離教者之家

人生列車的方向與燃料

< [1] 2
逃出魔幻紀 2019/6/18 23:30
按「引用」,預設係回應該帖既開頭,如果你想回應中段,就首先將該段複製,按引用後把開頭改為你想 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/18 18:58

唔該曬抽刀網主
旁觀者 2019/6/19 02:56
回覆  旁觀者
作者將信基督教嘅人想像成外國狗,信仰儒釋道包括外國佛教者先至係人,雖然都係出於不能愛己及人嘅自大,但係這種義和團式嘅人狗邏輯,比上述娘娘腔嗰種驕傲層次更低。
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/18 13:47

閣下都未明文章講緊乜。
        方舟子先生是說移鼠將異族人視為狗,有好嘢都唔益佢哋。
        移鼠連自己都未愛,「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
又何來「愛己及人」﹖
beebeechan 2019/6/19 08:07
移鼠連自己都未愛,「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
又何來「愛己及人」﹖
        ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 02:56

如果你同你老婆講:
『我愛我既父母,兒女, 弟兄姐妹, 同自己既性命, 多過愛你。。。』
唔知你老婆個面口馬上變成乜777樣了
beebeechan 2019/6/19 08:17
閣下都未明文章講緊乜。
        方舟子先生是說移鼠將異族人視為狗,有好嘢都唔益佢哋。
        ...

耶穌對自己友又點講呢?
瑪竇福音 23:33
蛇啊!毒蛇的種類,你們怎能逃避地獄的處罰
(佢係咁鬧猶太人喎)

狗, 還可以有忠心, 可以當寵物。。。。
蛇?
你屋企有無養蛇?

你在浴室劏蛇就有
逃出魔幻紀 2019/6/19 15:10
閣下都未明文章講緊乜。

唔怪得啦,原來係方舟子嘅文章。方舟子雖然係一個好有邏輯思考能力嘅人,佢嘅某d思考方法同埋人文觀點我都覺得有可取之處,但係佢係一個無神論者,噉樣佢關於宗教嘅觀點我就冇乜興趣去評論同理解喇,因為有神論者同絕對嘅無神論者係冇辦法就宗教話題溝通嘅,原因係認識上嘅南轅北轍,例如嬰兒認為想飲奶食糊仔就要喊,一喊大自然就會提供食物,但係成年人認為想飲奶食糊仔必須養牛種稻米,或者做其他工作賺錢去交換。嬰兒同成年人嘅以上認知,都係佢哋經驗同認識嘅事實,但雙方係冇可能說服到對方嘅。

不過如果我冇睇錯,呢度嘅網友都可能唔係絕對無神論者,佢哋係唔承認神嘅存在,但又未去到承認神嘅唔存在,如果去到咁絕對,我諗都冇興趣留喺呢度傾偈啦。

耶穌嘅教導用咗大量嘅比喻,因此,讀聖經唔應該斷章取義按字面去理解,否則我哋點樣去理解漁夫的漁夫,死人葬死人呢啲表述呢?
龍井樹 2019/6/19 15:54
回覆 26# 逃出魔幻紀

有神與無神之間,其實存在大片灰色地帶。最極端的情況是,除大公教會的雅威以外,其他全是假神邪神,包括新教的耶和華亦是異端邪說。

其次,是信仰三一神的所有基督信仰,包括天主教、新教,以及東正教;再其次係信仰一神教的包括猶太教和伊斯蘭教;再擴大範圍,包括一切人格神如黃大仙、北帝、女媧,以及齊天大聖等;然後係一切有人格以及沒有人格的例如梵天、造化真幾、宇宙創生原理,以及原力等。

再擴大範圍,只要是科技水平比人先進的例如外星人、其他高次元、其他宇宙的生命亦包含其中。
逃出魔幻紀 2019/6/19 23:08
有空間就好,灰色地帶越大越好,咁樣先多啲機會討論。想請教下“包括新教的耶和華亦是異端邪說”呢句話點解?
beebeechan 2019/6/19 23:12
有空間就好,灰色地帶越大越好,咁樣先多啲機會討論。想請教下“包括新教的耶和華亦是異端邪說”呢句話點解 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 23:08

原來你都睇唔明

我仲以為係我中文屎添
龍井樹 2019/6/21 11:28
回覆 28# 逃出魔幻紀

宗教改革初期,德國的新教教派宣佈脫離教廷統治,教廷視之為異端邪說,並派兵殲滅。新教徒被迫改教,否則處死。我以前是新教徒,教會內亦曾聽傳道人把天主教會比喻為啟示錄中的大淫婦,信仰不純,將來要被神審判並棄絕。
匿名 2019/6/21 12:00
回覆 30# 龍井樹
新教同天主教因為對聖經嘅理解同埋行政上邊嘅做手唔同,而互相指責嗌交打交,我不嬲都覺得好正常,人之常情。不過俾個甕缸佢哋做膽,都冇人夠膽指責對方所信奉嘅天主或者耶和華上帝係異端,所以呢,雖然目前可能性好低同埋操作性好艱難,雙方都或多或小有謀求合一嘅心意。
匿名 2019/6/21 12:06
回覆 31# Guest from 202.75.250.x
奇怪?我搞錯咗啲乜?逃出魔幻紀變成咗遊客!你登陸?
beebeechan 2019/6/21 13:01
回覆  逃出魔幻紀

宗教改革初期,德國的新教教派宣佈脫離教廷統治,教廷視之為異端邪說,並派兵殲滅。新 ...
龍井樹 發表於 2019/6/21 11:28

歷史上有那些史實是教廷派兵殲滅馬丁路德的改革派?
羅馬教廷係無兵㗎啵, 派甚麼兵?
馬丁一直在德國受腓特烈三世人身保護
beebeechan 2019/6/21 13:04
教會內亦曾聽傳道人把天主教會比喻為啟示錄中的大淫婦
龍井樹 發表於 2019/6/21 11:28

呢個教會教你信耶穌得永生, 你就唔信
呢個教會教你天主教係大淫婦, 你就信哂既?
龍井樹 2019/6/21 14:14
回覆  龍井樹
新教同天主教因為對聖經嘅理解同埋行政上邊嘅做手唔同,而互相指責嗌交打交,我不嬲都覺得好 ...
Guest from 202.75.250.x 發表於 2019/6/21 12:00

逃出魔幻紀?

新教一向有指大公教會係偏離真道,至於是否異端並沒有天主教會那樣嚴格清晰,某個新教教派指責天主教會是異端並不須要經所有新教教派同意。
龍井樹 2019/6/21 14:17
歷史上有那些史實是教廷派兵殲滅馬丁路德的改革派?
羅馬教廷係無兵㗎啵, 派甚麼兵?
馬丁一直在德國受 ...
beebeechan 發表於 2019/6/21 13:01

宗教改革初期,可能馬丁路德都未出現。羅馬教廷有十字軍,明珠台的節目《野性古堡》有介紹這段歷史。
龍井樹 2019/6/21 14:18
呢個教會教你信耶穌得永生, 你就唔信
呢個教會教你天主教係大淫婦, 你就信哂既? ...
beebeechan 發表於 2019/6/21 13:04

提出的人信天主教是大淫婦就可以,我信不信有何相干?
逃出魔幻紀 2019/6/21 15:37
[quote]提出的人信天主教是大淫婦就可以,我信不信有何相干?
我同意呢個觀點。本人企喺基督徒嘅立場,認為嗰個新舊極端保守宗派,都係根據佢哋自己認為啱嘅神學觀點去解釋聖經,至於邊個啱邊個唔啱,最屘都要由耶穌嚟裁決。
beebeechan 2019/6/21 21:29
。羅馬教廷有十字軍,
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:17

第一, 十字軍不是教廷的兵, 帶兵的不是主教,神父。

第二
教宗是叫十字軍去中東傳教架?
不入教者, 不接授福音者, 殺哂佢地咁呀?
beebeechan 2019/6/21 21:37
提出的人信天主教是大淫婦就可以,我信不信有何相干?
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:18

咁係叫人云你亦云
你唔信既也跟人云

羊群效應?
beebeechan 2019/6/21 22:02
宗教改革初期,可能馬丁路德都未出現。
羅馬教廷有十字軍
龍井樹 發表於 2019/6/21 14:17

有問在馬丁路德之前, 教會有何『宗教改革』?
改革到要用兵既。。。。。。好大事吓嚟喎
(點解未聽過既?)
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊