離教者之家

拳擊與吐痰

1 [2] [3] >
逃出魔幻紀 2020/3/14 16:00

本討論區(曾經?)有個仗義出任版主嘅日光姐喺《關於討論區的小小聲明》中講過:『來得這兒討論的, 相信也是共同抱着真理愈辯愈明這信念。為達致有利討論的良好氣氛,希望各位在此區能夠理性討論』,鑒於佢嘅信念同我尋找真理嘅理念相吻合,我就入咗嚟學嘢。嘢就真係學咗唔少,但並非通過理性討論,而係通過觀察、思考、同聖神嘅帶領。
我同網主抽刀先生講過好多次,話呢個討論區好似一間學校,令我獲益良多,呢個的確係事實。
唯與預期略有出入者,係本來諗住呢度聚集衆多離教者,各人離教嘅原因同經歷,應該可以令我從另外角度反思同學習,從而加深理解天主耶穌基督嘅道理。但係呢,喺度發言嘅離教者少得交關(基本上得幾個唔知有冇讀過聖經入過教嘅仇基反基者),佢哋喺度不斷重複播放啲『扶清滅洋,刀槍不入』嘅中古錄音帶以自娛,冇乜討論價值,但我發現唯一一個自幼讀基督教同天主教學校嘅沙先生,識得聖經,而且好似鍾意從聖經、邏輯、同文化歷史等多角度討論問題,令我以為搵到有心探求真理嘅人,以為日光姐所言不虛。點知同沙先生傾過幾次偈之後,發覺佢次次講到自己邏輯混亂講唔落去嘅時候,就扯下道貌岸然嘅學者面具,扯東扯西胡言亂語,講埋啲屎尿屁毛兼隨地吐痰,仲話呢度係屎尿屁吐痰區,唔係討論區,話我搞錯咗噉話。嘿!呢啲屎尿屁毛仲funny 過嗰啲扶清滅洋,嘿嘿!反基ver……,不過從好嘅方面諗,芸芸長期潛水網友之中,淨係浮得幾件屎尿屁毛上嚟,講明反基陣營都唔係咁多鐵粉啫。
唔知日光姐係咪俾呢度嘅唔理性唔良好嘅冷清氣氛悶走左呢?而家我都知道呢度唔係邏輯討論尋找真理嘅地方啦,只不過係各說各話嘅地方。因為理性討論要保持自己論據嘅邏輯性,成本高;而扶清滅洋刀槍不入屎尿屁毛嘅吐口水式發言則全無成本,兩者就好似拳擊比賽同吐痰鬥大篤比賽,風馬牛不相及,大纜都扯唔埋。
多謝抽刀校長,呢一堂課又有收穫喇,喺各位導師嘅悉心指導下,我重溫咗聖經嘅教導:「然而屬血氣的人,不能領受天主聖神的事,因為為他是愚妄;他也不能領悟,因為這些事只有藉聖神纔可審斷。惟有屬神的人能審斷一切,但他卻不為任何人所審斷。」
我好似開始有啲體會到獨孤求敗嘅寂寞。
beebeechan 2020/3/14 21:15
點知同沙先生傾過幾次偈之後,發覺佢次次講到自己邏輯混亂講唔落去嘅時候,就扯下道貌岸然嘅學者面具,扯東扯西胡言亂語,講埋啲屎尿屁毛兼隨地吐痰,仲話呢度係屎尿屁吐痰區,唔係討論區
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/14 16:00

呢個沙文, 當佢要講屎尿毛既時候, 
就即係佢才盡了, 無野好回但又要死要臉過種囉。

其實佢係我地既回應中, 默默地都係學緊野既。
逃出魔幻紀 2020/3/14 22:27
呢個沙文, 當佢要講屎尿毛既時候, 
就即係佢才盡了, 無野好回但又要死要臉過種囉。

其實佢係我地 ...
beebeechan 發表於 2020/3/14 21:15

佢有冇學嘢我就唔知,我就真係默默學緊嘢。就算唔講神學,黑格爾嘅『存在即合理』哲學觀都幾啱用嚟解釋目前嘅狀況,各人以自由意志操縱住自己獨有嘅過去現在將來,同時又令大家嘅過去現在將來不斷交錯互動,頗有《阿凡達》同《潛行兇間》嘅況味,幾好玩架,次次嚟上堂我都覺得有收穫架。
beebeechan 2020/3/14 22:32
不過從好嘅方面諗,芸芸長期潛水網友之中,淨係浮得幾件屎尿屁毛上嚟,講明反基陣營都唔係咁多鐵粉啫。

整整下會唔變咗係「天主教之家」呢
逃出魔幻紀 2020/3/14 22:46
beebeechan 發表於 2020/3/14 22:32

亞肋路亞!
旁觀者 2020/3/15 23:58
嘢就真係學咗唔少,但並非通過理性討論,而係通過觀察、思考、同聖神嘅帶領。

凡係有啲理性,都知:
    「盲信」移鼠;
    移鼠「用極端方式救人」
    係冇理性人嘅話。
    一個冇理性嘅人,如何「觀察、思考」﹖只能由「聖神(經)嘅帶領」。
beebeechan 2020/3/16 00:03
凡係有啲理性,都知:
    「盲信」移鼠;
    移鼠「用極端方式救人」
    係冇理性人嘅話。
    一 ...
旁觀者 發表於 2020/3/15 23:58

寫個帖都甩甩咳咳。。。。。無銀用
逃出魔幻紀 2020/3/16 13:05
睇到日光姐同Step.King兩個懷著良好願望親筆寫落嘅『理性討論』牌匾,長年累月受到屎尿毛痰蹟嘅污染,佢哋嘅難過心情不難理解。如果要佢哋親手將牌匾改寫成『屎尿屁毛吐痰區』,我諗佢哋嘅良心同自由意志又做唔出,……,難啊!做事唔容易,做好一件事更加難!日光姐佢哋兩個係咪帶住遺憾,黯然神傷噉進入咗荒野默想?定係已經領悟到光明同黑暗嘅分別,轉移咗去另一個光榮耶穌基督嘅學校繼續進修呢?
龍井樹 2020/3/16 17:14
beebeechan 發表於 2020/3/14 22:32

我當呢度係傻佬之家,盡量少啲上嚟。一來為免沾染傻氣,二來我根本搭唔上嘴。
beebeechan 2020/3/16 21:55
我當呢度係傻佬之家,盡量少啲上嚟。一來為免沾染傻氣,二來我根本搭唔上嘴。 ...
龍井樹 發表於 2020/3/16 17:14

呢到傻氣重, 的確係事實。

因為版主要捍衛「人人都有發言權」,是本壇首要宗旨,  所以大家都要忍受一些傻帖, 低B言論, 屎尿屁。

同樣:
現代人不要宗教審裁, 不要宗教岔隻腳落施政事宜上, 我們也要容忍會有一些魚目混珠, 呃人騙鬼的神棍教會。

上主要『自由旨意』為首要宗旨, 人也要容忍社會上會有罪惡, 弱者被屠殺, 搶, 姦的事。
beebeechan 2020/3/16 21:56
我當呢度係傻佬之家,盡量少啲上嚟。一來為免沾染傻氣,二來我根本搭唔上嘴。 ...

這也是傻氣充壇的原因之一囉。
没有理性討論, 米只餘下傻氣囉。
為甚麼不用多些理性討論, 使傻氣搭唔上嘴呢?
beebeechan 2020/3/16 21:57
我當呢度係傻佬之家,盡量少啲上嚟。一來為免沾染傻氣...

呢啲唔同covid-19。
經上耶穌接觸麻瘋者, 罪人, 只是有病的, 有傷殘的, 有罪的被治好,你見耶穌會沾上病, 罪嗎?
古語也有生於污泥而不染嘛。
逃出魔幻紀 2020/3/16 22:16
這也是傻氣充壇的原因之一囉。
没有理性討論, 米只餘下傻氣囉。
為甚麼不用多些理性討論, 使傻氣搭唔 ...
beebeechan 發表於 2020/3/16 21:56

我就冇你咁樂觀喇,我都係堅持呢個諗法:『理性討論要保持自己論據嘅邏輯性,成本高;而扶清滅洋刀槍不入屎尿屁毛嘅吐口水式發言則全無成本,兩者就好似拳擊比賽同吐痰鬥大篤比賽,風馬牛不相及,大纜都扯唔埋。』而且,耶穌都教過我哋:「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
beebeechan 2020/3/16 22:26
我就冇你咁樂觀喇,我都係堅持呢個諗法:『理性討論要保持自己論據嘅邏輯性,成本高;而扶清滅洋刀槍不入屎尿屁毛嘅吐口水式發言則全無成本,兩者就好似拳擊比賽同吐痰鬥大篤比賽,風馬牛不相及,大纜都扯唔埋。』

.
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/16 22:16

咁屎來屎往, 都唔使太高成本既
沙文 2020/3/16 22:51
回覆 1# 逃出魔幻紀

您又唔驶咁sentimental, 世上好多人/組織嘅真面目都唔係佢地自己宣稱咁樣咖啦
至少您都學到呢樣嘢。

雖然喺貴会都有得學, 但温故知新, 而又不需畀1/10, 有您著數。

嗱, 呢位教友又夠以為聖座係天主在凡間代表, 一定慈祥親切平易近人

點L知:

beebeechan 2020/3/16 22:58
回覆  逃出魔幻紀

嗱, 呢位教友又夠以為聖座係天主在凡間代表, 一定慈祥親切平易近人。

沙文 發表於 2020/3/16 22:51

咁耶穌都有路見不平, 拔鞭抽人既時刻。

耶穌都會㷫, 點解教宗唔會

況且, 教宗都是常人一個, 唔係耶穌上身, 你唔好亂諗野
沙文 2020/3/16 23:08
耶穌嗰時未有呢尐coueses. 您唔好太過怪責佢
https://ca.coursesforsuccess.com ... VxTXDAaAgTBEALw_wcB
beebeechan 2020/3/16 23:16
耶穌嗰時未有呢尐coueses. 您唔好太過怪責佢
沙文 發表於 2020/3/16 23:08

比起佢老荳, 耶穌在世好平易近人哩
唔會立即使人反肚, 唔會用大洪水, 天火焚城, 派奪命天使來收命。。。
最多都係鞭你兩野

仲教人俾人打右臉, 俾埋左臉佢打, 
被搶 canada goose 就送埋底褲。。。。。直頭開course (唔係coueses) 教人都得
沙文 2020/3/16 23:18
父子一齐報名可能有折扣
beebeechan 2020/3/16 23:21
父子一齐報名可能有折扣
沙文 發表於 2020/3/16 23:18

一個人唔好霸兩個位哩, 仲要交兩份錢? 蠢豬!

你訂機票係咪訂埋隔嚟個位, 你有兩個籮友
沙文 2020/3/16 23:22
唔怕, Trinity 坐得落有突
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊