離教者之家

神學的探索由上而下,科學探索由下而上

< [1] 2
匿名 2024/5/26 22:02
回覆  Guest from 124.244.37.x

冇乜所謂正面負面嘅, 都係人類作出嚟嘅價值觀啫
唔理發展到點河蟹, 宇宙 ...

正面即係樂觀,負面即係悲觀,都係站在人類角度對未來的預測方向。簡單來說,樂觀預測,人類變烏托邦變宇宙級文明,悲觀預測,人類未來係世界末日人類大滅絕
沙文 2024/5/26 22:25
宇宙級文明就樂觀,呢個係您嘅意見啫
變咗宇宙級文明,而宇宙玩L完,樂觀係咁,悲觀都係咁,冇分別
匿名 2024/5/26 23:08
宇宙級文明就樂觀,呢個係您嘅意見啫
變咗宇宙級文明,而宇宙玩L完,樂觀係咁,悲觀都係咁,冇分別 ...

咪話企在人類角度看
沙文 2024/5/26 23:15
你做乜L嘢企埋我嘅角度啫?
人類幾時推舉過你做代表?玩全方位民主就北上啦
匿名 2024/5/27 11:08
一般而,
底層的學科,課題簡單,課程複雜。
高層的學科,課題複雜,課程簡單。

因為課題簡單的學科,如電腦科學和物理學,專業早已掌握了這個課題的複雜性,所以可以深入地教導,所以學生會覺得好深,好難。

但課題複雜的科目,如政治學,課程就越簡單,因為專家都無法深入探討呢個課題。好多示威者都係年輕人,因為政治看似太簡單(原因係社會科學的課程真係太簡單),無法理解社會複雜性,也因為咁,大部分社會運動和示威都係失敗告終。而即使是成功的示威和社會運動,很多都走向更混亂(如中東的亞拉伯之春),只有少數會向好發展(像南韓的民主化運動成功好少有)。

課程越簡單,越無法學到深入和重要的東西,讀完之後有令自己變成「偽專家」危機。

課題最複雜而課程很簡單,如神學和宗教,就係極致了。

讀完神學,你都係唔會認識到神,只會變成神棍,無野真係學得到。
沙文 2024/5/27 18:46
you use a thousand words to tell something we already knew
抽刀斷水 2024/5/28 10:15
所謂上級學科難有共識和混亂有爭議,正是由於一般人無法具備足夠知識或資格去推翻任何一方,所以只剩下專門研究上級學科的人在企圖互相推翻對方,當中未必是出於純粹知識上的鑽研和比拼,而是利益所在。

你可以想像,如果自己窮畢生的精力去研究一門學科,得出的結果卻被證實是錯誤的,你會輕易承認失敗並從此退出學術界?抑或重新開始重頭學習?還是死不認「錯」?

而如果自己的研究能為自己帶來巨大利益,有能力養妻活兒,那麼守護捍衛自己的研究就理所當然成為必要之事。

研究亦同時受到外界利益影響,例如石油公司出錢叫你研究源源不絕的再生能源,你以為它們的目的真的是希望你能研究成功?藥廠希望你研究到的藥,是可以吃一粒就痊癒,抑或需要長期服用?這些都影響你對學科研究的單純性。

所謂最頂級的神學,也是如此。
沙文 2024/5/28 11:36
係咪即係咁嘅心路歷程:有些人信咗幾十年,到老先覺悟其實這個教係揾笨實,但係唔甘心離教:屌我信咗成世而家叫我話畀人揾咗丁咁我咪好瘀?呀,唔怕,有計!我定期發表傳教文教,咁咪冇人知道其實我已經唔信咯!
抽刀斷水 2024/5/28 12:00
回覆 29# 沙文

咪就係咁之嘛。

傳教呢個模式,其實同傳銷都有啲相似。傳銷剛入局中計,哎呀慘了被人搵笨,然後就:呀,唔怕,有計!搵多啲下線跟自己,咁就可以填返入會條數啦。

一有呢個念頭,受害者就立即轉身成為加害者。

KK園都係咁運作。
匿名 2024/5/28 21:03
所謂上級學科難有共識和混亂有爭議,正是由於一般人無法具備足夠知識或資格去推翻任何一方,所以只剩下專門 ...

唔係喎,你所講的(一般人無法具備足夠知識或資格去推翻任何一方,所以只剩下專門研究上級學科的人在企圖互相推翻對)正正就係下層學科,即係基礎學科(數學,量子力學,物理學,化學)面對的問題,而我想講的上層學科,係指課題極深,但專家和平民都差唔多料,好似政治和神學呢類。
匿名 2024/5/28 21:06
上層學科,指的係課題極艱深,深到專家和平民都係同一料子,無話專家特別勁的學科(如政治、宗教學、神學、形而上學、靈魂學、外星人探討等等)
抽刀斷水 2024/5/28 21:17
難道你認為你定義的下層學科(數學,量子力學,物理學,化學之類)就很有共識和無爭議?
jimmychauck 2024/5/29 05:05
唔係有字就叫有道理㗎喎
匿名 2024/5/29 11:11
難道你認為你定義的下層學科(數學,量子力學,物理學,化學之類)就很有共識和無爭議?

這些學科,專家門少很多爭議,多很多共識,普通人也唔會隨便在未學習下就發表意見

相反,高層學科,如政治學,專家門就多很多爭議,少很多共識,專家如同磚家,普通人也經常隨便在未學習下就發表意見(維園阿伯、反送中運動的中小學生等等)
抽刀斷水 2024/5/29 12:02
回覆 35# Guest from 203.145.89.x

我猜你想說的是自然科學跟人文科學/社會科學的分別。

見:https://medium.com/eoiss/%E4%BA% ... %AE%9A-b1a1e57320ea

自然科學須符合自然律,爭議的確相對較少。
沙文 2024/5/29 13:30
多9餘嘅,鬼唔知嗰尐唔係science冇得prove嘅subject就緊係意見多,有乜上下啫?皆因食煙都唔係一定生cancer, 做人質不一定Stockholm Syndrome,economics分好多schools.......唔係科學嘅嘢就冇定律、不一定會重複及可預測,咁都要解釋一爛餐,你唔解釋下點解阿媽係女人
匿名 2024/5/29 14:09
多9餘嘅,鬼唔知嗰尐唔係science冇得prove嘅subject就緊係意見多,有乜上下啫?皆因食煙都唔係一定生cancer ...

呢個model係可以預測到未來人類發展方向。

即係基本上,唔會有社會和諧平等共產,但物質落後,健康醫療發展又好差的情況。它也可以預測到,社會係可以會出現有電腦資訊科技和人工智能發達,但涉及需要大型工程(如建樓)的物質生活,仲係處於好缺乏或落後的情況
匿名 2024/5/29 14:44
簡單來說,除非上帝顯現,否則人類不能認識神。
如果真係想「科學」咁探索神,咁就要人類有能力探索「宇宙」。
但目前人類連火星都去唔到。
唔好搞亂次序。
至於那些聲稱可以靠科學探索或者認識上帝的,只能說,實在太天真。你只能得到自HIGH,或永遠無解,永遠無法達成共識的辯論。
沙文 2024/5/29 18:43
簡單來說,除非上帝顯現,否則人類不能認識神。
如果真係想「科學」咁探索神,咁就要人類有能力探索「宇宙 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/5/28 22:44

tell me something I don't know.
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊