離教者之家

兩位天主教徒將來在天國相遇……

< [1] 2
逃出魔幻紀 2021/6/24 22:44
再一個例子,
一天主教徒在藥房上班, 有顧客來買避孕套, 他又賣了,
又是未辦告解前, 不要去領聖體? ...
beebeechan 發表於 2021/6/24 21:58

你冇可能唔識「瑪7:21」嘅經文。每個人都為自己嘅思、言、行為何基督交賬,所以你點惗我冇意見。反而我比較懷念幾年之前同你討論關於豉油空間嘅話題時俾你笑,令我而家覺得自己好似有神機妙算嘅能力。
一切都隨風而逝啦,冇曬繼續討論嘅空間啦。
抽刀斷水 2021/6/24 23:12
一切都隨風而逝啦,冇曬繼續討論嘅空間啦。
逃出魔幻紀 發表於 2021/6/24 22:44

internet變成intranet?
beebeechan 2021/6/25 00:31
演繹什麼角色都做,是演員的工作、道德、專業。導演叫cut後,做回自己便可以。

什麼貨物都出售(違法除外 ...
抽刀斷水 2021/6/24 22:42 提交

咁拜登總統又算唔算係「打扮工」?
beebeechan 2021/6/25 00:38
我認為美國總統不是傳教士
公開說話時也是要考慮全美國人的民意,
不是只顧個人信仰立場。
上流寄生族 2021/6/25 01:20
你冇可能唔識「瑪7:21」嘅經文。每個人都為自己嘅思、言、行為何基督交賬,所以你點惗我冇意見。
反而我比較懷念幾年之前同你討論關於豉油空間嘅話題時俾你笑,令我而家覺得自己好似有神機妙算嘅能力。 ...
请问先生大作芳踪何觅。谢谢指教。
leefeng 2021/6/25 01:50
你冇可能唔識「瑪7:21」嘅經文。每個人都為自己嘅思、言、行為何基督交賬,所以你點惗我冇意見。反而我比 ...

不如你交代一下點解基督教徒特多性侵,殺人,殖民滅族…等等呢d下三濫既事實,又一個二個去領聖體呢?
基督教表面扮曬高尚,又話邊個邊個唔可以領聖體喎…?
究竟背後做咗乜野,可以交代下嗎?
包括滿口仁義道德的你自己!

.
旁觀者 2021/6/25 06:20
凡犯大罪者不應領聖體,因為罪人擅領聖體對其自己有害無益。
逃出魔幻紀 發表於 2021/6/24 13:08

移鼠就成日喊打喊殺,又教人殺死親屬三族、四圍收陀地,壞事做盡,牠本身就干犯大罪,你就教人吃牠「聖體」,不是想害人嗎?
旁觀者 2021/6/25 06:47
我可能並非每次都回答你的問題,因為我要衡量過雙方的討論是有意義時才作答
逃出魔幻紀 發表於 2021/6/24 13:32

妖教教首及教徒最叻就係做縮頭烏龜。一要驗證:
    叫移鼠跳崖,佢就話唔准試探。要顯「神蹟」,佢就話「永冇神蹟」。叫佢放天火燒死村民,佢就話係嚟「救人」。
    「天主」無能滅罪,妖徒就話給予「自由意志」。無能摸好病人,又話要「信德」。
    總之講就誇啦啦,要佢做就口啞啞。
旁觀者 2021/6/25 07:24
例如本討論區的其他兩位不懂聖經、又堅持不學習聖經、不理解聖經前文後理的關繫、卻喜歡斷章取義地無數次重複朗誦聖經中某章節內容作為詛咒天主的手段的兩位網民,我是不會與其討論的,因為彼此的思想毫無交集。有限時間應該花在有意義的事情上,無交集的討論只是浪費時間而已。
逃出魔幻紀 發表於 2021/6/24 13:32

爺爺就唔明,點解移鼠話信佢就「永遠不見死」。聽你成日開口講科學,埋口又話科學。所以想你企響大炮口前,俾爺爺開一炮,驗證下是否真實,這就最講科學了。但你總是如電影《都是戴茜惹的禍》裏那10歲小女孩批評她那「牧師」父親一樣,總是縮在龜殼裏,不肯露出頭來。
    「唔明、唔明」,唔係解決問題嘅方法,最科學嘅係實測!
beebeechan 2021/6/25 07:55
不如你交代一下點解基督教徒特多性侵,殺人,殖民滅族…等等呢d下三濫既事實,又一個二個去領聖體呢?
...
leefeng 發表於 2021/6/25 01:50

你不如又交代一下, 點解你會說基督教徒「特多」性侵,殺人,殖民滅族
beebeechan 2021/6/25 07:56
特多, 如何多法?
龍井樹 2021/6/25 08:43
「凡是好樹都結好果子,而壞樹都結壞果子;
好樹不能結壞果子,壞樹也不能結好果子。
凡不結好果子的樹,必 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/6/23 23:55

呢個只係另一種平行宇宙嘅解釋。

某一邊相信某種上帝嘅人,佢地認為我地既特首係上帝忠心嘅僕人。佢地嘅天國裡面,仲有我地嘅國家主席,係天國裡面嘅聖人,有座位安排响天主嘅左右。
逃出魔幻紀 2021/6/25 08:54
请问先生大作芳踪何觅。谢谢指教。
上流寄生族 發表於 2021/6/25 01:20

唔係作文,只不過係討論,互相發表對時事局勢嘅睇法。不過係古時候嘅事情啦,風吹雞蛋殼,執番都冇意思,都係講返目前隻蛋比較實際。
leefeng 2021/6/25 13:18
特多, 如何多法?
beebeechan 發表於 2021/6/25 07:56

各地天主/基督教牧師神父性侵千千萬宗是事實吧?他們是不是基督教徒?
美加澳教會寄宿學校對土著小孩進行種族清洗是事實吧?他們是不是基督教徒?
歷史宗宗件件的種族屠殺,種族清洗和殖民別人國家的是事實吧?他們是不是基督教徒?
在世界各地的各黑暗教會孤兒院販賣嬰兒,教會寄宿學校和孤兒院對孤兒施行虐待,什至暴打孤兒至死的修女和神父牧師是不是基督教徒?
利用各種渠道去各處做間諜臥底,侵略別國的傳教士是不是基督教徒?
世界上再沒有任何一個宗教的教徒比基督教徒更惡毒了,殺人的基督教徒特多,有講錯嗎?
並沒有任何人冤枉了他們,對吧!

你如果稍有良知,應該因為自己信錯基督邪教而羞愧!

.
旁觀者 2021/6/25 23:11
作為人類一份子,有基督教這種邪教都應覺得羞愧。
上流寄生族 2021/6/27 19:20
唔係作文,只不過係討論,互相發表對時事局勢嘅睇法。不過係古時候嘅事情啦風吹雞蛋殼,執番都冇意思, ...
谢谢先生逃出魔幻紀 發表於 2021/6/25 08:54
搞笑笑,缓气氛。

錯過了緣分錯過你【= 先生大作】陳偉
https://www.youtube.com/watch?v=HK2q_R2YSOg

錯過了緣分錯過你
陳偉
街上满是拥挤的人群
为何看不见你的身影
茫茫人海真爱难寻
我的心痛由谁来抚平
老天为何要造物弄人
突然没有了你的音讯
孤单时刻无人爱怜
留下我这个痴情的人
多想回到我们的昨天
我会爱你一如从前