離教者之家

天主教會如何解讀《聖經》

< [1] 2 [3] > [7]
沙文 2020/1/19 09:47
好在我冇女。唔係就難講, 始终都
beebeechan 2020/1/19 09:47
咁整到西樵大餅咁,附質營養價值咪高尐咯
沙文 發表於 2020/1/19 09:39

少, 你醒啲好無!

附質唔係講大小既
好似60年代既電腦磁碟, 大到面盤咁, 都係得10Mb

已經係巴之閉咁

家下。。。。一粒片都激激聲哩

聖體, 即使搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部,
同食塊西樵大餅咁大既功效都係一樣
beebeechan 2020/1/19 09:51
好在我冇女。唔係就難講, 始终都
沙文 發表於 2020/1/19 09:47

我生親都女, 要唔要借我啲種你試試
千金, 千金。。喎!

我一定唔會好似俄南咁。。。。。。。。。
沙文 2020/1/19 09:55
回覆 23# beebeechan
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩?
beebeechan 2020/1/19 09:57
回覆  beebeechan
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

有時神父發覺領聖體既人多, 唔夠聖體
真係搣碎個啲成寸直徑既, 一開四, 八, 十六。。。
beebeechan 2020/1/19 10:00
咁一米芝麻咁都得啦,做乜L嘢聖餅直徑要成寸長呢?唔驚哽親老人家咩? ...
沙文 發表於 2020/1/19 09:55

成吋直徑, 放便放入口同派發
一粒細既, 用手指尖拈住, 又易跌, 又要成隻神父手指懟哂入個領受者個口, 唔合衛生
沙文 2020/1/19 10:01
最多揻到幾多呀
beebeechan 2020/1/19 10:03
最多揻到幾多呀
沙文 發表於 2020/1/19 10:01

搣到夠派哂俾所有人囉
有剩既, 神父一啖清埋佢, 唔會打包。
沙文 2020/1/19 10:07
譬如,聖餅本來附質係X,咁搣16份,附質就變X/16。教友的確係領少咗喎
beebeechan 2020/1/19 10:09
譬如,聖餅本來附質係X,咁搣16份,附質就變X/16。教友的確係領少咗喎
沙文 發表於 2020/1/19 10:07

少多你一次

白色既馬, 白色。。。係附質嚟

咁一隻白色既高頭大馬, 同一隻白色小馬,
「白色」會唔會少咗?!
沙文 2020/1/19 10:10
少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:31
未必冇信心,有時會唔記得咗駛咗幾多,咁駛多咗味要早尐reload咯
beebeechan 2020/1/19 10:12
未必冇信心,有時會唔記得咗駛咗幾多,咁駛多咗味要早尐reload咯
沙文 發表於 2020/1/19 10:10

係囉, 使哂咪要reload
領聖體, 都要經常reload , 最好每日撈一撈
沙文 2020/1/19 10:14
咁又未必要咁密,有balance就唔駛撈。所以check balance係要嘅
沙文 2020/1/19 10:15
回覆 31# beebeechan
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
beebeechan 2020/1/19 10:17
梗係會啦。大馬的表面積大,小馬的表面積小。咁都唔識計
沙文 發表於 2020/1/19 10:15

依家同你講緊面積咩?!
係講白色喎
沙文 2020/1/19 10:31
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多尐白色?
beebeechan 2020/1/19 10:34
係咯,大馬白色多過小馬白色,唔信您買白漆油大白馬,睇下要幾罐。再買白漆油白小馬,嗱,係咪大白馬要用多 ...
沙文 發表於 2020/1/19 10:31

真係少你無限次

你問人, 
左邊門同右邊門乜野色?

唔通條友會話: 左邊係小白色, 右邊係大白色?
沙文 2020/1/19 11:07
左邊白色小,右邊白色大,冇錯喎
沙文 2020/1/19 11:10
搣到一粒米咁, 都係耶穌的全部
beebeechan 發表於 2020/1/18 17:47
都唔合邏輯。個個都曬耶穌的全部,要幾多個耶穌先夠?
逃出魔幻紀 2020/1/19 12:03
少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/19 09:31

呢個問題我講過啦。蘭奇亞諾聖體奇跡研科研結果有曬balance有曬slip,不過如果你連國際金融管理機構同香港金融管理局都唔信,噉乜slip都冇意思。
< [1] 2 [3] > [7]

返回首頁 | 登錄 | 註冊