離教者之家

年卅睌 Etymology

沙文 2021/2/10 01:10
年卅睌又到了,趁此介紹一下"卅"這個字的etymology, 大有來頭。

據說猶太佬舊約經講有關耶穌預言,但其實講得甚為subtle,遠不及偉大中華民族造字先師倉頡畫公仔畫出腸。

耶穌卅歲瓜柴,因此倉頡用卅字表其釘十架情景。大家睇下篆書卅字,直情就係「六尺懸垂二盜齊」,連陪左右兩個賊佬都畫埋出來!

所以實應由Benjamin Netanyahu同習大大共同主持儀式,北京同耶路撒冷結為姊妹城市,以志盛事。
beebeechan 2021/2/10 03:18
耶穌卅歲瓜柴
沙文 發表於 2021/2/10 01:10

講錯野哩, 傻佬!

路加福音 3:23
耶穌開始傳教的時候,大約三十歲,人都以他為若瑟的兒子:若瑟是赫里的兒子,赫里是瑪塔特的兒子,

耶穌傳教三年。
死時三十三。
旁觀者 2021/2/11 01:07
又話係「上帝兒子」﹖
沙文 2021/2/14 05:57
回覆 2# beebeechan
冇錯喎。"大約三十歲", 即係27都得啦
beebeechan 2021/2/16 00:06
回覆  beebeechan
冇錯喎。"大約三十歲", 即係27都得啦
沙文 發表於 2021/2/14 05:57

即係你欠我二萬七
我話你大約欠我三萬.....都得啦
抽刀斷水 2021/2/16 20:12
依四捨五入,又唔錯得哂。
beebeechan 2021/2/17 02:50
抽刀斷水 發表於 2021/2/16 20:12

好....咁沙文還我, 多出了的三千....全捐給離教者之家作網址儲存費。
beebeechan 2021/2/17 02:54
抽刀斷水 發表於 2021/2/16 20:12

咁經上的 pi 是3, 不是3.1416.....都俾人話無知識, 搞錯哂喎
又唔講四捨五入
沙文 2021/2/18 11:29
回覆 5# beebeechan

冇錯。interest咖嘛。唔通我會借銭唔畀息咁衰仔咩
沙文 2021/2/19 02:41
倉頡的智慧遠不止此。
“吃”字,點解係乞番黎入口?當人係乞兒?

大家有冇留意,“我們日用飲食,今日賜給我們”。原來“吃”字係契合基督教義,人食嘢係同上帝乞,上帝賜畀您,您先有得食!

返回首頁 | 登錄 | 註冊