離教者之家

祝福與詛咒

< [1] [2] 3 > [4]
逃出魔幻紀 2019/7/26 15:46
係囉, 
黃色, 藍色都要有。。。
咁加埋就係綠色, 象徵和平
beebeechan 發表於 2019/7/25 22:51

黃藍嘅嘢比較好講的,要講到溝埋變綠色和平唔係冇可能,但係好艱難,事百倍而工甚微,所以,好似無謂嘥心機,打係最有效嘅方法。事實上亦都係噉,如果唔係美國佬出聲,老解應該一早打咗,天下已經太平。
對待政治問題,我通常習慣首先瞭解成件事嘅底蘊,再根據啱自己立場嘅學術理論,再配合歷史同埋事件中主角配角等人物嘅性格,去作出判斷。黃衫黑衫人係咪全部都噉樣理智分析我唔知,但佢哋目標肯定好明確:唔想香港變new薑東厰,嗰啲跳樓自殺嘅人令我諗起當年美軍攻佔沖繩時跳崖自殺嘅婦孺。白衫人大部分要求安定團结,情願冇民主唔想無飯食,有冇人真喺好想喺香港實現共產主義我唔知,不過圍村白衫佬肯定冇,佢哋只為錢。根據歷史經驗,呢班白衫佬鄉紳土豪喺一國一制之後會被拉去打靶(唔睇歷史書可以睇電影,譬如葛優嘅《活著》)。因為藍衫白衫普遍無明確嘅理想,所以先至會出現肥媽喊到收唔到聲噉講“我讀得書少,你哋啲大人物出嚟講下嘢啦,唔好兄弟姊妹互相打交……”,佢到而家都未知發生緊乜嘢事。

呢個問題講開手尾長,要令到Maria Codero明白發生緊乜嘢事,係一件相當艱難嘅事。我曾經喺呢度勸過一個五毛睇兩部書:涅恰耶夫嘅《革命者手冊》,同埋馬克思、恩格斯嘅《共產黨宣言》,我覺得呢兩本書係理解目前香港局勢嘅ABC入門基礎讀本。

深奧嘢唔想講太多,勞氣兼冇效果,喺呢度舉兩個簡單嘅例子嚟支持我嘅觀點:1)艾未未《香港的抗爭能贏嗎?》;2)葉劉係一個撐警集會度發言講:我喺英國住過兩年,喺美國住過四年,感覺到係外國係冇人會錫你架!
我對呢兩單嘢嘅感覺:1)艾未未同佢文章中所講嘅人嘅經歷,我都略為經歷過(我踎過大陸嘅監),佢講嘅嘢我認為係真實嘅。2)葉劉嘅經歷我亦都經歷過,我喺日本住過兩年,雖然唔係英美,但同屬民主先進國家,我嘅外國生活感受同佢完全唔同,冇話錫唔錫嘅問題,民主國家一視同仁依法辦事,你係乜嘢身份就可以攞到呢個身份應有嘅福利,唔會有任何差別。我唔知葉劉講嘅錫係乜嘢意思,你唔投入外國嘅社區文化唔單止,唔通反而仲要求外國政府因應少數族裔嘅習慣,逢年過節俾啲蛇齋餅粽你?

以上兩個例子可以睇到:黃絲有明確嘅政治同個人自由意向選擇,藍斯則比較偏重感性及個人利益。

作為基督徒,我而家都比較抽離少少嚟睇呢啲問題,7-21我著住黑衫從維園行到中環,只係叫過“香港人加油”,其他嗰啲“林鄭收皮”、“祇有暴政,沒有暴徒”嗰啲,我一句都冇叫過。
哈佛專家 2019/7/26 21:06
最近精神比較恍惚,需要休息。
逃出魔幻紀 2019/7/26 21:09
哈佛先生你都幾得意喎,成日鋪咗啲嘢又鏟返,好似天人交戰得好犀利噉。而且40%30%30%好似搵把尺度喎噉,哈哈哈,講笑嗻。好欣賞你對尋找靈魂歸宿事宜嘅認真同執著。我冇皈依過佛教(因為覺得高來高去冇乜可能實現),但係30幾年都以佛教嘅五戒十善作為生活嘅導航儀。轉捩點係睇到一個皈依印度教嘅香港女人嘅見證,佢修到非常高級(記得好似話有紫光定乜嘢噉,總之好勁),印度教徒對佢畢恭畢敬,但佢就喺咁高層次,打坐嘅時候出現問題,入定嘅時候遇到淫魔群亂嘅情況,更高級嘅人話畀佢聽過咗呢一關就會upgrade 噉話,但係佢次次去到嗰度都覺得超恐怖超核突,有一次佢頂唔順,念咗一句基督教徒教過佢嘅“奉耶穌基督之名驅趕……”之類嘅咒語,成個恐怖場景即時灰飛煙滅煙消雲散。這個人後來皈依咗基督教,讀埋神學院。
我揀教會嘅時候同你有啲相似,覺得天主教比較內斂,比較適合曾經鍾意佛教嘅我,而且,因爲我係一個鍾意玩古董嘅人,揀天主教就唔使銷毀屋企啲古董佛像同佛畫。點知受洗之後,自己漸漸將啲各朝代佛像佛畫包括宮廷造辦處製品,全部收落床下底,有個神父話呢啲係文化,擺嚟欣賞唔係供奉就冇問題,但係我打算搵另一個支持我嘅神父幫我做個儀式,將呢批嘢全部燒燬。

我喺探索過程中,一路儘量跟聖神行,而唔係跟世間欲念行。雖然我對天主教某d位唔係好認同,但呢個教會始終都係我最鍾意嘅靈修平臺,尤其係我最愛嘅聖體,我每日都去朝拜聖體同耶穌傾偈。
哈佛專家 2019/7/26 22:47
我也不是100%信天主教的。我睇天主教,除了看聖傳外,還會同耶穌基督溝通。

我個人受早期基督和佛教的影響比較大,尤其是受佛教的影響更深。亦因為受佛教的影響,所以我未有加入天主教或基督教。

我個人在選擇天主教或基督教時,有自己的偏好:

40%天主教,30%路德系(包括路德會及信義會等),30%UCC (United Church of Christ)的自由主義神學。我亦注意自由主義神學。

我個人不覺得天主教基督教在和其他宗教一起祈禱有什麼不妥,因為大家都是天人合一的。而且,佛教及道教也很殊勝。我個人比較不喜歡伊斯蘭教。

耶穌禱文
主耶穌基督,神的兒子,請慈憫我這罪人!

The Prayer of Jesus
Lord Jesus Christ, Son of God, have mercy on me, a sinner.
哈佛專家 2019/7/26 22:51

剛才弄清楚,我是比較執著民主自由,而不是比較執著耶穌,險些走火入魔。我真的不適合講民主自由。而我相信我也不太適合信耶穌。我比較適合信佛教。

我個人認為,印度教也很殊勝。那位由印度教轉入基督教的女士可能有她的因緣。個人是不予置評。

--------------------------------------------------
不得了。好像還真的執著:信耶穌基督,得民主自由。
哈佛專家 2019/7/26 22:54
對你的個人信教經歷。本人是不予置評。本人會尊重你的經驗及選擇。我個人就繼續選擇佛教。我的宗教信仰之路,相信你也知道的。謝謝。
beebeechan 2019/7/26 23:12
我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/26 15:44

又要搞個比喻

即係一個已婚既男人, 係咪唔可以同任何女性朋友交往?
日對, 夜對.....都只對住屋企那個女人?
beebeechan 2019/7/26 23:12
我覺得教宗同其他包括佛教道教伊斯蘭教嘅領袖同台祈禱,各念各經以祈求世界和平,就等於認同同台嘅宗教人士所唸嘅經文同天主教嘅經文,對促進世界和平有相同功效(起碼畀人哋嘅感覺係噉)。設想下:當年如果梅瑟、若蘇厄喺約旦河兩岸起壇獻獻祭俾天主, 但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,  我哋應該點樣理解呢幅圖畫呢?

各人同時間為相同意向祈禱,
唔係等如對對方的神崇拜, 祭獻。
進行祈禱時, 是各自各回到自己預定的房間獨立祈禱, 不是食大圍飯咁。
即使同檯食飯, 都可以各自修行, 
何況是不同檯。
beebeechan 2019/7/26 23:15
但同時又聯合巴郎同伊則貝爾喺隔籬起個壇拜巴耳, 共同為迦南地人民嘅生活幸福而祈禱,

拜巴耳, 是要行邪惡(用活人, 以兒童過火)來拜。
今日的佛, 回, 猶太教, 印度教都是導人向善, 不以行邪來求安。
不應與迦南人拜巴耳相比。

若教宗與拜仔鬼道士, 降頭師, 打小人, 問米媒婆, 東方閃電混在一起才是不安。

導人向善的宗教, 都有上主的影子罷,
是人用了不同方式去找神, 
正如上邊習總漫畫比喻, 大家都想描繪神, 
有人描繪的接近一點, 有人還差很多。
我信天主教的描繪是最好的。

可參考《梵蒂岡第二屆大公會議文獻》內之
【教會對非基督宗教態度宣言】
http://www.vatican.va/chinese/concilio/vat-ii_nostra-aetate_zh-t.pdf
beebeechan 2019/7/26 23:17
對你的個人信教經歷。本人是不予置評。本人會尊重你的經驗及選擇。我個人就繼續選擇佛教。我的宗教信仰之路 ...
哈佛專家 發表於 2019/7/26 22:54

不過, 你早陣子才說過不拜觀音了, 都是天主好。
你既信仰, 係海鮮價, 日日唔同既

(唔記得食藥?)
哈佛專家 2019/7/26 23:57
我個人是比較傾向佛教及觀音,有時會選擇天主教,但未成功。即使信天主教,我仍然對佛教及觀音有感情。

謝謝你的關心。
逃出魔幻紀 2019/7/27 09:49
回覆 52# 哈佛專家
人有自由意志,思考同選擇亦需要時間沉澱,好正常。祝平安。
逃出魔幻紀 2019/7/27 10:10
回覆 50# beebeechan
你講嘅嘢,有其他教友已經同我講過,我知道天主教喺呢件事上邊嘅基本入場,但係我個人仍然係唔認同。要係聖經上面揾到絕對支持呢件事嘅經文係冇乜可能,但反對呢件事嘅就好好多,包括耶穌同保祿嘅教導,包括要求唔好同佢哋請安,否則就於佢哋嘅罪有分,禍延後代等等。
雖然我目前持呢個觀點,但唔影響我跟隨教會信耶穌,各自體會啦。
beebeechan 2019/7/28 07:27
你講嘅嘢,有其他教友已經同我講過,我知道天主教喺呢件事上邊嘅基本入場,但係我個人仍然係唔認同。要係聖經上面揾到絕對支持呢件事嘅經文係冇乜可能,但反對呢件事嘅就好好多,包括耶穌同保祿嘅教導,包括要求唔好同佢哋請安,否則就於佢哋嘅罪有分,禍延後代等等。
雖然我目前持呢個觀點,但唔影響我跟隨教會信耶穌,各自體會啦

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/27 10:10

從你呢帖:『要係聖經上面揾到絕對支持呢件事嘅經文係冇乜可能 』
我睇到有少少阿逼先生既影子。
當然, 亞big 鑽牛角尖鑽得比你深, 去到魔界咁濟。

教會教既野, 例如唔好婚前有性行為, 行房要避孕應用自然避孕法, 不是靠個套暢所欲扑。
呢啲, 又真係在經上點都搵唔到既, 你說該不該跟隨這個方向?
我辦不到時只怪自己軟弱, 不會說不應是這樣。

要對非基督宗教包容, 是教會的教導, 是一個方向。
個人辦不辦到是自己的選擇囉
逃出魔幻紀 2019/7/28 16:28
回覆 55# beebeechan
我講嘅問題同戴唔戴套不可相提並論,係佢自己心中覺得應該守乜嘢原則性嘅問題,係平安與否嘅問題,而唔係軟弱唔軟弱嘅問題。
亞big係專聖經嘅聖言顛倒黑白嚟講,我係儘量嘗試令自己嘅行為符合聖經,所以亦唔可以將我哋兩個炒埋一碟黎講。
beebeechan 2019/7/28 21:16
回覆  beebeechan
我講嘅問題同戴唔戴套不可相提並論,
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/28 16:28

兩樣都係涉及『經中無提及』的道德倫理問題, 作為基督徒應有甚麼立埸。

正正是『經中無講』, 更加需要由一個『權威』來指導散兵游勇應該怎樣走。

問題是『這個權威』是否隨口說說, 順口開河, 有没有聖神的帶領下作出指導。
逃出魔幻紀 2019/7/28 21:39
回覆 57# beebeechan
呢個話題我覺得唔適宜太深入公開討論,各自領悟就好,否則好易做成惡表或絆倒人,我都係唔講咁多喇,最多俾網主話我側埋一邊唔夠通識教育精神。
beebeechan 2019/7/28 21:43
回覆  beebeechan
呢個話題我覺得唔適宜太深入公開討論,各自領悟就好,否則好易做成惡表或絆倒人,我都係 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/28 21:39

就係因為會有旁邊者先要公開討論。
beebeechan 2019/7/28 21:46

路上早有唔少會絆倒人既石, 大monster, 辟邪紀實..... 之類哩,
公開討論, 會話俾人知邊到是絆腳石, 小心。
逃出魔幻紀 2019/7/28 22:54
回覆 60# beebeechan
我同佢哋唔同,我信教會有耶穌同聖神臨在,我亦都相信教會內嘅所有人都有可能犯錯,但我堅持同佢哋一齊喺教會嘅平臺尋求天主,如果過程中有分歧,我會求同存異,我用天主畀我嘅智慧去尋求聖神嘅帶領,內心平安與不平安冇得夾硬嚟。呢個亦都係天主所賜嘅自由意志運作嘅效果,所以我好理解其他網友嘅選擇。
< [1] [2] 3 > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊