離教者之家

駕駛課程

逃出魔幻紀 2020/3/8 13:58
某天,我駕駛著車子在馬路上行駛,在將要兩線併一線的時候,一輛車子在隔壁線稍後於我的位置,突然加速要佔到我的前面去,按規則我的行車線應該讓他先過,但我被他從後搶上來的動作激怒了,自然反應地跟他爭搶,結果碰擦到另一輛違例停在路邊的車。由於我沒有依規讓先,需要賠償對方修理費,自己的車子也刮花了。
事後自我反省,此事的禍根在於我內心的自私自大和憤怒爭鬥等罪惡元素,忘記了耶穌基督要求我們要忍耐及愛人如己。故此事後,我並沒有修理自己的車,讓那刮痕一直留著,以警醒自己。
我相信這是耶穌給我上的一堂課,靈魂得到之滋養與損失的金錢完全不在一個等級上,簡直無法衡量,這學費真是太便宜了。感謝耶穌!
沙文 2020/3/8 20:43
若果撞到total咗, 都要把心一橫, 同保險佬講, 「唔駛賠畀我, 我將架爛車拖返屋企garage, 一直留著,以警醒自己。」
保險佬就上一堂課, 這保費真是收得太便宜了。感謝耶穌!從此佢以後净係做教友生意, 仲要係好似您呢亭。
beebeechan 2020/3/8 22:00
...
我將架爛車拖返屋企garage, 一直留著,以警醒自己。」
沙文 發表於 2020/3/8 20:43

用爛車儆醒駕駛者, 一直都有㗎

至於人, 上主就用咗『以色列人』既歷史來儆醒世人。
逃出魔幻紀 2020/3/8 22:21
若果撞到total咗, 都要把心一橫, 同保險佬講, 「唔駛賠畀我, 我將架爛車拖返屋企garage, 一直留著,以警醒 ...

噉都要睇保險佬嘅自由意志係鍾意讀書定係劈友。
beebeechan 2020/3/8 22:41
若果撞到total咗, 都要把心一橫, 同保險佬講, 「唔駛賠畀我, 我將架爛車拖返屋企garage, 一直留著,以警醒 ...

你都唔留心睇人既帖, 
人地只係話刮花部車, 報保險, 要有自負額, 實在賠番雞碎咁少,而又會用咗第一次既『理賠寛恕』,
得不償失。 一係自己出錢噴番架車, 一係唔整。 呢啲係正常人既做法嚟。

你既保險知識都好唔掂

或者你次次舐野, 都係total loss ..............唔需要咁既考慮
沙文 2020/3/9 00:31
您都忽嘅。若果撞到total咗,仲自負您老味咩?

若是撞跛對腳,咁就insist唔好醫,一世坐輪椅做霍金,警惕自己之餘,仲可以感動埋我信主,豈非一件大功德?
旁觀者 2020/3/9 01:21
感謝耶穌!
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/8 13:58

個窮寡婦同伯法其村民就認真多得移鼠唔少咯。
    窮寡婦連飯都冇得開、個土佬俾幾十個孭住把刀嘅黑社會份子圍住,連隻騾仔都冇埋。
沙文 2020/3/9 02:03
若是教友撞教友,譬如,您撞正陳版友架車,咁就雙方都唔好整。因為陳版友都要原諒您70個7次吖嘛。咁,兩架車都留為記念感謝耶穌。
我看在眼裏,就更加感動到熱淚盈眶……
beebeechan 2020/3/9 02:23
若是教友撞教友,譬如,您撞正陳版友架車,咁就雙方都唔好整。因為陳版友都要原諒您70個7次吖嘛。咁,兩架 ...
沙文 2020/3/9 02:03 提交

撞車,就算原諒對方,都可以索償㗎喎
beebeechan 2020/3/9 03:51
您都忽嘅。若果撞到total咗,仲自負您老味咩?

若是撞跛對腳,咁就insist唔好醫,一世坐輪椅做霍金,警惕 ...
沙文 2020/3/9 00:31 提交

講明係刮花..........滔吐你個頭咩!
旁觀者 2020/3/10 00:34

感謝移鼠!
https://ibb.co/SNhFZP2
旁觀者 2020/3/10 00:36

感謝移鼠!
https://ibb.co/NyPYtdb
基督徒屠殺美洲印第安人
beebeechan 2020/3/10 01:04
感謝移鼠!
旁觀者 發表於 2020/3/10 00:36

一方面你已認同了拳民是愚眛: 『基督妖徒比拳民愚眜百倍』
這邊, 你卻仍用拳民的東西來反基囉。
你不能脫愚!

你的存活, 是浪費了地球上的糧食
旁觀者 2020/3/10 03:21
妖徒是浪費了上天百倍糧食﹗
沙文 2020/3/11 02:56
回覆 9# beebeechan

索償就唔係原諒啦。
財主話"我原諒您欠債, 不過都要還錢"。
咁, 佢又好意思叫天主"如同我免了人的債"

返回首頁 | 登錄 | 註冊