離教者之家

聖經錯謬補遺

< [1] 2 [3] > [113]
beebeechan 2010/10/24 20:05
下半截:
在最小的事上不義、在大事上也不義。

這句經文又是未必一定的。例如,
平日辦公室性騷擾Lucy更是天天的例行消遣, 但強姦她呢?我哪來的胆子

...
沙文 發表於 2010/10/24 19:55

因為你只是一個小男人。
當你變成有權有勢, 隻手可遮天時.....LUcy 便慘了
沙文 2010/10/24 20:07
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
beebeechan 2010/10/24 20:09
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
沙文 發表於 2010/10/24 20:07

咁你咪努力向上爬, 爭取權勢囉...一切為了Lucy!!!!!!
抽刀斷水 2010/10/25 17:13
最近引過一段經文
Luk 16:10人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義。

我想提醒各位, 這是十分幼稚的想法.
沙文 發表於 2010/10/24 12:01

我睇過一齣電視劇,有個好鬼有錢既人,同對方講:
「每個人都有個價既……咁啦……」然後舉起一隻手指。
對方說:「想用一千萬買起我人格,我呸!」
有錢人:「係一億喎。」
對方把口中的飯吐出道:「……咁我都知道,人格其實都唔係咁重要既,識時務者係俊傑,良禽擇木而棲……」他把中國能應用的諺語都搬了出來,忘記了聖經的教導了。
beebeechan 2010/10/26 06:46
「每個人都有個價既……咁啦……」然後舉起一隻手指。
對方說:「想用一千萬買起我人格,我呸!」
有錢人:「係一億喎。」
對方把口中的飯吐出道:「……咁我都知道,人格其實都唔係咁重要既,識時務者係俊傑,良禽擇木而棲……」

抽刀斷水 發表於 2010/10/25 17:13

有錢人心想:
一個為了一億便會出賣自己人格的奴才, 我才不會把我的家財給他管理.
(有錢人的家財是一千億)
在最小的事上不義、在大事上也不義。
沙文 2010/10/26 06:51
回復 26# beebeechan

由於有錢人才不會把家財給他管理, 所以他根本冇機會在大事上也不義.
兲主等到頸都長, 聖經都係唔可以無誤
him1006 2010/10/26 16:46
因為你只是一個小男人。
當你變成有權有勢, 隻手可遮天時.....LUcy 便慘了

閣下咁諗野,係咪犯左聖經某十咩既其中一條呢?
beebeechan 2010/10/26 17:28
閣下咁諗野,係咪犯左聖經某十咩既其中一條呢?
him1006 發表於 2010/10/26 16:46

在耶穌的教導下, 可改變人的犯罪念頭
能跟隨耶穌的話, 那當我在有權有勢時, Lucy也不會慘。
這就是耶穌所希望的。

也可以掉個頭說, 當耶穌的話盛行世上, 也當有人有權有勢時, 你也不會變得很慘。
E72 2010/10/26 18:48
在耶穌的教導下, 可改變人的犯罪念頭
能跟隨耶穌的話, 那當我在有權有勢時, Lucy也不會慘。
這就是耶穌所 ...
beebeechan 發表於 2010/10/26 17:28

好似成熟了一點, 恭喜!恭喜!
him1006 2010/10/26 20:15
當耶穌再到世上,係想講聖經是假野
證據之一:聖經話耶穌會係peter仔班門徙死之前再黎世上,最後,peter仔佢地死左2000年,耶穌呢?
太忙?
證據之二:聖經話上帝7天造世界,恐龍從不存在?(注:聖經話一日一夜為一天,所以不存在1日不=1日既問題)
beebeechan 2010/10/26 20:27
當耶穌再到世上,係想講聖經是假野
證據之一:聖經話耶穌會係peter仔班門徙死之前再黎世上,最後,peter仔佢地 ...
him1006 發表於 2010/10/26 20:15

你能引番聖經既原文出黎的話
我就續點續句教下你, 話你知你點錯法
沙文 2010/10/26 20:44
回復 32# beebeechan

耶穌
佢自己親自督導嘅宗徒都係大事不忠小事忠啦
在傳教小事上就忠
但三鍋唔認耶穌, 在大事上就奸過石堅嘞

若然佢認, 當場就地正法, 咁就成就唔到傳教小事....真係都幾難做
所以, 唯有都係揀尐小事黎義, 在大事上就不義啦
沙文 2010/10/26 22:31
talking about 宗徒唔認主, 又係暗藏聖經錯謬

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)
beebeechan 2010/10/27 07:48

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)

沙文 發表於 2010/10/26 22:31

講錯謬, 真係好難有人及得你囉

原來某年維園的六四集會, 溫爺爺爺微服參予, 當時無人認出來。
不是事後溫爺爺自己講出來, 跟本無人知他當時在埸。

人地講左俾你聽勒, 你現在才馬後炮質問六四大會當時點解唔請溫爺爺上台發言!!?

看來你真的欠了七恩中的幾恩
沙文 2010/10/27 10:23
回復 35# beebeechan
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠
beebeechan 2010/10/27 10:24
回復  beebeechan
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠 ...
沙文 發表於 2010/10/27 10:23

咁戇居既帖
真係要抄低佢先, 可以遺臭萬年
等你無得編輯, 刪除
沙文 2010/10/27 10:28
咁陳便秘谷屎上腦由是萬古留芳
沙文 2010/10/27 11:18
順帶再分析落去, 其實伯多碌流馬尿這場戲, 極為胡混. 乃聖經錯謬之代表作之一

當晚在革責瑪尼園, 打鑼打鼓拉人, 而耶穌黨羽相當齊人, 要將之一鍋熟, 如甕中捉鱉

但係, 祭司家臣同精通醫學之羅馬佬唔知係咪同陳生一樣食咗屎, 居然只拉耶穌一條友

既然可以拉您佢都眼光光望住您拍下羅友走人, 咁點會事後又追您呢?所以, 伯多碌係冇理由唔知, 就算佢指住鼻哥話耶穌係我契哥, 都唔會拉佢嘅,駛卵又唔認又流馬尿咩?

幾十蚊買本聖經, 作尐咁嘅古仔俾我睇?您唔好做午夜場, 我一定割椅
him1006 2010/10/28 16:40
小弟唔中意引聖經,但係我為引一次:
馬太福音16:28 :我實在告訴你們、站在這裡的、有人在沒嘗死味以前、必看見人子降臨在他的國裡。
http://truthbible.net/
http://truthbible.net/biblehorror/missedbibleprophecy/
beebeechan 2010/10/28 17:03
小弟唔中意引聖經,但係我為引一次:
馬太福音16:28 :我實在告訴你們、站在這裡的、有人在沒嘗死味以前、必看 ...
him1006 發表於 2010/10/28 16:40

反基用呢個 truthbible.net 既野當秘芨, 都唔慌有腦得去邊,
(連選擇一個有水準的網站也不懂囉)

我也好少對這九流網內的廢料作回應,
但我也作一次。

簡單不過, 懂聖經者都會知
有人在沒嘗死味以前、必看 到人子降臨在他的國裡。...
人子降臨在他的國裡。是指甚麼先?
< [1] 2 [3] > [113]

返回首頁 | 登錄 | 註冊