

沙文 2019/2/27 17:25
經書創作組不但在劇情方面冇下功夫,對白設計亦唔經大腦:
14:55 祭司長和全公會尋找見證控告耶穌、要治死他.卻尋不著。
14:56 因為有好些人作假見證告他、只是他們的見證、各不相合。

其實,在1個時辰之前,阿穌親口承認佢擁有威脅國家安全的龐大武裝部隊。

26:53 你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼。

連我咁純品嘅人都揾到料落charge,祭司長同全公會點可能尋不著?難道祭司長仲好雙乳過林鄭+Pikachu
此等情節真係墳場傳教。
beebeechan 2019/2/27 22:22
其實,在1個時辰之前,阿穌親口承認佢擁有威脅國家安全的龐大武裝部隊。

26:53 你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼。

連我咁純品嘅人都揾到料落charge,祭司長同全公會點可能尋不著?

沙文 發表於 2019/2/27 17:25

你個仔行入大耳財務公司話要借一千萬買個上車盤,
佢話:你想我不能中六合彩, 然後一次過連本帶利還清㗎咩?

於是, 好純品既財務公司就即刻過數?
粉腸公司
beebeechan 2019/2/28 00:59
經書創作組不但在劇情方面冇下功夫,對白設計亦唔經大腦:
14:55 祭司長和全公會尋找見證控告耶穌、要治死他 ...

你又睇經唔細心, 只係經左腦無經右腦。

猶太祭司長想治死耶穌, 係因為佢地認為耶穌講野孽瀆神, 串親班祭司經師, 唔係因為耶穌要起義打倒羅馬人

猶太人祭司自己都想有12旅兵力, 可以同羅馬人片過
beebeechan 2019/2/28 01:21

英文版係:

Thinkest thou that I cannot now pray to my Father, and he shall presently give me more than twelve legions of angels?

legion 一旅, 變咗係一營

一旅, 在羅馬時代到今日軍隊編制, 都係5000人左右。

一營, squadron, company。。。。150人左右。

60000人開工, 出糧就計1800 人, 打斧頭咩~
沙文 2019/2/28 14:21
回覆 3# beebeechan

祭司係好市民,有責任舉報
既然佢串親班祭司經師, 就好應做順水人情, built 到case 唔駛領導夫人發綺夢又話佢如何如何無辜受屈,搞到佢老公要金盤洗手咁為難
唔係咁都要我教啩
沙文 2019/2/28 14:49
回覆 2# beebeechan

係呀, 您坐高鐡去中南海門口, 揸住大聲公話您想我不能求我父、現在為我差遣十二營多F35C, 十二營多B-21來推翻你共產黨麼。

睇下您以後仲有冇得貼文?
beebeechan 2019/2/28 15:51
無數在非洲出生的嬰孩,甚麼壞事也沒有作過,就因為內戰和饑荒而活活餓死了。上帝看著這些嬰孩受苦被他犧牲 ...
龍井樹 發表於 2019/2/28 13:41

呢啲理據, 驟耳聽好似好有理,
實在又好無理, 仲有點膠膠地。

好比有人鹵莽駕駛車瓜咗十幾人。。。
竟然係去怪責車廠點解造啲會車死人既車。

(你都識講係內戰哩)
beebeechan 2019/2/28 15:53

刪咗
沙文 2019/2/28 15:56
呢啲理據, 驟耳聽好似好有理,
實在又好無理, 仲有點膠膠地。

好比有人鹵莽駕駛車瓜咗十幾人。。。
竟然 ...
beebeechan 發表於 2019/2/27 23:51

非洲內戰關我乜叉事呢?
beebeechan 2019/2/28 21:36
非洲內戰關我乜叉事呢?
沙文 發表於 2019/2/28 15:56

我都唔係同你講野
真係關李隠仕
沙文 2019/3/1 05:13
佢在祭司嘅伙記面前大放厥詞, 但對住特首就成隻鵪鶉咁, 又唔夠胆講你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼Lu喎

27:13        彼拉多就對他說、他們作見證、告你這麼多的事、你沒有聽見麼。
27:14        耶穌仍不回答、連一句話也不說、以致巡撫甚覺希奇。

可能驚彼拉多insists:「下官想開下眼界, 您唔求老豆派佢地來畀我閱兵我唔釘您,睇您救乜L嘢世」
beebeechan 2019/3/1 06:50
佢在祭司嘅伙記面前大放厥詞, 但對住特首就成隻鵪鶉咁,
沙文 發表於 2019/3/1 05:13

唔係喎
耶穌同彼拉多有幾長既對手戲,
台詞係若望福音第18章
沙文 2019/3/1 06:52
點解唔叫若望同馬太溝通好先致寫經
串謀連夾口供都唔識不過呢單都唔係第一次,福音入便大L把嘢係咁
若望哭音入面嘅彼拉多同阿稣咁好傾, 巡撫就唔駛甚覺希奇。
其他哭音入面嘅彼拉多就要。
沙文 2019/3/1 07:21
即使在若望福音, 佢都唔夠薑同特首咁講
你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼

唔次點解, 祭司亦都好厚道冇爆佢大鍋, 以致特首唔點算
我查不出他有甚麼罪來

查實阿穌條粉肠唔係innocent嘅
沙文 2019/3/1 07:21

唔知點解, 祭司亦都好厚道冇爆佢大鍋, 以致特首唔點算
我查不出他有甚麼罪來

查實阿穌條粉肠根本唔係innocent嘅
beebeechan 2019/3/1 07:27

唔知點解, 祭司 ...
沙文 發表於 2019/3/1 07:21

都唔係喎
耶穌直頭表露埋身份:
於是比拉多對他說:「那麼,你就是君王了?」耶穌回答說:「你說的是,我是君王。我為此而生,我也為此而來到世界上,
沙文 2019/3/6 18:31
阿穌知道做一個冇軍事力量嘅王, 比拉多唔會好介意。當時又夠有希律王, 係羅馬佬封畀佢。即是, 如果阿稣有料, 都可以被封做藩王, 問題不大。但起兵反抗羅馬佬冊封的希律就係作反。
所以佢只夠胆在嘍囉面前"你想我不能求我父、現在為我差遣十二營多天使來麼", 在領導面前就不敢吹佢老豆手握兵權

而家又夠有4大天王, 特首同主席/總理都冇意見
但係佢地可以做天王係因為佢地冇話過你想我不能求我父、現在為我差遣第七艦隊來在南海游弋麼

而大祭司冇捉住呢句煮重佢米,就令劇本更為失敗

返回首頁 | 登錄 | 註冊