離教者之家

祝福與詛咒

< [1] 2 [3] > [4]
哈佛專家 2019/7/22 22:20
知道,謝謝
旁觀者 2019/7/23 08:36
回覆  beebeechan
真正的理想王國,我相信祇有基督重臨為王時才可實現
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/22 15:13

大東亞共榮圈!
逃出魔幻紀 2019/7/25 11:49
回覆 3# beebeechan
根據《天主教教理》的有關條文,中國及林鄭政府已屬不義,已失去了權柄的正當性。雖然教會夠膽這樣説,但我看著聖經,心裏還是很不平安,還是不敢絕對認同教會的觀點。
beebeechan 2019/7/25 11:55
根據《天主教教理》的有關條文,中國及林鄭政府已屬不義,已失去了權柄的正當性。雖然教 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 11:49

林鄭的一條逃犯條例,
不至於把她與希特拉,張獻忠。洪秀全 ,赤柬,金正恩, ISIS 相提並論罷。

逃犯條例,也不是全都是壞東西。
beebeechan 2019/7/25 12:03

雖然教會夠膽這樣説,但我看著聖經,心裏還是很不平安,還是不敢絕對認同教會的觀點。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 11:49

你這點,似乎有少少新教唯獨聖經的影子,多多少少也滲入了一些了。

天主教重視聖經,但不會把聖經視為唯一的教導來源。
「聖傳」,通諭都是重要的。
逃出魔幻紀 2019/7/25 12:50
回覆 26# beebeechan
正是這樣,天主教、正教、及核心教理與天主教不相勃的基督教,都是我所認同的。
beebeechan 2019/7/25 13:34

核心教理與天主教不相勃的基督教,都是我所認同的。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 12:50

為甚麼『核心教理與天主教不相勃的』你又會去『認同』既呢?
不合邏輯喎。

有點似某議員咁講:我地係『和平示威』, 不過支持『良心暴力』
逃出魔幻紀 2019/7/25 14:58

回覆 28# beebeechan
請你說說天主教教理核心?我估計我應該因應你的理解去調整一下我的說法,但先聽聽你說核心是什麼?不能與示威反示威人士的說話或觀點混為一談,藍黃黑白的事很難說清楚,我覺得情形有點像巴別塔。
beebeechan 2019/7/25 18:20
請你說說天主教教理核心?我估計我應該因應你的理解去調整一下我的說法,但先聽聽你說核心是什麼?
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 14:58

先以信經的內容,
便可把一半的新教教會剔走。

與信經相符的, 算是正統教會罷, 也只做到信經的九成。
『我信唯一至聖至公, 由宗徒傳下來的教會。』, 它們便辦不到了。

即使是正統的新教教會, 與天主教的分別還是多著:
新教不信天主教教導的
*聖體聖事
*修和聖事
*煉獄
*聖母無玷原罪, 聖母升天
*天主教七件聖事中, 他們只保留三件

天主教也不認同新教所說的:
*因信稱義
*唯獨聖經
*聖經無誤
*選定, 預定論,
*未日災難說, 被提升天
*教會外無救恩

其它次要一點的分別。。。。不談了。
逃出魔幻紀 2019/7/25 19:58
回覆 30# beebeechan
按照你呢個界定核心教理嘅方法,我兩邊都信,但又兩邊都有嘢保留。
如果佢哋真係咁勢不兩立,就唔會年年搞基督宗教聯合祈禱活動啦,我參加聯合祈禱活動嘅時候心中冇違和感覺。但係我每次見到教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教……嘅宗教領袖同臺祈禱,各唸各經祈求世界和平幾時,我就會感到非常不安。請你指教我呢個不安有乜嘢問題。
beebeechan 2019/7/25 20:47
..
如果佢哋真係咁勢不兩立
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 19:58

咁又不至於要用上勢不兩立呢個咁挑釁性既字眼。
你估係中世紀分裂初期咩
beebeechan 2019/7/25 20:49
..

。請你指教我呢個不安有乜嘢問題。

是你內心的不安, 應由你自己去思考
(至少也要講少少你不安的地方是甚麼)

別人難以代勞。
逃出魔幻紀 2019/7/25 21:18
回覆 33# beebeechan
唔想喺呢度公開講,好容絆倒人。
beebeechan 2019/7/25 21:41
按照你呢個界定核心教理嘅方法,我兩邊都信,但又兩邊都有嘢保留。

我一向鐘意用比喻來輔助解釋。

好多人都畫漫畫像

當然, 都是畫同一人, 
有些人畫得像, 有些畫功差一點,
大家都認出是畫誰。

當中也有畫得最接近, 最似樣的罷。

基督教會, 大家知道他們都在講耶穌,
總有些人講得不太似真像, 
有些人講接近一點。
beebeechan 2019/7/25 21:44

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 21:18

我就會感到非常不安

你係講你自己之喎
逃出魔幻紀 2019/7/25 22:04
你係講你自己之喎
beebeechan 發表於 2019/7/25 21:44

我係想睇下你會唔會話無問題,同埋冇問題嘅理據之類嗰啲,如果冇嘢提出就OK啦,各人自己領悟。
beebeechan 2019/7/25 22:41
各人自己領悟。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 22:04

新教教會四分五裂, 如雨後的筍。。。
就係出自『各人自己領悟。』

天主教的好處是當人不知如何是好時,
就給予一個方向, 一個立埸
雖然, 人仍然可以不依從: 我自己同上邊交帳便是
抽刀斷水 2019/7/25 22:46
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/25 21:18

絆倒人都要照講,通識就係要學生全面吸收知識,唔好側埋一邊。
beebeechan 2019/7/25 22:51
抽刀斷水 發表於 2019/7/25 22:46

係囉, 
黃色, 藍色都要有。。。
咁加埋就係綠色, 象徵和平
逃出魔幻紀 2019/7/26 15:44
抽刀斷水 發表於 2019/7/25 22:46

同通識有D分別,基督徒講說話時心中有把尺,要講成就別人嘅說話,所以唔講絆倒人嘅說話。
不過關於呢個問題,我直講無妨,因為心中平安,唔認為呢個諗法有罪:

我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?
呢個只係我自己嘅“各自領悟”,  我唔敢一口咬定話教宗唔啱,  尋求緊,  領悟緊,  因為心中唔平安,  所以目前唔認同。
< [1] 2 [3] > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊