離教者之家

嬌生慣養的我

< [1] 2 [3] >
酒井明 2007/8/7 07:08
不......思前想後,發覺我和維園阿伯的文筆的風格,截然不同,好比倪匡和金庸,其實很難比較呢!相反閣下文筆好比金庸筆觸,真的比小弟的高了很多班呢![維園阿伯風采]這個大名,理應由貴版主領受,小弟不過家丁一名,委實擔當不起!
沙文 2007/8/7 21:39
截然不同只係表面現像,所謂異曲同工,就係咁解嘞。好比倪匡和金庸,很難比較,但「很難」又唔係唔得喎,只要排除萬難就掂嘞。

貴   鴻文正香港人視聽、苦口婆心又被大部份人誤解了,所以,「維園阿伯」此正面、讚賞別人的稱呼,您係當之無愧嘅
酒井明 2007/8/7 23:13
我講過喇......我冇資格做[維園阿伯],因為我唔愛國,而且稱呼日本,就只會叫[日本]或者[大日本],絕不會叫做[小日本],布殊就唔會叫做[布什],又親英、又崇美,我呢D漢奸,邊有資格呀?
訪客得得b 2007/8/7 23:40
戰時的德國被稱為納粹德國。軍國主義時代的日本,我喜歡稱為小日本,

表示對於自卑變自大,不自量力胡作非為,妄顧別人感受的一種賤视。

沙文 2007/8/7 23:51
您講過啦,一個銀幣有兩便呀嘛。咁維園阿伯是否愛國,並唔係只由一便去睇嘅,唔叫「小日本」,叫「日本」都還是有「日本」,「布什」同「布殊」都係「布」,呢啲就係「殊」途同歸咯
訪客得得b 2007/8/8 00:13
原帖由 沙文 於 2007-8-7 23:51 發表
您講過啦,一個銀幣有兩便呀嘛。咁維園阿伯是否愛國,並唔係只由一便去睇嘅,唔叫「小日本」,叫「日本」都還是有「日本」,「布什」同「布殊」都係「布」,呢啲就係「殊」途同歸咯 ...

講過姐,可以吾認架嗎。
Step.King 2007/8/8 03:33
哪吒都算偉人??? 佢就係要同老豆一刀兩斷自削骨削肉ja bor~  
咁三國演義既夏侯惇都可算是孝子之列啦  因為唔想哂左老豆d精同老母d血 將自己隻眼食左...
沙文 2007/8/8 04:48
您就最不孝!

不孝有3,無後為大  -- 【孟子‧離婁】

13經注疏「於禮有不孝者三事:謂阿意曲從,陷親不義,一不孝也;家窮親老,不為祿仕,二不孝也;不娶無子,絕先祖祀,三不孝也。」

dye 2007/8/8 07:28
原帖由 Step.King 於 2007-8-8 03:33 發表
哪吒都算偉人??? 佢就係要同老豆一刀兩斷自削骨削肉ja bor~  
咁三國演義既夏侯惇都可算是孝子之列啦  因為唔想哂左老豆d精同老母d血 將自己隻眼食左... ...

哪吒是反周(暴政)先鋒。
也降伏了附近作惡的龍…
Step.King 2007/8/8 10:41
依家老過我都未生既人都大有人在  你就判定我係不孝係咩意思先~
沙文 2007/8/8 11:13
人地冇在未徵得另一半的寶貴意見前發毒誓話决定唔生喎
Step.King 2007/8/8 11:51
我有架~點會冇 不過我向來意見聽後 政策都會照舊
沙文 2007/8/8 12:23
再加埋您係特區人身份,即使第日改變政策都冇X用,唔不孝都好難

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1
Step.King 2007/8/8 13:31
咁大件事  徒兒不敢造次~
徒兒定當讓師父你先行 成就您一個坐懷不亂的君子美名!!!
http://www.exchristian.hk/forum/ ... p;extra=&page=8
沙文 2007/8/8 15:02
原帖由 dye 於 2007-8-7 15:28 發表

哪吒是反周(暴政)先鋒。
也降伏了附近作惡的龍…
助周伐紂呀大佬
dye 2007/8/8 15:07
對唔住,原諒我啦
訪客得得b 2007/8/8 16:12
原帖由 Step.King 於 2007-8-8 03:33 發表
咁三國演義既夏侯惇都可算是孝子之列啦  因為唔想哂左老豆d精同老母d血 將自己隻眼食左... ...

!你切忽肉落黎睇過痛吾痛?
哪吒能夠削骨肉還父母,全憑靜靜鷄發明左麻醉劑,是一代奇材。
乜你咁簡單都諗吾到。
Step.King 2007/8/8 18:36
原帖由 訪客得得b 於 2007-8-8 16:12 發表

!你切忽肉落黎睇過痛吾痛?
哪吒能夠削骨肉還父母,全憑靜靜鷄發明左麻醉劑,是一代奇材。
乜你咁簡單都諗吾到。

發明麻醉劑同孝順又有咩關係呀大佬~
訪客得得b 2007/8/8 18:59
原帖由 Step.King 於 2007-8-8 18:36 發表

發明麻醉劑同孝順又有咩關係呀大佬~

嘩!關係就大喇,可以揚名聲;顯父母。又可以賺大錢,你話有冇關係!

可惜哪吒當時童心未泯,在削骨削肉時,越削越過引,越削越好玩,
雖然是不覺痛苦,但終於都因流血過多而要去見太乙真人。
才導致藥方失傳之嘛。想起都覺可惜,可惜!
Step.King 2007/8/8 20:52
估你唔到作故仔都有一手~
< [1] 2 [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊