離教者之家

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

[1] < [3] [4] 5 > [12]
leefeng 2020/1/23 11:42
啲人想否定花地瑪事件唔係神蹟既論點都仲有好多
(你又仲未知)
只係用:『神棍呃白痴』呢一點既就好少,  ...
beebeechan 發表於 2020/1/23 09:17

神棍専呃白痴!
嗱,
裡面有一個叻過耶稣的名字“莫達達”死而復生三次!
人類来源,冇耶和蛙喎?亜當呢?
全本【世界未解之谜】,裡面竞然冇耶稣喎?

裡面竞然一樣冇花地瑪事件喎?

https://books.google.ca/books?id=taB9DwAAQBAJ&pg=PT107&lpg=PT107&dq=1917%E5%B9%B4%E7%9A%84%E9%AD%94%E6%9C%AF%E5%B8%88&source=bl&ots=VXdBH7VKkv&sig=ACfU3U3QD6y5AmMPUiatOtWnBCnFqJ_L7A&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjoypLj45jnAhVDs54KHRPhA8UQ6AEwBHoECAkQAQ#v=onepage&q=1917%E5%B9%B4%E7%9A%84%E9%AD%94%E6%9C%AF%E5%B8%88&f=false
beebeechan 2020/1/23 11:55
神棍専呃白痴!

嗱,裡面有一個叻過耶稣的名字“莫達達”死而復生三次!人類来源,冇耶和蛙喎?亜當呢 ...
leefeng 2020/1/23 11:42 提交

你唔使呃
你已經白痴咗哩。
leefeng 2020/1/23 12:00
你唔使呃
你已經白痴咗哩。
beebeechan 發表於 2020/1/23 11:55

抝唔赢人地,乖乖地做beebeechan大白痴吧!
beebeechan 2020/1/23 12:06
抝唔赢人地,乖乖地做beebeechan大白痴吧!
leefeng 發表於 2020/1/23 12:00

都無得呦哩。。。都唔係有來有往既
只有我少你, 你就大聲嗌, 大聲呻吟咁

我教育緊你就真, 你執到哩
beebeechan 2020/1/23 12:11
全本【世界未解之谜】,裡面竞然冇耶稣喎?

裡面竞然一樣冇花地瑪事件喎?
leefeng 發表於 2020/1/23 11:42

我睇論文, 學刊, 好少睇呢啲俾坊間市井既讀物
(靚模寫真集例外)
抽刀斷水 2020/1/23 14:53
其實你只係想神特登安排一道神蹟俾你睇.
不過, 你又要諗諗, 你有乜咁大得能神要你信, 無咗就係大損失咁呢 ...
beebeechan 2020/1/23 00:33 提交

我嘅意思係,神蹟可以做返尐較有意義既大規模救人行為,而唔係表演濕濕乾乾、水上行走之類既小把戲。當然你可能會覺得好大動作、要好大力量咁,但對於無所不能嘅施行者,查實一條毛都冇少到啦。
抽刀斷水 2020/1/23 15:10
唉!D同學成日掛住玩唔肯上堂,連班主任都玩埋一份,睇黎呢堂科學實驗課都係上唔成架啦。
逃出魔幻紀 2020/1/22 22:34 提交

不如將聖物既討論,改為討論聖包皮,相信會有更多人投入討論。

唔知對聖包皮,有冇做過任何科學驗證咁呢?
逃出魔幻紀 2020/1/23 16:49

唔知對聖包皮,有冇做過任何科學驗證 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 15:10

呢樣嘢我又唔知有冇喎,我開呢個貼只係想喺已知嘅基礎上展開討論,聽下物理係freshman 嘅科學反正。
逃出魔幻紀 2020/1/23 16:51
我嘅意思係,神蹟可以做返尐較有意義既大規模救人行為,而唔係表演濕濕乾乾、水上行走之類既小把戲。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 14:53

救人需要人自救,自由意志係決定因素
抽刀斷水 2020/1/23 20:42
救人需要人自救,自由意志係決定因素
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/23 16:51

咁如果喺大地震時,施行神蹟令眾人升上半空避過災禍,咁就唔關自由意志既事啦,好唔好啫?
beebeechan 2020/1/23 22:07
咁如果喺大地震時,施行神蹟令眾人升上半空避過災禍,咁就唔關自由意志既事啦,好唔好啫? ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 20:42

你呢啲疑問, 若多用經文默想思考, 唔難有答案既。

當年神在眾人前分開紅海俾以色列人過海逃難, 夠震憾哩卦。
可比「大地震時,施行神蹟令眾人升上半空避過災禍」

對於見過, 受過恩惠的以色列人, 神要求也高啵,
如不守安息日去執柴。。。要死
說褻瀆神的話。。。要死 (本版好多人都要死)
著衫, 食物, 言行舉止。。都要有規有矩, 唔守既, 唔使死都要罸。
現在既人睇嚟, 就會話: 有無搞錯!

俾個震憾既神蹟你睇過, 你係咪都打算過呢種生活呢?
今日既人唔使守猶太人律例勒, 
但勤去彌撒, 祈禱, 要沙文鏟咗HD內幾激鹹相, 出街唔好色淫淫咁昅女,
(仲未講要如何幫助人)。。。你願做耶?
最緊要係, 如果你做唔到, 又係咪都準備受比一般人都要嚴厲既懲罸咁呢? 
beebeechan 2020/1/23 22:09
咁如果喺大地震時,施行神蹟令眾人升上半空避過災禍,咁就唔關自由意志既事啦,好唔好啫? ...

按經上記述, 即使是親身目睹, 受惠過既以色列人, 佢地都好快唔記得有咁既神蹟,
過咗海後就怨天怨地, 話無水飲, 無啖好食, 要神俾鵪鶉佢地, 有骨落地。
轉頭仲話拜其他神。

所以, 神要那一個過紅海世代既以色列人在曠野40年, 死清光 (只餘兩個人)才讓以色列人進入福地。
第二代的, 他們未見過, 未經歷過, 分開紅海, 打聖戰都只係由祖先到聽番嚟既故仔。
所以仲可以唔信,鬧下神蹟係「神棍呃白痴」神都無咁激氣。

旁觀者, 你瘋, 沙文之流。。。。回到那些年, 早就反咗肚哩
beebeechan 2020/1/23 22:47

唔知對聖包皮,有冇做過任何科學驗證 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 15:10

在中世紀, 高峰時有十幾件耶穌包皮在市埸上叫賣,
當然唔會係真貨, 唔通耶穌有好多條陽具咩
逃出魔幻紀 2020/1/23 23:11

你都唔明我講嘅救人自救、自由意志嘅意思。
抽刀斷水 2020/1/23 23:34
按經上記述, 即使是親身目睹, 受惠過既以色列人, 佢地都好快唔記得有咁既神蹟,
過咗海後就怨天怨 ...
beebeechan 發表於 2020/1/23 22:09

咁你其實係否定緊神蹟既功能?甚麼濕濕乾乾嗰尐咪可稱為低B?
beebeechan 2020/1/23 23:40
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 23:34

耶穌好多次用神蹟治病後都都吩咐被治者唔好四圍揚,
說明, 耶穌都唔鐘意亂用神蹟來拉客既
當然, 神蹟可以使一些人信心加強。

正如今日天主教承認有神蹟, 認同是神蹟的事件不少,
不過, 教會不會刻意咁張揚呢啲神蹟
不要因為神蹟便信

即係有女人, 嫁個男人只因為男人有車有屋有錢,
呢啲唔係真愛情嚟

那個有車有屋有錢既男人會搵唔到女人少既呢?
beebeechan 2020/1/23 23:51
抽刀斷水 發表於 2020/1/23 23:34

其實花地瑪事件, 點解神要行個神蹟呢,
要拉客嗎, 七萬幾個人, 當中有啲早係信徒哩, 根本唔使拉客。

主要係話俾人知(唔止在埸既七萬人), 三個牧童所傳的訊息, 係來自神的, 有權威的,是堅的,
尤如CEO在公司通告上簽個大名。 

所以, 焦點應返回牧童的傳話是甚麼。
beebeechan 2020/1/24 00:22
有啲傻逼就只聚焦在人睇到既不過係「水+光=彩虹」之嘛,
食咗大麻, high 咗之嘛, .....
旁觀者 2020/1/24 00:42
本壇有你兩個來自江西的鳩 (贛鳩?), 基督徒當堂自覺高了一等就真
beebeechan 發表於 2020/1/23 02:20

「我睇論文,學刊,好少睇呢啲俾坊間市井既讀物」(#86)。
    BB仔,你連江西簡稱同戇都未搞清楚,你爺爺睇你幼稚園讀本都唔識睇,重講睇學刊,發夢啦。
Gay 督徒發神經High起上來,就會「高人一等」。
旁觀者 2020/1/24 00:50
你唔可以用「咁奇既」, 「都唔科學」來否定花地瑪事件既,
主要係, 當年1917年10月13日係咪有咁既事, 不可思異既事發生過。
你唔明點解唔等如無咁既事。
beebeechan 發表於 2020/1/23 09:10

所謂花地瑪「神跡」,只係妖徒自己敲鑼打鼓做大騷,你講70萬人、700萬人都可以,全無公信力可言。若是全世界大傳媒都報道,才有可信性,例如李偉光弟兄遇仙咁,有批判能力嘅人才服。
[1] < [3] [4] 5 > [12]

返回首頁 | 登錄 | 註冊