離教者之家

主動爭取民主自由,違反基督精神

[1] < [7] [8] 9
beebeechan 2024/9/19 04:13
回覆  beebeechan

講緊有冇調查權,有冇法定傳召證人嘅權力,你又拉去邊?
你唔回應法定調查權,即係冇聲 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/18 22:43

無錯監警會係無調查權, 無權傳召証人,
不過, 報告中没有提到港鐵, 醫務處, 消防, 警察有拒絕提供資料記錄, 不合作的地方。
(維基既黃絲亞福亞水編輯, 咪又係睇份監警會既報告, 唔通佢地有能力調查, 走訪路人甲, 路人乙咩...
只係將報告字句剪剪埋埋, 拎有利佢地既字眼出嚟煽.......)
beebeechan 2024/9/19 04:31
才是三幾年前, 弄得熱烘烘的社會事都搞錯!
jimmychauck 發表於 2024/9/18 22:43

2019年, 兵慌馬亂, 謠言滿天飛, 你搞亂咗無可厚非, 尚說得過。
今日, 真相, 資料陸續浮現了, 你仲搞錯, 就都幾「黃毒未清」
beebeechan 2024/9/19 04:53
當事人梁耀霆回憶稱當日單純路過事發地點卻被警方拘捕,

佢真係當人白痴咁。
當日太子站亂到七彩, 正常人都係遠離現埸, 走夾唔抖, 仲會「當日單純路過」?
(即係今日以色列軍入加沙, 有人會話單純去加沙旅遊咋...)

呢位梁某, 係「教育大學學生會臨時行政委員會會長」,
你信佢係「當日單純路過事發地點」??!!
jimmychauck 2024/9/19 07:09
回覆 164# beebeechan

講咁耐,你都唔敢話831冇警暴,你都唔敢話幫朱蛇平反。
你又揾唔到所謂驅散嘅說法來源。
犯法就係犯法,除非你係警察。
仲有咩唔夠?你回答唔到呢啲問題其實你答晒其他野都係冇用㗎,你想帶人遊花園之嘛。

你話我知,呢啲叫驅散定拘捕就得㗎啦。又唔係叫人向一個方向行,又唔係有地方俾人行,人地又唔係襲擊你,你又唔係落孖葉,喺咩情況可以咁樣對住啲人鳩打?

你講唔出831冇警察犯法,你噏乜都冇用㗎。
唔好講831,你話我知,有邊一個差佬有因為喺果半年非法使用暴力被起訴?呢條問題我叉能住過啲藍絲㗎啦。你大大聲講我聽冇警察喺整個運動中使用過過度或非法的武力吖嘛。
你喇沙鄭柏林拗斷已被捕已制服嘅示威者手腕,新聞片都出埋街啦,拉左未?

下面送嘅,你答唔到上面咪即管試下spin下面囉,繼續表演你嘅避重就輕,胡混過關啦。

佢真係當人白痴咁。
當日太子站亂到七彩, 正常人都係遠離現埸, 走夾唔抖, 仲會「當日單純路過」?
(即係今日以色列軍入加沙, 有人會話單純去加沙旅遊咋...)

呢位梁某, 係「教育大學學生會臨時行政委員會會長」,
你信佢係「當日單純路過事發地點」??!!
beebeechan 發表於 2024/9/19 04:53

呢啲邏輯即係話721當日冇正常市民坐火車,全部係抵打嘅示威者啦。
講得啱呀,兵慌馬亂,得幾分鐘可以靠幾條停晒嘅扶手電梯疏散4車嘅人?你根本未去過太子站。
梁某係學生所以唔洗信,我唔洗信被委任入監警會嘅任何人㗎。
我講過㗎啦,人地五個外國專家一齊退出調查組,報告喺我面前冇公信力㗎。
市民信政府,就唔會有反修例風波啦。
落電梯踩住人落,就新聞片段都見到,又唔知係咩時候可以咁做㗎呢?果啲係判左嘅犯都唔得啦。
拘留48小時後無條件釋放,即係警察都揾唔到證據入佢罪,哇你又有咩能力調查, 走訪路人甲, 路人乙咩?可以一口咬定一個你唔識嘅人並非路過而係別有目的去一啲地方?
"三名傷者全部後腦流血"係HK01同蘋果都有報。十二歲都穿頭,就有過新聞片。
冒牌救護員?有急救常識嘅人都做得救護㗎啦,又黎混淆乜野?我都有過急救牌呀,我唔喺消防署返工就係冒牌?
監警會報告冇提就冇發生,呢個標準,就係藍絲先信。監警會份報告721點講吖?有冇提警黑勾結?即係冇啦?
警黑勾結就係個遊乃強自己做出黎嘅,一大班人手持鐵通長棍同我講見唔到武器,當全港市民係盲嘅,深夜幾百人同樣衣飾集結,掉低一大段棍,可以一個身份證都唔登記就全部放走。
你831用返一模一樣嘅標準處理就得㗎啦。
你班仆街黑警完全掉轉吖嘛。
黎吖,你繼續幫警察開脫吖。兩樣的法碼為耶和華所憎惡,你繼續講吖嘛。
beebeechan 2024/9/19 08:47
有邊一個差佬有因為喺果半年非法使用暴力被起訴

因為唔係非法使用暴力。
beebeechan 2024/9/19 08:48
喇沙鄭柏林拗斷已被捕已制服嘅示威者手腕,

就算是當時傳來傳去的, 都是用

瘋傳拗斷示威者手警為小柏林;

網民瘋傳截圖,該名警員的外貌跟鄭柏林有7、8成相似,片中見警員強行將示威者的手腕向內屈。

去到你到, 今日變咗:係佢勒..! (實牙又實齒咁)

黃絲垢病, 就係唔查清就當咗係真咁信同拎嚟傳。
(好似中新冠咁, 俾人傳咗又傳俾人)
beebeechan 2024/9/19 08:49
呢啲邏輯即係話721當日冇正常市民坐火車

原來當日嗰班列車, 咁岩又咁橋, 全車都係後生仔, 仲係好單純咁路過, 去shopping 之嘛.... 無大叔亞伯大媽既?
真係巧合, 機會率有幾高呢?
beebeechan 2024/9/19 08:50
講得啱呀,兵慌馬亂,得幾分鐘可以靠幾條停晒嘅扶手電梯疏散4車嘅人?你根本未去過太子站。

幅相清楚睇到梯上的年青人唔係疏散, 方向唔係向地面走, 係相反望住月台喎

呢啲叫「疏散」咩? 係賴死唔肯走就真, (因為在梯頂, 警棍無扑到佢哋)

(火燭時你唔係走離火埸, 係走向火埸架咩? 你真唔曉乜叫「疏散」))
beebeechan 2024/9/19 08:50
人地五個外國專家一齊退出調查組,報告喺我面前冇公信力㗎

無公信時, 你拎嚟維基料又猛引用報告內的資料啵
beebeechan 2024/9/19 08:51
梁某係學生所以唔洗信

唔係只因佢係學生唔使信。

佢平時既言論, 佢在那時間在那地方「單純路過」,, 加埋當時示威者多是年青學生, 佢身份係學生領䄂(唔知係咪帶隊添)。
加加埋埋, 佢事後講既野, 信佢半成都蠢咗。尤其是那句「單純路過」。。
(話去參加集會, 好丟架咩?)
beebeechan 2024/9/19 08:53
"三名傷者全部後腦流血"係HK01同蘋果都有報。

蘋果嗰英哥...黃到要被封。 係咪獨立媒體, 公正佈導先?

黃唔緊要, 唔好盲黃。
beebeechan 2024/9/19 08:53
冒牌救護員?有急救常識嘅人都做得救護㗎啦,又黎混淆乜野?我都有過急救牌呀,我唔喺消防署返工就係冒牌?

呢啲冒牌貨, 著埋背心, 寫住「救護員」,
唔係見急施救的路人甲。
香 港幾時 有呢啲民間急救隊伍? AMS, CAS, st JOHN  就有 (不過人哋有制服既)

我著件背心寫「特首」「外交人員」都得哩, 警察唔敢扑落嚟。
beebeechan 2024/9/19 08:54
監警會份報告721點講吖?有冇提警黑勾結?即係冇啦?

「警黑勾結」都係你呢啲黃絲唱啫, 你有實質証據咩?
無証據既野監警會份報告點會要加落去? (拉客咩)
同期都唱爆眼女, 太子站打死人地鐵運屍....掟學生落樓....警署集體姦女示威者.....無樣係真喎
beebeechan 2024/9/19 08:56
深夜幾百人同樣衣飾集結,掉低一大段棍,可以一個身份證都唔登記就全部放走。

嗯.....呢啲講黑暴曱甴都適用架喎
beebeechan 2024/9/19 09:25
一大班人手持鐵通長棍同我講見唔到武器,當全港市民係盲嘅,
jimmychauck 發表於 2024/9/19 07:09

無錯, 有白衣人打人, 所以警察嚟到見著白衫既就要拉, 要盤?
(即使當時手上無武器),

咁有著黑衫既人暴力示威打砸公眾地方, 咁警察嚟見到黑衣年青就拉, 盤, 查身份証...用在黑曱甴身上你又唔柯泥既?
兩樣的法碼為耶和華所憎惡

呢樣, 你都有份
匿名 2024/9/19 10:15
你呢幾段野, 來自維基(亞福亞水, 張三李四也可以編輯修改的資料)

講開維基,其實維基有佢獨特的管理方式
雖然表面看係亞福亞水可以寫,但有佢的嚴格控制
所以維基文章先不會出亂子

簡單來說:
1)維基要求有Citation,而且不接受Cite Blog、Forum、User generated content,要Cite有信譽值高的Newspaper或Journal、書藉。簡單來說,你可以Cite 明報/星島/SCMP/大學期刊/政府網站,但不能Cite 大紀元/你或他人的BLOG/討論區。

2)維基要求有一定的關注度,簡單來說,你寫你自己,或者你如果係返細教會,你寫你返緊的細教會的牧師,或者如果你返的工係細公司,你寫你間細公司,多數都會被定為不夠關注度而被刪除。你寫李家超、林鄭月娥、陳同佳、管浩鳴牧師、或者匯豐、中國銀行、或者寫麥當勞,咁就叫夠關注度了。

3)維基拒絕「原創研究」。
jimmychauck 2024/9/19 15:20

回覆 166# beebeechan

唔係非法使用暴力。

屌你早啲大大聲講嘛。嘥我咁L多口水。呢啲咪DH6反擊主要論點囉。

即係你認為成個運動警察都冇犯法啦。

哦原來唔係鄭柏林就冇犯法,收隊。

無錯, 有白衣人打人, 所以警察嚟到見著白衫既就要拉, 要盤?(即使當時手上無武器),

你又再混淆視聽無中生有,幾時話冇武器都要拉?
警黑勾結就係個遊乃強自己做出黎嘅,一大班人手持鐵通長棍同我講見唔到武器,當全港市民係盲嘅,深夜幾百人同樣衣飾集結,掉低一大段棍,可以一個身份證都唔登記就全部放走。
jimmychauck 發表於 2024/9/19 07:09

你真係冇第二招喎。

早話拉㗎啦,犯法咪拉囉。你有合理懷疑一個人犯法,咪用合法武力拉佢囉。我不嬲一視同仁㗎。
同你講幾多都無謂,你嘅前設係警察冇犯法吖嘛。
你就得一個法碼,我就567個吖嘛。
721 831 我一睇就唔合理,你話合理吖嘛。冇野需要傾。
你覺得鳩打市民係合理合法。
你覺得冇無辜路人。
你覺得鳩拉白衣人唔正確唔合理。
你覺得朱經煒罪有應得。
得囉,你早一個禮拜講吖嘛。
匿名 2024/9/19 17:58
講開維基,其實維基有佢獨特的管理方式
雖然表面看係亞福亞水可以寫,但有佢的嚴格控制
所以維基文章先不 ...

另外,維基的管理秩序,係協作式,民主化,
一般來說,越多人閱讀和參與的文章,就越可靠。

所以一般來說,英文維基,比中文維基可靠。
中文維基,比粵語維基可靠。

不過關於香港事務,中文維基普遍就比英文維基可靠,
因為讀者和參與者更多。
匿名 2024/9/19 18:00
而有些研究發現,英文維基的可靠度,以錯處計,並不遜於大英百科全書。
當然中文維基會差一點(不過關於香港事務就中文好一點)
[1] < [7] [8] 9

返回首頁 | 登錄 | 註冊