離教者之家

大家有無聽過香港神的教會?

匿名 2019/3/5 16:17
呢間教會, 真係好奇怪, 而家仲講埋晒D咩咩咩南十字星當係主釘十字架. 咁見到十字路口我又駛唔駛朝拜?
匿名 2019/3/5 16:25

連歌都古怪....

愛夢? 終極? 南十字星? 咁十字路口得唔得?
匿名 2019/3/5 16:35
https://www.docdroid.net/xcQLFtD/final-7-aug-2017.pdf

連D material 都勁古怪, 咩奇珍祈禱?短禱定點??

乜祈禱都分咁多類ka mei?
匿名 2019/3/5 16:52
連歌都古怪....

愛夢? 終極? 南十字星? 咁十字路口得唔得?
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/5 16:25

南十字架?什麼來的?? 聖經有教導嗎?
beebeechan 2019/3/6 00:23
呢間教會, 真係好奇怪, 而家仲講埋晒D咩咩咩南十字星當係主釘十字架. 咁見到十字路口我又駛唔駛朝拜? ...
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/5 16:17

望到南十字星座聯想到十字架,
不是「呢間教會」有問題的地方罷。
猶如病人送到急症室, 醫生只注意到他屁股上的痔瘡, 不理他呼吸因難, 臉也發紫了。

其實把「南十字星」比作是「懸在天空的十字架」有甚麼問題?
匿名 2019/3/6 01:28
在某些晴朗的日子,飛機噴出的蒸氣,會剛好和天上的高空雲,形成一個十字形,一些幼稚和沒有常識的牧師,便會大做文章,說是什麼奇蹟,上帝保守香港等等。
一些同樣地無知的信徒,便會歡喜雀躍,說一些肉麻的話,以為可以討好他們的神明。
beebeechan 2019/3/6 01:39
在某些晴朗的日子,飛機噴出的蒸氣,會剛好和天上的高空雲,形成一個十字形,一些幼稚和沒有常識的牧師,便 ...
Guest from 119.236.22.x 發表於 2019/3/6 01:28

哦。。。。
有時撒旦也會在天空出現哩
beebeechan 2019/3/6 01:47

香港好,祖國好;祖國好,香港更好
這話肉不肉麻?
beebeechan 2019/3/6 02:29

穿鑿附會既說話, 例如
「石田為業喜非常,畫餅將來未見香。怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」
    車公老爺子真靈擎,今年靈籤 ...
旁觀者 發表於 2019/3/1 22:51

肉麻既說話, 
人人會說, 不是基督徒獨家代理的喎
匿名 2019/3/6 08:33
回覆 5# beebeechan

問題就在於, 聖經從未沒有這樣的教導, 所以, 自己有感而發, 可以, 但, 絕不能當作聖經真理教導信徒. 聖經亦清楚解釋了, 不能在真理上作加或作減.

年青人, 請熟讀聖經
匿名 2019/3/6 08:35
回覆 5# beebeechan

問題就在於, 聖經從未沒有這樣的教導, 所以, 自己有感而發, 可以, 但, 絕不能當作聖經真理教導信徒. 聖經亦清楚解釋了, 不能在真理上作加或作減.

年青人, 請熟讀聖經
beebeechan 2019/3/6 11:26
回覆  beebeechan

問題就在於, 聖經從未沒有這樣的教導, 所以, 自己有感而發, 可以, 但, 絕不能當作聖經 ...
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/6 08:35

人地都係做啲聯想唶
無話南十字星係真理
匿名 2019/3/6 11:39
人地都係做啲聯想唶
無話南十字星係真理
beebeechan 發表於 2019/3/6 11:26

香港神的教會, 講關於南十字星, 己經在聚會被當題目做講道, 也被用黎當作詩歌在聚會唱, 這樣做, 合宜嗎?

如果這樣, 不如叫弟兄姊妹, 經過十字路口, 聯想下十字架, 拜一拜, 都係聯想一種.

由你的回覆, 也睇得見, 你對聚會, 教會, 甚至對自己所追求的, 都無什麼領受與要求. 好好在主的道札根吧
beebeechan 2019/3/6 12:02
香港神的教會, 講關於南十字星, 己經在聚會被當題目做講道, 也被用黎當作詩歌在聚會唱, 這樣做, 合宜嗎?
...
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/6 11:39

新教教會崇拜,愛唱甚麼便唱甚麼,不似天主教般有指定曲目,
只要是話歌頌神,讚美神便可,
打 band ,舞蹈團都可以上台

既然是無規定,也没有甚麼合宜,不合宜。
beebeechan 2019/3/6 12:07
見人棟篤笑好收
咁用楝篤笑形式來傳道又合不合宜?
beebeechan 2019/3/6 12:09
...
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/6 11:39

唔知你心目中既「合宜」係用乜標準來定囉

睇唔順你既眼唔等如不合宜既
beebeechan 2019/3/6 12:11
...

如果這樣, 不如叫弟兄姊妹, 經過十字路口, 聯想下十字架, 拜一拜, 都係聯想一種.

乜呢個教會有叫教徒拜南十字星㗎咩?

據我所知,新教教會係唔會「拜」野㗎喎

你咪亂扣人帽
beebeechan 2019/3/6 12:15
回覆  beebeechan

問題就在於, 聖經從未沒有這樣的教導, 所以, 自己有感而發, 可以, 但, 絕不能當作聖經 ...

年青人, 請熟讀聖經
Guest from 118.143.90.x 發表於 2019/3/6 08:33

學人講熟讀聖經添

咁經上都無講話唔俾人用現實生活中的例子來歌頌神唶,
睇落,你亦係唔多熟經
beebeechan 2019/3/6 12:17
有啲教會既作為的確係抵鬧
不過,都唔係好似你咁亂鬧既
beebeechan 2019/3/6 12:20
好好在主的道札根吧

就憑你呢一句就睇到你無根。
若天不降雨,你有幾多根都無用,一樣枯死。

返回首頁 | 登錄 | 註冊