離教者之家

諗唔到

[1] < [12] [13] 14
沙文 2018/7/2 23:50
有冇N次高潮都計到條數咖啦, 如果您老婆得1次高潮您就唔知係唔係自己經手?

我們號称炎黃子孫, 黃帝阿媽都係冇畀人搞而生出仔
史记.五帝本纪第
黄帝有熊国君,乃少典国君之次子,号曰有熊氏,又曰缙云氏,又曰帝鸿氏,亦曰帝轩氏。母曰附宝,之祁野,见大电绕北斗枢星,感而怀孕,二十四月而生黄帝於寿丘。

沙文 2018/7/3 01:45
點解黃帝個老豆少典又咁抵得諗肯認頭? 可見,信冇畀人扑而大肚係深深植於中华民族DNA,到了最危險的時候就被激活。由timeline看,莫非係張鶱將史記传去西域,inspired猶太佬嘅新約。

又係基督教剽窃知識產權?
抽刀斷水 2018/7/3 21:11
有異議喎:

《資治通鑑外記》記載,「炎帝神農氏,母曰任姒,有蟜氏女,名曰女登,少典氏之正妃。黃帝,有熊國君少典氏之子,母曰附寶。即炎帝母家有蟜氏之女。」

好多古代特別人物都神化咗,處女而出,就唔再需要依賴父蔭或受父親任何的壞影響,咁就唔會動搖地位了。
沙文 2018/7/4 02:49
有咩異議?兩個記載都話附寶觸電而生黃帝
《古本竹书纪年》
黄帝轩辕氏母曰附宝,见大电绕北斗枢星,光照郊野,感而孕。二十五月而生帝于寿丘。弱而能言,龙颜,有圣德,劾百神朝而使之。应龙攻蚩尤,战虎、豹、熊、罴四兽之力。以女魃止淫雨。天下既定,圣德光被,群瑞毕臻。有屈轶之草生于庭,佞人入朝,则草指之,是以佞人不敢进。
  元年,帝即位,居有熊。
沙文 2018/7/4 04:10
最過癮「感而孕」三字, 直情同使徒信經一L樣

我信上帝,全能的父, 創造天地的主。
我信我主耶穌基督,上帝的獨生子;
因著聖靈感孕,從童貞女馬利亞所生;
沙文 2018/7/4 04:32
所以, 若然拙荊話個仔唔係俄經手而係感而孕,咁就光宗耀祖矣。犬子在中华民族的地位一定同軒轅氏平起平坐,我亦升呢成為少典厲害了我的家
抽刀斷水 2018/7/4 20:22
好欣賞你既樂觀,依家科學昌明,得閒驗下DNA啦。
沙文 2018/7/4 21:16
我都係效法華夏先祖嘅應有態度啫,凡係我中華民族子孫到了最危險的時候都有責任咁様做。您係孝順嘅就欣赏埋軒轅黃帝個老豆。這是國民教育第一課, 一听到「感孕」就鬼屌咁聲嘅人簡直愧對祖宗
沙文 2019/11/10 09:16
人鏈

洋人同華人基督之徒, 話名就信埋一個教, 其實都有文化差異嘅。

大家有冇發覺, 開餐前禀神的洋人, 有時會拖手仔人鏈式:

而華人基督之徒就一定唔會咁L樣禀神, 實係各有各用恭喜發財gesture禀。in other words, 洋人雖則不一定拖手仔稟神, 但若然您見到拖手仔人鏈式禀神, 就99.99%係鬼佬。 其原因我就諗唔到嘞
beebeechan 2019/11/10 19:59
人鏈

洋人同華人基督之徒, 話名就信埋一個教, 其實都有文化差異嘅。

大家有冇發覺, 開餐前禀神的洋人, 有 ...
沙文 2019/11/10 09:16 提交

超.....
洋人見面,男男,男女,女女都例牌攬攬錫錫(最多唔伸脷唶)。
華人就唔興呢味野。

你又多樣野諗唔到哩。
抽刀斷水 2019/11/10 20:53
而華人基督之徒就一定唔會咁L樣禀神, 實係各有各用恭喜發財gesture禀。in other words, 洋人雖則不一定拖手仔稟神, 但若然您見到拖手仔人鏈式禀神, 就99.99%係鬼佬。 其原因我就諗唔到嘞
沙文 發表於 2019/11/10 09:16

有人同我講過,洋人示好用握手,係表示大家放棄用來拔劍的手,而華人作揖,就係唔想對方誤會自己有機會用到擒拿手。
beebeechan 2019/11/11 23:36
有人同我講過,洋人示好用握手,係表示大家放棄用來拔劍的手,而華人作揖,就係唔想對方誤會自己有 ...
抽刀斷水 發表於 2019/11/10 20:53

咁左撇子咪好著數?

右手示友善,左手可以插你一刀。
沙文 2019/11/12 21:43
回覆 272# 抽刀斷水

唔合邏輯喎。華人同洋人都識起腳咖嘛。
其實真相係, 華人雖表面上信洋教, 把口話什麼"主內弟兄姐妹"實則骨子裡毋忘"同枱食飯各自修行", 祖訓深植中式DNA。
其心態隐藏在micro action中, 只要细心就不難睇穿
沙文 2019/12/4 21:47
至於華人如何養成"同枱食飯各自修行", 而洋人就"點解手牽手",大家諗唔諗到咩原因?明足以察秋毫之末嘅晚生,當然樂意提供一個合理解釋:
觀乎西洋文化,其實這種手牽手祈禱gesture,係源自seance降靈會:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/out-the-ooze/201704/communicating-the-dead-mediums-s-ances-ouija-boards

唐人請先人上來,個排場就唔係咁,而係問米:

問米係獨立作業,所以培養唔到拖手仔文化。
[1] < [12] [13] 14

返回首頁 | 登錄 | 註冊