離教者之家

我都學人貼下新聞

1 [2] >
beebeechan 2020/4/16 21:26
George Pell: Australian cardinal released from jail after high court quashes child sexual abuse conviction

佢俾人告時就貼呀貼呀.....
依家上訴得直, 控罪推番, 釋放勒......又無人貼既??????
beebeechan 2020/4/16 21:48
仲係七個法官一致同意既裁決嚟
beebeechan 2020/4/16 22:05

當日佢俾人告時, 你地就大大幅咁貼佢既相.....

依加我都應該貼番佢既相
beebeechan 2020/4/16 23:13
這裡只賣黑漆, 不供白油?
beebeechan 2020/4/16 23:22
天主教有時都嬴番舖

唔係八圈都唔開糊咁弱家
旁觀者 2020/4/17 02:26

明眼人一睇就知天誅妖教又帶挈呢幾條友有筆額外收入咯。在妖教干預下,愛滋「神父」姦淫30名幼女都「冇罪」啦。
    https://exchristian.hk/forum/vie ... amp;extra=page%3D18
旁觀者 2020/4/18 22:17
基督徒這些附魔者為妖教累積惡業,不會有好下場。
beebeechan 2020/4/18 22:33
基督徒這些附魔者為妖教累積惡業,不會有好下場。
旁觀者 發表於 2020/4/18 22:17

那你累積惡業就會有好下埸嗎?
白痴!
beebeechan 2020/4/19 00:00
累積惡業,不會有好下場。
旁觀者 發表於 2020/4/18 22:17

要信『累積惡業,不會有好下場』都要信有來生先得。信有一個主持公義的審判者先得。

在經上, 早幾千年前, 聖詠的作者便體會到:
“我看見惡人平安康泰,就妒羨這些自誇的人。他們腹大體胖,死的時候沒有痛苦。他們沒有凡人的禍患,也不像别人遭遇災殃。

..........看,這些人為非作歹,常享平安,積存錢財,

”(聖詠 73:2-8)
作者不能完全明白為甚麽惡人看來沒有惡報,義人卻多災多難。

信人死如煙散的話, 更是把『累積惡業,不會有好下場』打臉的囉。
抽刀斷水 2020/4/19 10:23
要信『累積惡業,不會有好下場』都要信有來生先得。信有一個主持公義的審判者先得。
beebeechan 發表於 2020/4/19 00:00

一個審判者邊夠丫,要一team先得架。

或者另一觀點,就是不用審判者,惡業會自行運作,自動作出報應。
beebeechan 2020/4/19 10:45

或者另一觀點,就是不用審判者,惡業會自行運作,自動作出報 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/19 10:23

點自動,都要有個創造者 setup, initialize, activate.......卦
beebeechan 2020/4/19 21:15
不用審判者,惡業會自行運作,自動作出報應。

呢個佛家既理念,
真係都好奧妙, 要好大信德先信到.

所以, 你都唔好笑天主教既餅酒會變耶穌的肉和血,
瑪利亞處女又生子既信理。
beebeechan 2020/4/19 21:30
不用審判者,惡業會自行運作,自動作出報應。

這個佛教理念都有自毛犯駁既地方喎。

佛教中又話有地藏,在地府中有目犍連尊(阎王), 掌管目連廳,即目連治事之處,中有四大判官, 有18層地獄, 層層有牛頭馬面施刑。
猶如今日有律政司, 法官, 懲教處, 獄吏。。。。
一啲都唔係講緊「自動作出報應」。
beebeechan 2020/4/19 21:42

係呀, 成 team 人㗎。。。。。
如經上說:
耶穌對他們說:「我實在告訴你們:你們這些跟隨我的人,在重生的世代,人子坐在自己光榮的寶座上時,你們也要坐在十二寶座上,審判以色列十二支派;

唔知係成team 人審同一畸屎, 定係12個, 各審唔同畸屎就唔知勒。
你上到去就知點樣過堂架勒。
beebeechan 2020/4/19 21:52

或者另一觀點,就是不用審判者,惡業會自行運作,自動作出報 ...

可能真係好超現代化,
每人額上早有QR code, 
記下你一生罪業, 功過,  一入閘時便掃到你, 懲罸償報用5Gx 5 極速計好
跟住送你到應送的地方。。。

咁就達到『惡業會自行運作,自動作出報應...』

都唔係無據既胡扯嚟㗎:
默示錄 7:3 等我們在我們天主的眾僕額上,先蓋上印
beebeechan 2020/4/19 22:56

天國既審判,
基督新教就簡單啲,
淨係掃掃你額上, 睇下係咪自己友......係就過得, 唔係自己友唔俾入.

好似依家掃 covid-19咁, 只係睇你有無發燒,
有就................
旁觀者 2020/4/20 00:40
個蠢肉「牧師」傑拉德,狂吠「上帝」「偉大」,結果「上帝」給新冠病毒嚇得屁滾尿流,落荒而逃,走到冇影。蠢肉為邪教張目,吃豬血、屙黑屎,立刻就去閻王處報到。
beebeechan 2020/4/20 00:43
個蠢肉「牧師」傑拉德,狂吠「上帝」「偉大」,結果「上帝」給新冠病毒嚇得屁滾尿流,落荒而逃,走到冇影。 ...
旁觀者 發表於 2020/4/20 00:40

有隻狗又係旁邊到喪吠, 唔知係咪惹到新冠
抽刀斷水 2020/4/20 01:44
呢個佛家既理念,
真係都好奧妙, 要好大信德先信到.

所以, 你都唔好笑天主教既餅酒會變耶穌的肉和血,
瑪 ...
beebeechan 發表於 2020/4/19 21:15

不嬲都係講緊印佛思想既「業」,並唔係亞伯拉罕宗教既「罪」。

「業」既自動運行,就好似依照自然法則咁,唔駛創造者架。
beebeechan 2020/4/20 07:37
「業」既自動運行,就好似依照自然法則咁,唔駛創造者架。
抽刀斷水 發表於 2020/4/20 01:44

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133724&ptid=13685][/url]

呢個係『鐘錶匠』既爭拗,

即係有堆鐘錶零件, 佢就會自動依照法則咁合成一隻錶, 唔使人裝嵌

印佛出既錶就係咁....

神奇!
抽刀斷水 2020/4/20 19:42
神奇?你搵個鐘錶製造者,又要再搵個鐘錶製造者既製造者,再搵個鐘錶製造者既製造者既製造者……

咁咪仲神奇囉。
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊