離教者之家

坚决抵制圣诞节!

< [1] [2] 3 > [6]
沙文 2017/12/25 05:51
我答抽刀嘅#30帖唔知関您乜事呢盲毛
leefeng 2017/12/25 07:20
我答抽刀嘅#30帖唔知関您乜事呢盲毛
沙文 發表於 2017/12/25 05:51

哈,唔好意思,你一路答緊我,又冇寫明答边个,鬼知你忽然答抽刀咩?正一盲炳,講野唔清唔楚,误会咗都唔怪得人!
你唔係話我,我就收番那些言论!
精神病人 2017/12/25 07:22
希望leefeng版友冷静 事实上沙文绝对是反基的 只不过沙文觉得不应该用民族主义来反基 沙文只是在反基的方式上有自己的意见 我发此贴 没想到竟引起沙文版友和leefeng版友的误会 很对不起
leefeng 2017/12/25 07:25
不过你有撑耶稣教係事实,冇得抵赖!咪以為我地讀过下番書就是老番了!
leefeng 2017/12/25 07:58
希望leefeng版友冷静 事实上沙文绝对是反基的 只不过沙文觉得不应该用民族主义来反基 沙文只是在反基的方式 ...
精神病人 發表於 2017/12/25 07:22

多謝你的解釋,唔關你既事!請不用對不起。
多貼有關反基督教的新聞有助反迷信,反外國用宗教來侵華是好事!
反基每個人用的方法不同,我不會反對和絕對支持!
沙文喜歡用反語來嘻笑怒罵基督教,我也看得明!
但可惜想入來「離教之家」的人看不明,他們覺得在這裡不是同聲同氣,失去以為是反基的方向而無所適從,這是我介紹入離教的人給我的反饋!
對我來說反對基督教的,無論他們是什麼人也應該給予鼓勵,而不是猛唱反調。並不是个个会好似沙文咁精,完全看得明类似含沙射影的说话方式。
也許我週不時喜歡寫簡體字,有人以為我是共產黨一族,乞人憎都未定?
但對我而言,只要是反基督教,我才不會介意他是中共人馬來人或香港人的!
beebeechan 2017/12/25 09:10
不过你有撑耶稣教係事实,冇得抵赖!咪以為我地讀过下番書就是老番了!
leefeng 發表於 2017/12/25 07:25

人地反基無好似你咁反得硬膠,成個語膠總代理咁。
beebeechan 2017/12/25 09:13
聖誕節變咗係義和團復活節?
beebeechan 2017/12/25 09:34
但可惜想入來「離教之家」的人看不明,他們覺得在這裡不是同聲同氣,失去以為是反基的方向而無所適從,這是我介紹入離教的人給我的反饋!
對我來說反對基督教的,無論他們是什麼人也應該給予鼓勵

leefeng 發表於 2017/12/25 07:58

你要反基, 黎呢到係咪摸錯門咁呢,
人地在門口招牌, 寫明係招待:
「前度基督徒」、「前教徒」、「前基」、「原基」、「出教者」、「退教者」、「脫教者」、「背教者」、「棄教者」、甚至「叛教者」,
無「反基者」。

反基, 亦唔係呢到既宗旨黎
beebeechan 2017/12/25 09:43
難怪我努力介绍友人入離教之家,硬是冇晒下文?
...
leefeng 發表於 2017/12/25 05:26

也可能係見到呢到膠氣重, 不屑與你為伍, 不能與你「同聲同氣」
beebeechan 2017/12/25 09:57

不過, 中國人又好鐘意呢個蘋果喎
beebeechan 2017/12/25 10:03
不过你有撑耶稣教係事实,冇得抵赖!
leefeng 發表於 2017/12/25 07:25

人地唔係撐耶穌教,
只係唔妥你既論點, 狹獈既民族觀
沙文 2017/12/25 19:13
我梗反對抵制聖誕啦。揸好多AMZN同WMT, 冇人過聖誕我身家冇成¼咖, 血本無歸您賠翻畀我乎?
MERRY XMAS
抽刀斷水 2017/12/25 19:22
我們不如回到正題吧。

有片共享:
[fbvideo]https://www.facebook.com/100010311528070/videos/583664398653939/[/fbvideo]
https://www.facebook.com/100010311528070/videos/583664398653939/
沙文 2017/12/25 19:35
我血本無歸都還算小事, 聖誕節對90後更重要
http://www.360doc.com/content/11/0128/22/2914354_89672180.shtml
抽刀斷水 2017/12/25 19:50
明明係寂靜之夜(Silent Night),做乜要譯做平安夜?如果等於失身夜,又有幾平安?真係諷刺。
匿名 2017/12/25 20:34
問現在的波斯人准不准全世界人在十二月尾普及慶祝Mithra節, 還Mithra公道, 真名哇, 禮物,樹照樣, 些許波斯人現在或者仍慶祝Mithra節, 他們准的話, 十二月尾普及慶祝Mithra節.
沙文 2017/12/25 20:43
回覆 56# 抽刀斷水 平安夜就係要有嬰兒被生出來,咁都係應節啫
beebeechan 2017/12/25 20:52
对西方的科技和优秀的文化 应该认真学习借鉴。
精神病人 發表於 2017/12/23 19:39

撇開宗教, 今日西方人過聖誕, 是一個一家團聚, 食餐團年飯,交換禮物, 親朋互相祝福表示關懷愛心的日子。
在西方, 這日子的大機構 (非宗教團體黎喎)都會收集玩具分發給貧窮兒童, 大家歡樂一下

呢d係咪優秀文化黎? 學習借鑒有乜唔妥?!

閣下一腦子進水了, 負面思想攪錯當中意義,全完無視身為人類一份子嘅社會互助責任。
當然對於一些全完無視親情, 無視社會互助責任嘅人來説,當然唔會知咩係聖誕節精神。

反基唔緊要, 只想唔好反到「你瘋」咁無腦:
反唔到基時只有映衰中國人, 枉作炎黃子孫
beebeechan 2017/12/25 21:08
明明係寂靜之夜(Silent Night),做乜要譯做平安夜?如果等於失身夜,又有幾平安?真係諷刺。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/12/25 19:50

咁譯做哂撚夜,性事夜, 塞鳩夜囉
抽刀斷水 2017/12/26 00:49
回覆  抽刀斷水 平安夜就係要有嬰兒被生出來,咁都係應節啫
沙文 發表於 2017/12/25 20:43

要生就生架啦,兵荒馬亂都要生格,唔通打緊仗要就哂你生仔個個停火咩。

http://www.ifuun.com/a20174131737439/
< [1] [2] 3 > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊