離教者之家

基督徒是一群怎樣的人?

< [1] [2] 3 > [8]
沙文 2024/6/1 04:17
最冇常識係你。
大腸癌咁驗嘅咩?會屙血咖嘛。
jimmychauck 2024/6/1 04:30
唔係喎, 如果係比喻, 就會話到明係比喻, 如果唔講明, 你點L知係比喻呢? ”他又設個比喻對他們說 、天國好像 ...
沙文 2024/5/31 23:10 提交

讀完都好似你咁唔知係講要赦罪而唔係身體健康, 睇怕都係低低地。
沙文 2024/6/1 05:50
講赦罪就講赦罪咪得囉, 而家冇人話唔明, 要比喻下先至得讀完都唔知赦罪同身體健康有乜L嘢啦更, 講嗰個都係低低地, 聽嗰個就笑L死

身體唔康健去睇醫生, 醫生未必醫得好

但係有罪悔改信耶穌, 耶穌就一定到罪

所以赦罪, 康健兩樣嘢, 根本irrelevant

更何況關於睇醫生嘅部分, 根本就講得唔啱

沙文 2024/6/1 16:12
除咗體檢之外,“康健的人唔駛醫生,有病先要”咁講仲有一個超大謬誤。
廿年前我就試過,有一天,我老婆叫我陪佢睇醫生,
“妳病咩?”
“唔係,我康健嘅。”
“去體檢都要我陪?”
“唔係體檢”
“究覺咩事?”“你估下?”
我咁鈍估唔到,各位聰明嘅觀眾想必已經估到。
jimmychauck 2024/6/1 16:15
回覆 44# 沙文

身體唔康健去睇醫生, 醫生未必醫得好

但係有罪悔改信耶穌, 耶穌就一定赦到罪

所以赦罪, 康健兩樣嘢, 根本irrelevant
沙文 發表於 2024/6/1 05:50

嗱,係你攞出黎講㗎,咁到底類比係要睇相同嘅野,定不相同嘅野?
沙文 2024/6/1 16:18
屌唔識就查字典啦,而家我教小學嘅咩不論相同或唔同,類比的內容至少唔好講錯嘢誤導善信
沙文 2024/6/1 16:29
或者可以試下同hawking講,嗱,你信耶穌,佢赦你嘅罪,就好似醫生醫你嘅病咁咯,你智商咁L高應該明個可?
沙文 2024/6/1 16:42
所以佢唔信耶穌,其實係耶穌自己造成嘅
jimmychauck 2024/6/4 05:17
回覆 47# 沙文

叻仔,唔入我設嘅網主兩難陷阱。

不過,即係你講唔出原則啦,一句你覺得誤導就誤導,咪叫唔講道理囉。

都話左幾次,
1.小生素來不恥下問
2.每事問,禮也
3.問都分設問反問

你似乎好容易假設人地問親都係因為唔識。呢個就唔高明啦,不過你以前都認過唔高明,就唔再多講。

如果係比喻, 就會話到明係比喻, 如果唔講明, 你點L知係比喻呢? ”他又設個比喻對他們說 、天國好像 ...
沙文 發表於 2024/5/31 23:10

沙文見你才疏學淺就教吓你啦,比喻分明喻暗喻借喻

比喻也稱為譬喻,是一種利用事物的相似點,把甲物比作乙物的修辭方式。可分為明喻、暗喻、借喻等類型。明喻是本體、喻體和比喻詞都出現的比喻,比喻詞是「好像」、「似的」、「……一樣」等。暗喻也稱為隱喻,不用比喻詞,或本體和喻體之間常用「是」、「就是」、「成為」等詞連接。借喻沒有比喻詞,也不出現本體,而用喻體直接代替本體。

漢語知識

唔好話一定要開場白,連喻詞都唔洗。

Mat 9:9  耶穌從那裡往前走,看見一個人名叫馬太,坐在稅關上,就對他說:「你跟從我來。」他就起來跟從了耶穌。
Mat 9:10  耶穌在屋裡坐席的時候,有好些稅吏和罪人來,與耶穌和他的門徒一同坐席。
Mat 9:11  法利賽人看見,就對耶穌的門徒說:「你們的先生為什麼和稅吏並罪人一同吃飯呢?」
Mat 9:12  耶穌聽見,就說:「康健的人用不著醫生,有病的人才用得著。
Mat 9:13  經上說:『我喜愛憐恤,不喜愛祭祀。』這句話的意思,你們且去揣摩。我來本不是召義人,乃是召罪人。」

呢個聖經段落由罪人開首,由耶穌講召罪人結尾。題目就係罪人有關。
問你食飯,耶穌就答健康疾病及醫生,從上下文一睇,咪借喻。
果啲咩"天國又好像乜乜乜"咪叫明喻。

即係又唔係咩高深知識黎,中學肯聽吓書都識啦。

霍金點解唔信神?

Using language about God, Hawking told TIME after the book’s release, is more figurative than literal.

“God is the name people give to the reason we are here,” he said. “But I think that reason is the laws of physics rather than someone with whom one can have a personal relationship. An impersonal God.”

Hawking considered himself an atheist
Hawking spoke more plainly about his thoughts on God in an interview with Spanish publication El Mundo.

“Before we understand science, it is natural to believe that God created the universe. But now science offers a more convincing explanation,” he said. “What I meant by ‘we would know the mind of God’ is, we would know everything that God would know, if there were a God, which there isn’t. I’m an atheist.”

佢就係唔覺得自己有罪吖嘛,或者,佢根本覺得罪呢個概念係嘥氣,或者唔關佢事啦,咁佢唔揾醫生又係佢自己嘅事。

"Hawking invoked the name of God in his seminal book A Brief History of Time, writing that if physicists could find a “theory of everything” — that is, a cohesive explanation for how the universe works — they would glimpse “the mind of God.”"

而正正係到霍金死時,包括霍金在內嘅極多偉大嘅頭腦站在大家嘅肩上,窮其一生探宇宙嘅奧妙,依然未攻破。
稍讀物理發展史就知,1900年開爾文都曾經以為物理學只差兩舊磚,點知一個黑體幅射問題就爆左個量子力學新殿堂出黎,連明白相對論嘅都係得十二個,好啦原子彈核子彈中子彈做左,宜家連愛茵斯坦加霍金雙槍都未搞掂GUT,standard  model出左幾十年, 久唔久就話有可能揾到有粒子唔符合model,你又知standard model可以捱到邊一日?從來都唔知邊一日有新物理發現會推翻舊有理論,幾時先glimpse到mind of God 呢?
科學方法,都唔保證物理定律不變添。
沙文 2024/6/4 05:30
咁又未必嘅, 可能有人同霍金傳福音:"耶穌赦你嘅罪, 咪即係你睇醫生醫病一樣囉."

“你老母攞景定贈興?”

可能呢個先至係真正嘅原因呢?
沙文 2024/6/4 05:31
耶穌亦都好似冇話自己係暗喻緊喎?咁佢如果係暗喻, 亦都係暗喻失敗啦, 睇醫生實醫到嘅咩? 你問下

其實你講咁L長, 用咁多篇幅踩我, 但係都冇說明到耶穌嘅”有病先至睇醫生”暗喻係講得啱嘅, 麻煩繼續努力, 不過唔好咁長氣, 我未必得閒睇

所以佢並不符合”是一種利用事物的相似點” criteria., 耶穌所用嘅係明喻同暗喻之外嘅--- 錯喻
沙文 2024/6/4 06:46
為咗各位方便, 我recap一下”康健的人用不著醫生” 嘅錯謬:
1 體檢, 因為唔睇醫生就唔知道係唔係康健
2 康健的人, 但係畀人搞大咗個肚, 都用得著醫生
3 康健的人,但係對波唔夠大, 又用得著醫生
4 bb仔出世, 點都規定要睇醫生

以上係小弟暫時諗到嘅, 歡迎各路英雄補充

麻煩說明一下以上各點係錯嘅, , 係耶穌講”康健的人用不著醫生” 先至啱, 同埋在哪裏
抽刀斷水 2024/6/4 10:02
仲有打針前都要請教醫生

香港政府新聞網 - 市民接種疫苗前宜先諮詢家庭醫生 (news.gov.hk)

抽刀斷水 2024/6/4 10:23
外遊前又話要諮詢醫生

消委會指出,市民最好在外遊前4至6個星期,向醫生諮詢意見,詢問是否需要預早接種疫苗或服用預防藥物。

https://topick.hket.com/article/ ... E%E8%97%A5%E7%89%A9
沙文 2024/6/4 10:27
你一講我又醒起,有些地方潛水要揾醫生填form 證明康健。https://cdn.sandals.com/sandals/v11/pdfs/scuba-medical.pdf

考 instructor 亦都要醫生證明康健 https://www.ontario.ca/page/code-medical-examination-divers

抽刀斷水 2024/6/4 10:30
耶穌講野漏洞百出,根本就唔係「真理」。

真理:真實不變的道理。

https://dict.revised.moe.edu.tw/ ... =%E7%9C%9F%E7%90%86
beebeechan 2024/6/4 11:20

又係將經文斬頭切尾, 只抽幾粒字出嚟, 當然讀不出耶穌在講乜, 指乜。

這句出自耶穌召叫瑪竇, 去瑪竇家作客,  與其他稅吏共席。
法利塞人指耶穌犯大忌:

瑪竇被召為徒 

耶穌從那裏前行,看見一個人在稅關那裏坐著,名叫瑪竇,對他說:「跟隨我!」他就起來跟隨了耶穌。
當耶穌在屋裏坐席時,有許多稅吏和罪人也來同耶穌和衪的門徒一起坐席。
法利賽人看見,就對衪的門徒說:」你們的老師為什麼同稅吏和罪人一起進食呢﹖」
耶穌聽見了,就說:「不是健康的人須要醫生,而是有病的人。
你們去研究一下:『我喜歡仁愛勝過祭獻』是什麼意思; 我不是來召義人,而是來召罪人。 」

法利塞人自鳴是義人, 道德上健康的人, 稅吏是罪人

耶穌是回應法利塞人, 自以為健康的人不會找他, 自知有罪過的人(如瑪竇, 稅吏), 不健康的人才會來找他。
耶穌更說法利塞人即使發覺自己有罪, 以為殺隻牛, 羊作祭獻就可以無罪, 洗底咁)

所以, 亞沙文, 瘋狗李, 旁膠者之流係死都唔會去搵耶穌囉。

(抽水話佢慕-ing 道, 唔計)
沙文 2024/6/4 11:24
“不是健康的人須要醫生”就係錯嘅statement啦,並唔會因辦喺馬荳屋企講就會變咗啱。佢以為自以不健康的人才會找他?唔係喎,我都試過以上mentioned的情形揾醫生。
beebeechan 2024/6/4 11:29
“不是健康的人須要醫生”就係錯嘅statement啦,並唔會因辦喺馬荳屋企講就會變咗啱。佢以為自以不健康的人 ...
沙文 發表於 2024/6/4 11:24

哈. ..淨係拎呢10粒字嚟讀, 又無錯架喎

「不是健康的人」需要醫生

小便炒飯, 讀番成小炒便飯囉
沙文 2024/6/4 11:35
可惜佢衰多口講咗下句“而是有病的人”,咁就wor hor曬
< [1] [2] 3 > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊