離教者之家

抗衡強迫使用「安心出行」方法探討

抽刀斷水 2021/2/18 14:29
部分市民因意識形態問題,十分抗拒使用「安心出行」手機程式,而政府又脅迫食肆要執行,現謹提供應對方法,以供這類市民參考。

方法一:都是要安裝使用,但可能一用完就立即刪除,或每晚回家後刪除,然後重新安裝。那麼,那些當日的掃碼出行記錄應該會被刪去,不過咁就煩啲。

方法二:自製出行記錄紙,列印好姓名、電話,留空到訪時間到時填。可避免在食肆門外阻塞填資料的人,自己填返時間就得,食肆慳了紙也應該會歡迎。記住帶私家筆,如用食肆支筆就唔知有幾多人用過了。

其實我試用過此app,未發現什麼私隱、安全等問題,如果有的話,黃營早就大聲疾呼了。程式只用好簡單既設計,冇定位追蹤GPS等麻煩事,更冇問人拎電話號碼,設計上簡陋,令人安心,所以用咗都應該冇乜問題。
沙文 2021/2/18 14:38
但遲尐配合實名sim card就未必track唔到?
沙文 2021/2/18 15:07
check 1 check先知香港政府咁渣。

leavehomesafely先至啱嘛。其實gooutsafely咪得咯
抽刀斷水 2021/2/18 20:45
但遲尐配合實名sim card就未必track唔到?
沙文 2021/2/18 14:38 提交

佢冇權 / 冇拎呢個權:
https://developer.apple.com/forums/thread/9171
沙文 2021/2/18 21:42
帶多一個冇sim電話得吾得?
抽刀斷水 2021/2/18 22:11
我試下off咗個流動數據權限,睇下用唔用到。

刀本身無罪,視乎用喺切菜定斬人:
https://inews.hket.com/article/2845422/?lcc=an
沙文 2021/2/18 22:34
今日準備把刀切菜,就係為咗聽日斬人
抽刀斷水 2021/2/18 23:47
今日準備把刀切菜,就係為咗聽日斬人
沙文 2021/2/18 22:34 提交

香港警方查案駛鬼用呢個app追蹤人咩,大把方法啦。
沙文 2021/2/19 00:16
多一個選擇總好尖
抽刀斷水 2021/2/19 00:29
多一個選擇總好尖
沙文 發表於 2021/2/19 00:16

啲人迫極都唔肯用,又應承咗31日後就刪除紀錄,對警察真係無乜用喎。
沙文 2021/2/19 02:45
若啲人肯用就對警察有乜用咖啦
抽刀斷水 2021/2/19 09:05
香港人有唔聽話既基因,如果我地上幾代聽話,就唔會因太平天國、清朝覆亡、被日本仔打、國共內戰、中共執政、文革等而走難南下香港啦。

政府想人安裝,我睇最佳方法係叫人唔好安裝使用。
沙文 2021/2/19 09:53
您終於明白禁果古仔寓意嘞。
抽刀斷水 2021/2/19 13:50
飛行模式都掃到碼,證明地方名資料已在該二維碼內,不需上網對應  。

返回首頁 | 登錄 | 註冊