離教者之家

天主講故事——聖體奇妙例子兩三則

< [1] [2] 3 > [6]
beebeechan 2020/3/14 03:54
伸條脷梗係領唔到「聖體」啦,BB仔係要除咗條褲﹗
旁觀者 發表於 2020/3/14 02:25

除條褲, 怕我碌擂漿棍馬上比低你, 
所以你連這欄也不敢進入:

一軛‧愛情 » 建議在一軛.愛情分區內繼續討論有關內容
https://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=13618&extra=page%3D1

望而生畏?
beebeechan 2020/3/14 04:25
回覆  beebeechan
喂而家唔准人咬聖體果位係貴教神父喎。
唔咬點trogo呢? 含L就千祈唔好咬, 好L痛咖{:1_46 ...
沙文 發表於 2020/3/14 04:02

咬住嚟領聖體, 塊餅會碎, 碎塊便會掉到地上, 將耶穌放在地上給人踩是不敬嘛。
即使是一小碎片, 都是耶穌身體的全部。(之前講過㗎勒)
當成塊聖體都放哂入口時, 鐘意咬, 鐘意慢慢嗒。。。都隨便你, 各適其適
沙文 2020/3/14 04:26
原來的希臘文, 耶穌是用上 trogo 這個詞, 
意思真是如動物撕咬獵物時的模樣。所以更加說明耶穌是特別要強調吃聖體時, 是在吃他的肉一樣。
beebeechan 發表於 2020/3/13 10:00

我一早知啦, 所以點出同餵狗一樣, 冇話錯您喎。
beebeechan 2020/3/14 04:33
我一早知啦, 所以點出同餵狗一樣, 冇話錯您喎。
沙文 2020/3/14 04:26 提交

我教咗你,你咪知囉。
馬後炮。

你依家先講 djia 跌2000點有屎用咩。你禮拜頭講咗先係威,有頭盔。
沙文 2020/3/14 04:37
回覆 45# beebeechan

唔係喎, 我喺#26樓話同餵狗咁, 您成39樓先講trogo
爭10樓有多, 係您受咗我教育
沙文 2020/3/14 04:47
咬住嚟領聖體, 塊餅會碎, 碎塊便會掉到地上, 將耶穌放在地上給人踩是不敬嘛。
即使是一小碎片,  ...
beebeechan 發表於 2020/3/13 12:25

兩個key words: 撕, 咬
您都話trogo 這個詞, 意思真是如動物撕咬獵物時的模樣。
動物食嘢, 梗係逐啖逐啖撕下又咬下。1啖jut晒入口, 就係普通phago, 完全違背基督聖旨
沙文 2020/3/14 05:36
我對貴教都算係咁。諗埋辦法兩全其美解决了这問題

beebeechan 2020/3/14 06:00
我對貴教都算係咁。諗埋辦法兩全其美解决了这問題
沙文 發表於 2020/3/14 05:36

會有甚麼聖經問題待你來解決?
沙文 2020/3/14 06:55
回覆 49# beebeechan

口水堅都唔識戴, 番去問您老母
佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地
beebeechan 2020/3/14 09:09

佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地 ...
沙文 發表於 2020/3/14 06:55

哦。。。。你補番幅圖, 咁我咪知你想講乜囉。
beebeechan 2020/3/14 09:15

佢教您点樣將聖体trogo 又唔会跌餅碎落地 ...
沙文 發表於 2020/3/14 06:55

一啲都唔實際, 
聖體碎塊, 就算是好細細粒, 都係耶穌全體。
係唔應該用普通容器盛載既。

好比你去米芝蓮四星餐廳, 佢地竟然俾隻茶餐廳用既膠水杯你用嚟飲六千元一支既紅酒。
沙文 2020/3/14 09:38
特制聖口水肩咪得咯。
好过您地2000年來都冇遵照主耶穌trogo聖言
沙文 2020/3/14 10:06
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫
beebeechan 2020/3/14 10:24
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫 ...
沙文 發表於 2020/3/14 10:06

耶穌出生時是在人間做臥底嘛, 當然要低調。
依家耶穌係表露咗身份哩嘛。
唔通你叫習總踩單車上班咩
beebeechan 2020/3/14 11:01
況且,主在爛鬼馬糟出世,不見得有咩特別容器裝佢完整身體。所以,其實佢唔介意嘅,係您懶咩咁啫 ...
沙文 發表於 2020/3/14 10:06

有機會我請你飲宴, 我係廁所門口開張檯俾你坐, 你都唔會介意架呵? 我唔需要懶係要招呼你咁, 係嘛?
沙文 2020/3/14 11:36
成咗各都係揾塊爛布包住啫, 冇巴屎閉

沙文 2020/3/14 11:38
習總排隊買包, 平易近人

沙文 2020/3/14 11:52
有機會我請你飲宴, 我係廁所門口開張檯俾你坐, 你都唔會介意架呵? 我唔需要懶係要招呼你咁, 係嘛 ...
beebeechan 發表於 2020/3/13 19:01

阿穌叫自己揀厠所位
14:8 你被人請去赴婚姻的筵席、不要坐在首位上.恐怕有比你尊貴的客、被他請來.
14:9 那請你們的人前來對你說、讓座給這一位罷.你就羞羞慚慚的退到末位上去了。
14:10 你被請的時候、就去坐在末位上、好叫那請你的人來、對你說、朋友、請上坐.那時你在同席的人面前、就有光彩了。
beebeechan 2020/3/14 20:29
成咗各都係揾塊爛布包住啫, 冇巴屎閉
沙文 發表於 2020/3/14 11:36

當時都未興踼死兔。

耶穌就有人贊助佢一個新墓穴, 實用面積都大過一個居屋單住。唔係劏房嚟。
尼苛德摩也來了,帶著沒藥及沉香調和的香料,約有一百斤。
算禮待呢個師傅㗎哩。
beebeechan 2020/3/14 20:30
阿穌叫自己揀厠所位
14:8 你被人請去赴婚姻的筵席、不要坐在首位上.恐怕有比你尊貴的客、被他請來.
14:9 ...
沙文 發表於 2020/3/14 11:52

耶穌係叫人唔好去爭首席。
我故意要你去坐廁所邊既位, 係要貶低你。
係兩件唔同既事。

好比, 豬扒既羅莎蓮就唔好去選港姐,唔好以為可以做皇妃。

我要賣羅莎蓮落青樓接客。

講緊唔同既野。
< [1] [2] 3 > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊